Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (22/1) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Σε κύκλο νέων ανακατατάξεων εισέρχεται ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, με αρκετές αλυσίδες να διερευνούν πιο στοχευμένα εξαγορές, έπειτα από μια διετία όπου η πανδημία του covid-19 απογείωσε τα έσοδα, αλλά ανέτρεψε και τους επεκτατικούς σχεδιασμούς. Διερευνητικές επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, οι συμπράξεις επανατοποθετούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ μια μεγάλη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ επιστρέφει, μέχρι το καλοκαίρι στην Ελλάδα δέκα χρόνια μετά την αποχώρηση του γαλλικού ομίλου από την εγχώρια αγορά. Την ίδια στιγμή το πληθωριστικό κύμα, το αυξημένο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, οι αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών, οι ελλείψεις σε βασικά είδη και η υποχώρηση της κατανάλωσης, αλλάζουν δραστικά τη στρατηγική των αλυσίδων και προεξοφλούν πως το 2022 θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τον κλάδο.

 

  • Τη δημοσίευση της επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης. Η δημοσίευση της εμπορικής επωνυμίας μιας επιχείρησης λαμβάνει χώρα μόνο στην περίπτωση που έχει επιβληθεί σε αυτήν η διοικητική κύρωση της αναστολής λειτουργίας της, οποιαδήποτε και αν είναι η διάρκεια ισχύος του μέτρου της αναστολής.

 

  • Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις ελληνικές startup επιχειρήσεις καθώς και το σύστημα που τις υποστηρίζει. Σύμφωνα με αυτή, σχεδόν οι μισές από τις startups άρχισαν τη δραστηριότητά τους με πολύ χαμηλό κεφάλαιο, από μηδέν έως 10.000 ευρώ. Μόνο μία στις πέντε (21,7%) άρχισαν με κεφάλαιο άνω των 50.000 ευρώ. Το 35,2% αυτών των εταιρειών σήμερα δηλώνουν κερδοφόρες, ενώ περίπου οι μισές (47,9%) δηλώνουν ότι δεν κερδοφορούν στην παρούσα συγκυρία.

 

  • Νέο καθεστώς για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις προβλέπεται με έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογούμενους που θα πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές πληρωμές με συγκεκριμένα επαγγέλματα. Με τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνεται πλέον ένα σύστημα τριών ταχυτήτων που θα πρέπει να συλλέγουν τις αποδείξεις οι φορολογούμενοι για να μην επιβαρυνθούν με πέναλντι φόρου ή και για να κερδίσουν φορο-μπόνους. Ενδεικτικά, στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτα, e-banking κ.λπ.) που θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογουμένου με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ