Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Ένωση επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Ιωνίας: Αίτημα στο Δ.Σ. για 6μηνη απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη – Τι απάντησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ν. Ιωνίας για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2021 παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ένωσης επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Ιωνίας κ. Σάββας Τάτσης, για να μεταφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο την κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες της πόλης όλο αυτό το διάστημα λόγω της πανδημίας και παράλληλα να αιτηθεί περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις της πόλης να επιβιώσουν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

O κ. Τάτσης αρχικά ενημέρωσε το σώμα για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρηματίες της πόλης, λόγω της πανδημίας και του συνεχιζόμενου lockdown. Eν συνεχεία, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή επιπλέον ελαφρύνσεις προς τις τοπικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να διασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους, εστιάζοντας στο γεγονός ότι δεδομένα πρόκειται για έναν κλάδο που έχει πληγεί βάναυσα από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού και μάλιστα πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται κυριολεκτικά στον “αέρα”, ενώ όπως ανέφερε ο ίδιος τα μέτρα της πολιτείας δεν φαίνονται να επαρκούν ώστε να αποτρέψουν την “επιδημία” λουκέτων που πλανάται πάνω από τον κλάδο το τελευταίο διάστημα.

“Από το πρώτο lockdown βιώσαμε όλοι τη μείωση του εισοδήματος, διογκώθηκαν τα χρέη, προστέθηκαν καινούρια στα ήδη υπάρχοντα και παρά τις ενισχύσεις που είχαν δοθεί δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν την πτώση των τζίρων, καθώς τα έξοδα που τρέχανε. Τώρα, στο δεύτερο κύμα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που είναι στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής. Ζητάμε λοιπόν από το Δήμο να υπάρχει εξάμηνη απαλλαγή, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, από τα ανταποδοτικά τέλη. Επίσης εφόσον υπάρχουν συνάδελφοι που μισθώνουν ακίνητα πρέπει να απαλλαχθούν και εκείνοι. Στις περιοχές της Ν. Ιωνίας ως επί το πλείστον υπάρχουν μικρομάγαζα, ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις που πλήττονται συνολικά. Θα είναι είναι μία σημαντική ανακούφιση αν γίνει δεκτό αυτό το αίτημα, καθώς σε όλα τα προηγούμενα βάρη προστίθενται και τα τωρινά” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τάτσης στην τοποθέτησή του.

Α. Χατζησαββίδης: “Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τις επιχειρήσεις που πλήττονται”

Απάντηση στον κ. Τάτση έδωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής που έχει συσταθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό κ. Χατζησαββίδης, ο οποίος ανέφερε όσα έχουν γίνει από πλευράς Δήμου για την ανακούφιση των επαγγελματιών που πλήττονται άγρια από την πανδημία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Δημοτική Αρχή θα κάνει, στο πλαίσιο του εφικτού, ότι καλύτερο μπορεί για τους επαγγελματίες της Ν. Ιωνίας.

“Πρόσφατα πήραμε απόφαση όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού να υπάρχουν απαλλαγές. Αυτή είναι η απόφαση του Δ.Σ. και αυτό είναι και το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από την κεντρική κυβέρνηση. Επίσης θέλω να ενημερώσω ότι ομόφωνα πάρθηκε από τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή η αύξηση των τετραγωνικών που προκύπτει, η οποία είναι σημαντική, περίπου 70%, να δοθεί για αυτές τις ομάδες των επαγγελματιών που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό. Αυτό είναι σε εξέλιξη και θα έρθει σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, με εισήγηση από την Επιτροπή, για το πώς θα κατανεμηθεί αυτό το ποσό. Από την άλλη, εμείς πήραμε φέτος απόφαση για του χρόνου μείωσης 10% στα ανταποδοτικά τέλη που είναι οριζόντια για όλο τον κόσμο της Ν. Ιωνίας, χωρίς καμία εξαίρεση. Κάτι που δεν έχει γίνει σε κανένα Δήμο στην Αθήνα μέχρι τώρα. Εμείς θέλω να διαβεβαιώσω ότι κάναμε πολύ συνειδητά αυτή τη μείωση και επειδή θα κάνουμε καλή διαχείριση θα δούμε στο μέλλον τι περισσότερο μπορεί να γίνει. Όπου υπάρχει η δυνατότητα και μπορούμε να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε”  ανέφερε ο κ. Χατζησαββίδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ