Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Με τηλεργασία εργαζόταν συνήθως το 2020 το 12,3% των απασχολουμένων ηλικίας 15-64 ετών στην ΕΕ, έναντι ποσοστού 7% στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat. Πιο αναλυτικά, το 2020, υψηλότερο ποσοστό γυναικών (13,2%) ανέφερε ότι εργάζονταν συνήθως από το σπίτι, σε σχέση με τους άνδρες (11,5%). Σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες, οι νεότεροι ήταν λιγότερο πιθανό να εργαστούν από το σπίτι το 2020: Μόνο το 6,3% των ατόμων ηλικίας 15-24 ανέφεραν ότι συνήθως εργάζονταν από το σπίτι, έναντι 13% σε άτομα μεταξύ 25-49 ετών και 12,4% για τους 50-64 ετών.

 

  • 7.000 αιτήσεις περίπου έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης που άνοιξε την περασμένη Παρασκευή, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του, Διευκρίνισε ότι από τη στιγμή υποβολής της αίτησης θα μπορεί κάποιος να παίρνει τα χρήματά του εντός 4 εβδομάδων. «Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ πριν ανοίξουμε την πλατφόρμα. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στον κόσμο τα χρήματά του. Όλες οι επιχειρήσεις εστιάσεως που έχουν μείωση τζίρου 30% το 2020 σε σχέση με το 2019 μπορούν να μπουν τώρα στο www.ependyseis.gr με τον λογιστή τους, να κάνουν υποβολή των συγκεκριμένων στοιχείων της επιχειρήσεως και θα λάβουν τα χρήματά τους, τα οποία είναι επιδότηση και όχι επιστρεπτέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

  • Μείωση εσόδων από τους φόρους παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, κάτι που είναι αναμενόμενο και -σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ- λαμβανομένων υπόψη των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την πανδημία. Δίνοντας τα στοιχεία στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι «τον μήνα Απρίλιο τα έσοδα από φόρους (αφαιρουμένου του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε προϋπολογισθεί ότι θα εισπραχθεί το μήνα Μάρτιο 2021), εμφανίζονται μειωμένα κατά 256 εκατ. ευρώ ή 7,9%, έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός δεν είχε συνυπολογίσει την ύπαρξη παρατεταμένων πολύμηνων lockdown το 2021, συνεπώς η μείωση αυτή είναι αναμενόμενη και σχετικά περιορισμένη, λαμβανομένων υπόψη των μεγάλης έκτασης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που ήταν αναγκαία για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν ότι η οικονομία έχει αρχίσει ήδη να ανακάμπτει σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, συνεπώς αναμένουμε ότι οι φορολογικές απώλειες που συνδέονται με τα πρόσθετα lockdown, θα πάψουν να επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα εντός των αμέσως επομένων μηνών».

 

  • 28-30 Μαΐου ξεκινά το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης προϋπολογισμού 20 εκατ. Ευρώ των γυμναστηρίων και των παιδότοπων, όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγόρων. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης αναφέρει σχετικά: «Με πόρους του ΕΣΠΑ ενισχύουμε τους κλάδους των Γυμναστηρίων και των Παιδότοπων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πρώτες βασικές ανάγκες κατά την επαναλειτουργία τους. Παράλληλα ενισχύουμε και τους δικηγόρους για την αναγκαία αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου να ανταποκριθούν σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων».

 

  • Άνοιξε το πρόγραμμα της «Αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού» που έρχεται να αντικαταστήσει τα προγράμματα Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Δικαιούχοι είναι οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή κατά τον Απρίλιο. Ακόμη, παράταση έως το τέλος Μαΐου έχει δοθεί στο Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ που αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια, με ορίζοντα οκτώ μηνών. Στις 24 Μαΐου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων με κονδύλι 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι τα ποσά να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Μαΐου. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

 

  • Στο 16% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Επισημαίνεται ότι, κατά το μήνα Ιανουάριο, η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από την εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας στις επιχειρήσεις καθώς και από την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο σύνολο της χώρας. Τα μέτρα αυτά επηρέασαν, σε μεγάλο βαθμό, πέρα από την κανονική λειτουργία της αγοράς και τον τρόπο συλλογής των στοιχείων της έρευνας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ