Ελάτε στην παρέα μας

ΚΕΔΕ

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανοίγει τα χαρτιά του

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και υποψήφιος Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ανοίγει τα χαρτιά του λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει καταφέρει να διοικεί έναν δήμο που τυγχάνει της καθολικής αναγνώρισης για όσα πετύχει εκεί. Πλέον, θέτει το εαυτό του στην κρίση των συναδέλφων του δημάρχων και δημοτικών συμβούλων πανελλαδικά, καθώς διεκδικεί την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Οι εκλογές θα γίνουν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 και λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο κ. Παπαστεργίου μας απάντησε, μεταξύ άλλων, για τους λόγους που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα, και για τους στόχους που έχει θέσει.

Κύριε Παπαστεργίου, αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε συνοπτικά τους βασικότερους λόγους που σας οδήγησαν να θέσετε υποψηφιότητα για την προεδρία της ΚΕΔΕ.
Θα απαντήσω με μια αναδρομή: Όταν ξεκινούσαμε να ασχοληθούμε με τον Δήμο Τρικκαίων, είχαμε ως ζητούμενο το όνομα του συνδυασμού. Λόγω της πληροφορικής, την οποία υπεραγαπώ, η «επανεκκίνηση» ήταν αυτή που αντικατόπτριζε τα όσα θέλαμε να πράξουμε για τον Δήμο.
Νομίζω ότι η ίδια λέξη, σε μεγαλύτερη κλίμακα, δείχνει και το τι θέλουμε να κάνουμε στην ΚΕΔΕ. Με βάση την εμπειρία και το έργο της απερχόμενης διοίκησης, ανοίγουμε νέους δρόμους. Αλλάζουμε, δημιουργούμε, βάζουμε μπροστά τη λογική. Τυχαίο παράδειγμα, το θέμα με τα απορρίμματα. Η λογική λέει ότι οι Δήμοι – δηλαδή οι πολίτες – ξοδεύουν λιγότερα, εάν δώσουν σε εργολάβο την καθαριότητα απομακρυσμένων χωριών, χωρίς να χρειάζεται να ιδιωτικοποιήσουμε την Υπηρεσία Καθαριότητας. Η λογική λέει, ότι οφείλουμε να έχουμε μία στάση (one stop shop) για τον πολίτη, όταν αυτός θελήσει να πάρει ένα πιστοποιητικό, να πληρώσει μια κλήση, να ζητήσει ένα έγγραφο ή μια πληροφορία. Η λογική λέει, επίσης, ότι στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, αυτή η στάση δεν χρειάζεται να είναι το γκισέ μιας γκρίζας υπηρεσίας, αλλά το περιβάλλον του υπολογιστή ή η ευκολία του smartphone. Ή, πιο ουσιαστικά, το ΑΤΜ Πιστοποιητικών που έχουμε ήδη ετοιμάσει στα Τρίκαλα.
Ο πολίτης και το μέλλον του, ο Δήμος που ζητά την ανάπτυξη, ο Δήμος που δείχνει τον δρόμο, η κοινωνία που αλλάζει και ζητά αυτάρκεια, ασφάλεια, δουλειές. Αυτές είναι οι αναγκαιότητες τις οποίες καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε. Για αυτό είμαστε εδώ.

Αν θα είστε ο επόμενος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης σε ποιους τομείς θα ρίξετε το βάρος σας;
Αν πω «σε όλους», θα φανεί υπερβολικό. Αν όμως πως «υγεία και παιδεία, ανάπτυξη και καθημερινότητα, περιβάλλον, αθλητισμό, τουρισμό», πάλι θα τα έχω πει όλα!
Έτσι κι αλλιώς, όλοι οι τομείς είναι προτεραιότητα των Δήμων. Απλώς, κάθε φορά ιεραρχούμε ως Δήμαρχοι και κάθε φορά προωθούμε τη μια ή την άλλη ενέργεια. Εμείς, οι φίλοι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που ασπαζόμαστε τις ίδιες αξίες, θέτουμε ως στόχο τον Δήμο στη νέα εποχή. Τον Δήμο που αξιοποιεί τα όσα προσφέρει ο τόπος του, που θέτει στόχους για ανάπτυξη, που έχει ευρωπαϊκή εμπειρία, που συνεργάζεται με άλλους Δήμους, που εξυπηρετεί τον πολίτη, που ξεπερνά τη γραφειοκρατία.
Αλλά έχουμε και διλήμματα: προέχει μια λακκούβα ή ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα; Κατασκευάζω ένα γήπεδο ή λύνω προβλήματα με metering στην καθαριότητα;
Η απάντηση είναι μία: Όλα… Απλώς, με σωστή ιεράρχηση, που είναι συνάρτηση του χρόνου, των πόρων, των δεδομένων, προχωρούμε κάθε φορά.

Αυτά που έχετε καταφέρει, κατά κοινή ομολογία, στα Τρίκαλα, πόσο θα σας βοηθήσουν στο έργο σας στην ΚΕΔΕ;
Πολύ! Διότι τα Τρίκαλα, όλος ο Δήμος Τρικκαίων, είναι ένα μεγάλο εργαστήρι παραγωγής ιδεών, χώρος πράξεων και δράσεων, συνεργασίας της κοινωνίας με τον Δήμο και των κοινωνικών ομάδων μεταξύ τους. Μας λένε «τι ωραία πράγματα κάνετε εκεί με τον Μύλο των Ξωτικών!», Απαντούμε: «Είναι επίτευγμα όλης της κοινωνίας, όχι μόνο της δημοτικής αρχής ή λίγων τρικαλινών».
Πιστεύω πολύ στη συνεργασία. Τη θεωρώ μια ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουμε στη σύγχρονη εποχή, να σκεφτούμε διαφορετικά, να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις ιδέες που έχουμε. Η νέα γενιά οφείλει να αποκτήσει κουλτούρα συνεργασίας. Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι πορευτήκαμε, έτσι θα συνεχίσουμε. Το νέο, δεν έρχεται από μόνο του. Υπάρχει ήδη στην κοινωνία και την κατάλληλη στιγμή παρουσιάζεται. Αυτό θέλουμε, εγώ και οι φίλοι αυτοδιοικητικοί, σε αυτές τις εκλογές να ξεκινήσουμε: το νέο.

Εσείς τι μήνυμα θα στέλνατε στους αιρετούς ψηφοφόρους;
Πάμε μαζί! Προχωρούμε με τη νέα αυτοδιοικητική οικογένεια, στον αγώνα για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση.
Η φράση «μια γροθιά», περικλείει την απόφαση να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε, να προτείνουμε. Και ταυτόχρονα, με σκληρή δουλειά, να ταχθούμε υπέρ των συμφερόντων των πολιτών, υπέρ των Δήμων του 21ου αιώνα, υπέρ των Δήμων μιας χώρας που ξεπερνά τα προβλήματα και βγαίνει ξανά ώριμη, έτοιμη και ικανή, να διεκδικήσει τον ρόλο της. Οι Δήμοι της νέας εποχής είναι οι Δήμοι που εξυπηρετούν τον πολίτη, που δημιουργούν, που ανοίγουν δρόμους, που εμπνέουν την κοινωνία. Εμείς, η ΚΕΔΕ, γινόμαστε οι οδηγοί και οι συντονιστές, οι οραματιστές και οι δημιουργοί. Και για αυτούς τους λόγους, μόνο όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ