Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Σχολικές αμαρτίες παιδεύουσιν… Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί οι παλιές Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Ηρακλείου Αττικής να μετράνε πλέον τις τελευταίες τους ημέρες μετά τη συγχώνευση τους σε δύο Νομικά Πρόσωπα, αλλά η προβληματική τους λειτουργία συνεχίζει να ταλαιπωρεί το Δημοτικό Συμβούλιο.
Έχουμε γράψει για την εκκρεμότητα που υπάρχει με την 6η Σχολική Επιτροπή εξαιτίας της διένεξης της πρώην Προέδρου, κας Καλλιόπης Μέλιου, με τα μέλη του Δ.Σ. από την εποχή που η κα Μέλιου αρνιόταν να υπογράψει τη σύμβαση με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών. Τα οικονομικά στοιχεία της συγκεκριμένης επιτροπής για την τελευταία τριετία είναι υπό έλεγχο. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκαλύφθηκε ένα άλλο ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με τη 2η Σχολική Επιτροπή (καλύπτει το σχολικό συγκρότημα της οδού Καζαντζάκη και τα Ειδικά Σχολεία). Όπως αποκάλυψε ο νέος Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), κ. Ηλίας Μπάρμπας, τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής έχοντας αντιμετωπίσει προβλήματα στη λειτουργία της από το Φθινόπωρο του 2008 είχαν υποβάλει δήλωση- αναφορά από τον Ιούνιο του 2009 προς τον τότε Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Τσαπραζλή στην οποία έκαναν σοβαρές καταγγελίες και ζητούσαν την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής.  Στο κείμενο της αναφοράς αναφέρονται τα εξής:“….Με αφετηρία αβλεψίες ή παραλείψεις που εντοπίστηκαν στη διαχείριση και στην ταμειακή τακτοποίηση οικονομικών στοιχείων (διατήρηση χρηματικού ποσού εκτός τραπεζικών λογαριασμών. Λανθασμένες εγγραφές στο βιβλίο ταμείου της Επιτροπής, καθυστερήσεις πληρωμής υποχρεώσεων των σχολείων κ.α.) Δηλώνουμε την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά για τα οποία η απόδοση ευθυνών και η τακτοποίηση υπερβαίνει τις αρμοδιότητες μας και τις δυνατότητες μας. Θεωρούμε ότι για την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας της Σχολικής Επιτροπής απαιτείται η δική σας παρέμβαση και έλεγχος και σας παρακαλούμε να προχωρήσετε στις ενέργειες αυτές ενόψει των σημαντικών θεμάτων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κατά τη νέα σχολική χρονιά”. Η ίδια αναφορά προς τον Αντιδήμαρχο επαναλήφθηκε από τα Μέλη της Σχολικής Επιτροπής και τον Ιούνιο του 2010.

•  Οφειλές 71.000 ευρώ και έλλειμμα

Η νέα Δημοτική Αρχή ασχολήθηκε με το επίμαχο  ζήτημα και με εντολή του Δημάρχου, κ. Παντελή Βλασσόπουλου και του κ. Μπάρμπα έγινε έλεγχος από τρεις υπηρεσιακούς παράγοντες των οικονομικών στοιχείων για τα έτη από το 2006 μέχρι και το 2010. Ο έλεγχος έδειξε ότι η Σχολική Επιτροπή έχει οφειλές που φτάνουν τις 71.000 ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (61.216 ευρώ) αφορά οφειλές προς ΔΕΚΟ. Επίσης, βρέθηκε ένα ταμειακό έλλειμμα ύψους 7.745 ευρώ ενώ διαπιστώθηκαν διάφορες παρατυπίες, όπως η διατήρηση χρημάτων εκτός τραπεζικού  λογαριασμού, ιδιαίτερα στα έτη 2007 και 2008.   Τα ευρήματα του ελέγχου στη 2η Σχολική Επιτροπή παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 12ης Απριλίου. Εκεί ο κ. Μπάρμπας ενημέρωσε το Σώμα πως ασχολούμενος με την 2η Σχολική Επιτροπή ανακάλυψε πως υπάρχουν εξώδικα από προμηθευτές που αφορούσαν απλήρωτα ξενόγλωσσα βιβλία από το 2008  προς τη Σχολική Επιτροπή. Ο ίδιος ανέφερε πως προσπάθησε να πάρει ανεπιτυχώς κάποιες απαντήσεις ενώ συγκάλεσε δύο φορές τη Σχολική Επιτροπή όπου αποφασίστηκε να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Ο Πρόεδρος της ΔΕΠ αποκάλυψε ακόμα, προκαλώντας αίσθηση, πως οι απολογισμοί της 2ης Σχολικής Επιτροπής για το 2008 και το 2009 εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο παρά το γεγονός ότι δεν είχαν υπογραφεί από τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής. Η πρόταση του ίδιου προς το Σώμα ήταν να γίνει έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στη Σχολική Επιτροπή. “Ξεκάθαρη απάντηση για το πόσα χρήματα λείπουν θα δώσει μόνο ο ορκωτός λογιστής και όχι εγώ…” τόνισε ο κ. Μπάρμπας. 

• Η θέση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει στο Σώμα ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Χατζημήτσιος στον οποίο υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τους Συμβούλους. Ο ίδιος αναγνώρισε αρχικά πως το έλλειμμα που υπάρχει στην Επιτροπή ανέρχεται στα 7.000 ευρώ. Για τη συσσώρευση των οφειλών απάντησε πως τα χρήματα που έπαιρνε η Σχολική Επιτροπή δεν έφταναν για να πληρωθούν οι λογαριασμοί λόγω των αυξημένων αναγκών των σχολείων (σ.σ. η συγκεκριμένη σχολική επιτροπή καλύπτει και το Ειδικό Εργαστήρι). Όπως συμπλήρωσε, έδινε προτεραιότητα στην πληρωμή των προμηθευτών και άφηνε πίσω τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ στις οποίες οφείλονται και τα περισσότερα χρήματα. Ερωτηθείς από τον κ. Κυριάκο Κουτρούλη αν σκοπεύει να καλύψει το κενό των 7.000 ευρώ με δικά του χρήματα ο κ. Χατζημήτσιος αποκάλυψε πως ήδη έχει βάλει δικά του χρήματα για να καλύψει ένα κενό που υπήρχε παλαιότερα στη Σχολική Επιτροπή. “Δεν σας έδωσε κανένας το δικαίωμα να παίζετε με τα χρήματα των σχολείων. Δεν μπορείτε να δίνετε κονδύλια για λειτουργικά έξοδα σε επισκευές” τόνισε ο κ. Κουτρούλης απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής. Ο κ. Χατζημήτσιος απάντησε πως ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει άμεσα ιδιώτες τεχνίτες για να αποκαθίστανται οι ζημιές στα σχολεία καθώς ο Δήμος δεν μπορούσε να διαθέσει προσωπικό για την επισκευή τους. Τελικά, το Σώμα ομόφωνα αποφάσισε να γίνει έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία της 2ης Σχολικής Επιτροπής από ορκωτούς για τα έτη 2006-2010. Από κάποιους Συμβούλους όπως τον κ. Γιώργο Παπαδημητρίου προτάθηκε να  ανακληθούν εκείνη την ώρα και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τις οποίες εγκρίθηκαν οι απολογισμοί της Σχολικής Επιτροπής για το 2008 και το 2009. Ωστόσο, κρίθηκε καλύτερο να γίνει πρώτα ο έλεγχος από τους ορκωτούς και μετά να τεθεί, αν απαιτηθεί, θέμα ανάκλησης των αποφάσεων. 

• Δαπανηρή γραμματεία, ανενημέρωτοι Πρόεδροι και τιμολόγια από…  Αλεξανδρούπολη  

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν οι απολογισμοί των Σχολικών Επιτροπών για το 2010, πλην της 6ης και της 2ης. Ωστόσο δεν έλλειψαν και εδώ οι καταγγελίες και τα παρατράγουδα. Κοινός παρανομαστής των τοποθετήσεων ήταν πως πρέπει πλέον οι νέες Σχολικές Επιτροπές που θα κληθούν να διαχειριστούν κονδύλια ύψους 1 εκ. ευρώ να λειτουργήσουν διαφορετικά. “Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης των Σχολικών Επιτροπών” τόνισε η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, που αναφέρθηκε και στην περικοπή της χρηματοδότησης των σχολείων από το κεντρικό κράτος καταγγέλοντας πως ο Δήμος δεν αντέδρασε σε αυτό το γεγονός. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος επανέφερε την πρόταση της παράταξης για έλεγχο όλων των Επιτροπών από ορκωτούς. “Σε Σχολικές Επιτροπές που συνεδρίαζαν δύο με τρεις φορές το χρόνο υπάρχουν κονδύλια 5 με 6 χιλιάδων ευρώ για γραμματειακή υποστήριξη. Δεν δικαιολογείται αυτή δαπάνη. Δεν μπορεί ένας γραμματέας να παίρνει 4.000 ευρώ για δύο συνεδριάσεις και το πέρασμα 100 τιμολογίων” κατήγγειλε ο κ. Μπάμπαλος που ζήτησε από το Δήμαρχο να εξετάσει συνολικά το ζήτημα της λειτουργίας των Επιτροπών. “1 εκ. ευρώ είναι πολλά χρήματα. Μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε διαφορετικά τα πράγματα και να έχουμε έναν διαφορετικό βηματισμό” ήταν το αίτημά του. Για προέδρους Σχολικών Επιτροπών που “ψάχνονταν” μαζί με τους γραμματείς ώστε να κλείσουν τους απολογισμούς τους έκανε λόγο η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαίρη Ζούνη  που υποστήριξε πως οι Πρόεδροι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τη λειτουργία των Νομικών Προσώπων. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κυριάκος Κουτρούλης σημείωσε πως οι φετινοί απολογισμοί ήταν για πρώτη φορά “μαζεμένοι”  χωρίς να υπάρχουν μεγάλες δαπάνες για επισκευαστικές εργασίες. Αφού παρατήρησε και αυτός πως οι Πρόεδροι των παλαιών Σχολικών Επιτροπών δεν ήταν ενημερωμένοι για τις υποχρεώσεις τους, ο κ. Κουτρούλης ζήτησε οι Πρόεδροι των νέων Σχολικών Επιτροπών να μάθουν πως λειτουργούν τα Νομικά Πρόσωπα. Από την πλευρά της διοίκησης ο κ. Μπάρμπας είπε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη του τομέα της παιδείας είχε συναντήσεις με τους υπεύθυνους των σχολικών επιτροπών για το ζήτημα των εξόδων ενώ έγιναν συμφωνίες που είχαν στόχο την τόνωση της τοπικής αγοράς του Ηρακλείου. “Για να μην βλέπουμε τιμολόγια από Ρέθυμνο και Αλεξανδρούπολη (!!) ” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.  Παρά τις ενστάσεις που ακούστηκαν, οι απολογισμοί των επτά σχολικών επιτροπών εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Απομένει βέβαια να δούμε πότε θα γίνει το ίδιο για τις υπόλοιπες δύο Επιτροπές: την 6η και τη 2η.  

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ