Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Δελτίο τύπου από την παράταξη “Μαρούσι. Επιστροφή στο Μέλλον”

Δημοσιεύθηκε

στις

Έξι προτάσεις για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο ΡΣΑ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αμαρουσίου, κ. Αλέξανδρος  Μπρέγιαννης,  κατέθεσε έξι συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης του Αμαρουσίου: 

• Απαγόρευση ανέγερσης νέων εμπορικών κέντρων (malls) και γενικότερα περιβαλλοντικά επιβαρυντικών  χρήσεων (π.χ. υπερμεγέθη συγκροτήματα γραφείων) στην περιοχή του Αμαρουσίου  καθώς και πρόβλεψη  έργων αστικών   αναπλάσεων στις γειτονιές που έχουν επιβαρυνθεί (Ψαλίδι ,Άγιος Θωμάς ,Παράδεισος ,Σωρός κ.λ.π).
• Ένταξη της Λεωφόρου Κηφισίας σε ένα  πρόγραμμα ανασύστασης της αστικής ταυτότητας της με στόχο να μετατραπεί από έναν «κλειστό αυτοκινητόδρομο» -πηγή προβλημάτων- σε πόλο θετικής προσφοράς στην πόλη, με επίλυση των προβλημάτων κυκλοφορίας/στάθμευσης, την περιβαλλοντική αναβάθμιση (φυτεύσεις, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομος) αλλά και  εκτεταμένες αναπλάσεις κατά μήκος της  που θα συμβάλουν στην καλύτερη  ενσωμάτωση   της στον αστικό ιστό.
• Κατασκευή ενός τουλάχιστον μεγάλου υπόγειου  χώρου  στάθμευσης περιμετρικά του ιστορικού κέντρου (π.χ οικόπεδο ΙΓΕ επί της Κηφισίας) καθώς με τον μελλοντικό  σταθμό ΜΕΤΡΟ στο Μαρούσι, σίγουρα θα αυξηθούν τόσο οι ανάγκες σε στάθμευση των οχημάτων των πολιτών που θα το χρησιμοποιούν αλλά και η κυκλοφορία. Ανάλογη μέριμνα για διαμόρφωση ενός οργανωμένου χώρου στάθμευσης θα πρέπει υπάρχει και στην περιοχή του υπερτοπικού κέντρου.
• Οι σημαντικές εκτάσεις πρασίνου που βρίσκονται στο Μαρούσι (Άλσος Συγγρού, Κτήμα Καρέλλα, Μιμικόπουλο, Αμαλιείο κ.α) πρέπει να διασωθούν με έργα προστασίας και συνεχείς δενδροφυτεύσεις. Ειδικά για το κτήμα Συγγρού, δεν πρέπει να υπάρξει καμία δόμηση   και να συνεχιστεί η πυρασφάλεια, η καθαριότητα και η φύλαξη του δάσους, ενώ τα υπάρχοντα κτίρια επιβάλλεται να διασωθούν. Μεγάλα περιφερειακά πάρκα (όπως τα κτήματα Μιμικόπουλου και Μουσούρη) πρέπει να περιέλθουν στην αποκλειστική ευθύνη του Δήμου και να αναπτυχθούν αποκλειστικά ως πνεύμονες πρασίνου. Τέλος το κτήμα Καρέλλα θα πρέπει να αξιοποιηθεί μετά από δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους  ως χώρος πρασίνου με ήπιες αθλητικές ή πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
• Ειδικά για το ΟΑΚΑ, όπου χαρακτηρίζεται από το ΡΣΑ  ως πόλος έλξης αστικού τουρισμού αλλά παρόλα αυτά οι εγκαταστάσεις του μετά το 2004 είναι παραμελημένες , θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο  ανοικτός χώρος του .Για το σκοπό αυτό προτείνουμε να υπάρξουν σχετικές διαμορφώσεις με πρόσθετο πράσινο ώστε  να χρησιμοποιηθεί ως ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος (περιπάτου, ποδηλάτου, αναψυχής), χώρος εκδηλώσεων, εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οι δε αθλητικές εγκαταστάσεις του να ανοιχτούν  στους πολίτες του Αμαρουσίου και τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος πρέπει να καταθέσει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο με βασικό γνώμονα την λειτουργική  ένταξη των εγκαταστάσεων στον ευρύτερο  αστικό ιστό της πόλης και την ελεύθερη πρόσβαση όλων των δημοτών.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ