Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Οι εκβιασμοί Ερντογάν & τα τείχη της Αθήνας με όχημα τον Eastmed

Δημοσιεύθηκε

στις

  • Η προσπάθεια για τετελεσμένα με έρευνες ανατολικά της Κρήτης
  • Τι επιδιώκει ο Κ. Μητσοτάκης στο τετ α τετ με Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Μόνο με ροδοπέταλα δεν θα είναι στρωμένος ο δρόμος του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2020, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δρομολογούνται ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Kοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν απρόβλεπτο παίχτη που λέγεται Ερντογάν, ο οποίος απειλεί Θεούς και δαίμονες για να μπει στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Μαξίμου στην παρούσα φάση «επενδύει» πολλά στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στις 7 Ιανουαρίου με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, αλλά δεν περιορίζεται σ’ αυτή.

Οι κινήσεις με τον αγωγό Eastmed και την υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, δείχνουν το πώς θα αντιμετωπίσει η χώρα, την τουρκικές προκλήσεις.

Το γεγονός ότι στο παιχνίδι των αγωγών μπαίνει και η Ιταλία,  η οποία θα υπογράψει τη συμφωνία αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς η Αθήνα αποκτά πολύ ισχυρούς συμμάχους με κοινά συμφέροντα.

Στην ουσία, η Αθήνα υψώνει τείχη απέναντι στην Άγκυρα και την οδηγεί σε απομόνωση από τις εξελίξεις που δρομολογούνται και έχουν σχέση με τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί, ότι στο τετ α τετ που θα έχει με τον κ. Τράμπ, ευελπιστεί ότι θα αναδείξει τις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

 Στην επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας αναφέρεται ότι θα συζητηθούν τρόποι για:

  • την προώθηση των μακροχρόνιων στρατηγικών συμφερόντων των δύο εθνών
  • την ενίσχυση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας σε όλα τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.

 

Ισορροπίες

Η ανάγνωση της ανακοίνωσης επιβεβαιώνει τόσο τις φιλικές σχέσεις όσο και τη διάθεση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τίποτα όμως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Ο κ. Τραμπ άλλωστε είναι υποχρεωμένος να πάρει τις αποφάσεις του με βάση το πώς διαμορφώνονται ευρύτερα οι ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με δεδομένο ότι ο κ. Ερντογάν έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί ακόμη και τις ίδιες τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα διώξει τις αμερικανικές βάσεις από την Τουρκία, γίνεται σαφές ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα άκρα.

 

Ερωτήματα

Στην Αθήνα ξέρουν ότι ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να προκαλεί.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον κ. Ερντογάν είναι τα εξής:

  • Θα περιοριστεί μονάχα στη ρητορική της έντασης;
  • Θα κάνει ένα βήμα παραπάνω, προκαλώντας ακόμη και θερμό επεισόδιο;
  • Θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στη χώρα του για να περάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη;

 

Στρατιωτικοποίηση

Όλα αυτά προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό, καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου μετά το ψευτομνημόνιο Τουρκίας Λιβύης.

Τι θα γίνει για παράδειγμα, εάν αρχίσουν έρευνες ανατολικά της Κρήτης, εάν αρχίσουν εκ νέου οι καραβιές μεταναστών στο Αιγαίο και εάν σταλούν τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη;

Τα ερωτήματα αυτά καθιστούν σαφές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, έχει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική που είναι να στρατιωτικοποιήσει τις διαφορές του με χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο κ. Ερντογάν σ’ αυτό το πεδίο αισθάνεται ισχυρός και σ’ αυτό επιθυμεί να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους για να κερδίσει ότι μπορεί στην περιοχή και να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη.

 

Η διπλωματία

Η Αθήνα είναι προφανές ότι δεν θα παίξει σ’ αυτό το «γήπεδο», κάτι που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, από τις κινήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Η διπλωματία είναι το «γήπεδο» στο οποίο θα αναμετρηθεί η χώρα μας με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια η διεθνής κοινότητα να αντιληφθεί ποιος απειλεί το διεθνές δίκαιο με τις κινήσεις του.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το μέτωπο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, που έχει ως στόχο την απομόνωση του Ερντογάν.

Με δεδομένο πάντως ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι απρόβλεπτος, διάχυτη είναι η αίσθηση, ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προκλήσεις της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Επενδύσεις-τουρισμός

Οι πλέον απαισιόδοξοι θεωρούν βέβαιο ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου ανατολικά της Κρήτης και θα πλημμυρίσει το καλοκαίρι με μετανάστες την Ελλάδα μέσω του Αιγαίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές και είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί και η προσπάθεια της χώρας για επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

Επενδύσεις άλλωστε γίνονται σε χώρες που προσφέρουν ασφάλεια σε βάθος χρόνου και η ένταση με την Τουρκία, θα είναι αποθαρρυντική για όσους θέλουν να φέρουν ζεστό χρήμα στην Ελλάδα.

Φόβοι στην περίπτωση που λάβει εκρηκτικές διαστάσεις το μεταναστευτικό υπάρχουν για τον τουρισμό, που  αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας και ήταν πηγή εσόδων την εποχή των μνημονίων.

 

Εθνική γραμμή

Ανεξάρτητα από τη στρατηγική που έχει επιλέξει ο κ. Ερντογάν, είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα έχει σχεδόν τις ίδιες απόψεις για την αντιμετώπισή του.

Η κοινή γραμμή που ακολουθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δίνει την ευκαιρία για χάραξη εθνικής στρατηγικής και εξεύρεσης νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ