Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Κατά 12 θέσεις βελτιώθηκε η κατάταξη της Ελλάδας στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας (παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας-World Competitiveness Yearbook), με βάση τα στοιχεία που εκδίδει σε ετήσια βάση το Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας. Η Ελλάδα κατατάσσεται το 2021 στην 46η θέση, από την 49η θέση το 2020 και την 58η θέση το 2019. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα έχει βελτιώσει την θέση της συγκριτικά με το 2019: στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», και στις «Υποδομές».

 

  • Παρατείνεται η Α΄ φάση του μέτρου στήριξης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, προκειμένου να παρασχεθεί επιπλέον χρόνος στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, με κοινή απόφαση, τροποποιείται η ΚΥΑ ΓΔΟΥ 504/28.5.2021 (ΦΕΚ Β΄ 2236) και η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρατείνεται έως τις 2 Ιουλίου 2021. Σημειώνεται ότι ήδη οι υποβληθείσες αιτήσεις από επιχειρήσεις έχουν φθάσει περίπου τις 62.500, εκ των οποίων περίπου 43.000 είναι φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για επίπεδο που ανταποκρίνεται στους αρχικούς υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την περίμετρο των δικαιούχων.

 

  • Την νέα εφαρμογή “e-Λαχαναγορά” παρουσίασε η Διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Πρόκειται για μια εφαρμογή που προσφέρει τη δυνατότητα αποκλειστικά σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για online αγορές και «ψηφιακή παραγγελία». Όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ κ. Απόστολος Αποστολάκος, το “e-Λαχαναγορά” ψηφιοποιεί και απλοποιεί τη διαδικασία της παραγγελίας, που πλέον γίνεται με ένα κλικ από το κινητό. Παράλληλα, προσφέρει στους συνεργαζόμενους με τον ΟΚΑΑ εμπόρους τη δυνατότητα να έχουν σε λειτουργία τα καταστήματά τους 24 ώρες το 24ωρο, συναλλασσόμενοι με τους πελάτες και προμηθευτές τους με ασφάλεια, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα.

 

  • Ανάπτυξη της οικονομίας στην Ελλάδα με ρυθμό 5% τόσο το 2021 όσο και το 2022 προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS. Η πρόβλεψη αφορά στο κεντρικό σενάριο και περιλαμβάνεται στη νέα έκθεση του οίκου με τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Το δυσμενές σενάριο προβλέπει ανάπτυξη 3% φέτος και 1,5% το 2022. Όπως αναφέρεται, η παγκόσμια οικονομία είναι σε τροχιά ανάκαμψης, με αιχμή τις αναπτυγμένες οικονομίες που έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους και έχουν μειώσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. «Ωστόσο, η παγκόσμια πανδημία δεν έχει τελειώσει και συνεχίζει να θέτει κινδύνους για την ανάκαμψη», σημειώνει ο οίκος.

 

  • Το σημαντικότερο εξαγόμενο αγροτικό προϊόν μας στις ΗΠΑ είναι οι παρασκευασμένες ή διατηρημένες σε άρμη επιτραπέζιες ελιές σύμφωνα με την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων των αρμόδιων αρχών, από τα γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των πρεσβειών Αγίου Φραγκίσκου, Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον και Σικάγο. Μάλιστα από τη σχετική μελέτη προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής: α) η αισθητή άνοδος του μεριδίου των τροφίμων/ποτών, που κατέλαβαν το 2020 μερίδιο 35% έναντι 28% το 2019, παρά το τεράστιο πλήγμα που υπέστη ο κλάδος της εστίασης στις ΗΠΑ, δείγμα της δυναμικής και των δυνατοτήτων περαιτέρω διείσδυσής τους στην αμερικανική αγορά. β) σταθερότητα του μεριδίου των δομικών υλικών, που κατέλαβαν το 2020 μερίδιο 9%, έναντι 8% το 2019. Σημειώνεται ωστόσο η πτώση της αξίας των εξαγωγών ελληνικών τσιμέντων, με αξία 81,6 εκ. ευρώ το 2020 έναντι 93,5 εκ. ευρώ το 2019.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ