Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Στα ελληνοτουρκικά η λύση στο γρίφο της προεδρικής εκλογής

Δημοσιεύθηκε

στις

  • Πώς παίζεται η παρτίδα σκάκι μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα
  • Γιατί όλοι συμφωνούν σε πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά
  • Όλο το παρασκήνιο για Παυλόπουλο, Καραμανλή, Σαμαρά

 

Σε παρτίδα σκάκι ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, εξελίσσεται η προεδρική εκλογή με τον πρωθυπουργό πάντως να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

H αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και το βασανιστικό ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει συναινετική λύση, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Η συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού επιβεβαίωσε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων έναντι της αδιαλλαξίας της Άγκυρας.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν ότι η πρόταση που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι ένα πρόσωπο που θα μπορεί να συμβολίζει την ενότητα του έθνους.

Στο σημείο αυτό, αρχίζει και η παρτίδα σκάκι ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι πολεμικές απειλές της γειτονικής χώρας, απαιτούν προσωπικότητα κύρους για τον προεδρικό θώκο.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά θα μπορούσε άνετα να υποστηρίξει κανείς ότι δεν θα είχε πρόβλημα να προτείνει πρόσωπο από το χώρο της Κεντροαριστεράς με πολιτικά χαρακτηριστικά.

Με τον τρόπο αυτό θα έκανε ένα σημαντικό βήμα για συναινετικές λύσεις στα εθνικά μας θέματα, ενώ θα είχε ως σύμμαχο και τη Φώφη Γεννηματά που έχει ζητήσει υποψηφιότητα από το δικό της χώρο.

 

Δικαιωμένος

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του συμφωνεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και δηλώνει δικαιωμένος για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ουκ ολίγες φορές άλλωστε έχει επισημάνει ότι πρότεινε για πρόεδρο πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροδεξιά και όχι από την Αριστερά για να υπάρχει πολιτική ισορροπία.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο με το επιχείρημα ότι αποδείχτηκε ένας «καλός πρόεδρος» και άνετα μπορεί να ισχυριστεί πώς είναι χρήσιμος για τη χώρα λόγω της κρίσης με την Τουρκία.

 

Η υφαλοκρηπίδα

Το ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να έχει κυρίως πολιτικά χαρακτηριστικά φαίνεται και από πρόσφατη δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη που επίσης σχετίζεται με τα ελληνοτουρκικά.

«Δεν θα ήθελα να δω έναν Πρόεδρο, ο οποίος θα χρειαστεί εντατικά μαθήματα για να μάθει τι σημαίνει υφαλοκρηπίδα», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Κάποιοι βέβαια θα ισχυριστούν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει την πρόθεση να προτείνει τον κ. Παυλόπουλο, με το επιχείρημα ότι ως βουλευτής της Ν.Δ. πήγε κόντρα στην κομματική γραμμή και δεν τον ψήφισε το 2014.

 

Θετική αξιολόγηση

Η συγκυρία βέβαια σήμερα είναι διαφορετική και στη Ν.Δ. δεν είναι λίγοι οι βουλευτές,  που θα έλεγαν ένα μεγάλο «ναι» στην υποψηφιότητά του λόγω του ότι αξιολογούν θετικά τη θητεία του.

«Η επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας», είπε πρόσφατα η Όλγα Κεφαλογιάννη, δείχνοντας ότι οι διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

 

Λεπτές ισορροπίες

Τυχόν επιλογή του κ. Παυλόπουλου είναι πιθανό να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο σαμαρικό μπλοκ, που επιθυμεί ο πρώην πρωθυπουργός να προταθεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κινήσεις του κ. Μητσοτάκη είναι πολύ προσεκτικές, καθώς παρά την αδιαμφισβήτητη ηγεμονία του δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με τον κ. Σαμαρά.

Μια λύση θα μπορούσε να είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις καθώς και πολιτικά χαρακτηριστικά έχει η υποψηφιότητά του και είναι αποδεκτός στην κοινωνία.

Το πρόβλημα σ’ αυτή την περίπτωση προέρχεται και πάλι από το χώρο της Κεντροδεξιάς και δεν υπάρχει η εναλλαγή με την Κεντροαριστερά και πρόσωπα όπως ο Κ. Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο Ε. Βενιζέλος.

 

Γυναίκα υποψήφια

Στο παρασκήνιο πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει την έκπληξη και θα προτείνει για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, γυναικεία υποψηφιότητα.

Τα ονόματα μπορεί να είναι πολλά (Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Δαμανάκη κλπ), αλλά είναι προφανές ότι για την ώρα τουλάχιστον πρόκειται για σενάρια που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

 

Ενότητα

Ανεξάρτητα από το φύλο που θα έχει η υποψηφιότητα του Προέδρου το βέβαιο είναι ότι άπαντες συμφωνούν ότι χρειάζεται προσωπικότητα με κύρος και γνώση των εθνικών θεμάτων.

Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη ότι «ο Πρόεδρος  πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους και να έχει το ειδικό βάρος να υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας», δείχνει πολλά.

Όσοι γνωρίζουν λένε με νόημα ότι με τον τρόπο του φωτογράφισε και την επιλογή που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει τις αποφάσεις του μέσα στις γιορτές.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ