Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Άρθρο του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τo ευρώ ως τρομοκράτης χωρών, λαών, εργαζομένων!

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Β’ Πειραιώς, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτίθεται στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, με το ακόλουθο άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.iskra.gr

Όταν κατασκεύαζαν το ευρώ στην ΕΕ και το εισήγαγαν σε διάφορες χώρες, το συνόδευαν με τυμπανοκρουσίες και ενθουσιασμό!
Στην Ελλάδα δε, οι ιαχές υποδοχής του ευρώ υπήρξαν ουρανομήκεις και ανεπανάληπτες!
Οι ελάχιστοι, μεταξύ των οποίων ο υπογράφων (βλέπε εδώ), που εκφράζαμε την αντίθεση στην έλευση στη χώρα του ενιαίου νομίσματος – “μεσσία”, περίπου, θεωρούμεθα “άνθρωποι των σπηλαίων”!
Σήμερα, όλοι, σχεδόν, αναγνωρίζουν ότι υπήρξε λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ!
Σήμερα, επίσης, όλοι παραδέχονται, άσχετο αν το λένε ανοικτά ή όχι, ότι το ευρώ είναι συνυπεύθυνο για την παρούσα ελληνική κρίση και τον πρωτοφανή παροξυσμό της!
Και όμως, ενώ το φωτοστέφανο του ευρώ έχει ξεθωριάσει, οι κυρίαρχοι κύκλοι στην ΕΕ και στην Ελλάδα, μαζί με τα “φέουδα” των καθεστωτικών μίντια, επιμένουν να χρησιμοποιούν το “ευρώ” ως “μπαμπούλα” και νόμισμα “τρομοκράτη”.
“Μπαμπούλα” και “τρομοκράτη” σε βάρος χωρών, λαών και εργαζομένων, προκειμένου να επιβάλλουν καθεστώτα ευρω-αποικίας και μέτρα κοινωνικής λεηλασίας, υφεσιακής διάλυσης και εργασιακής κατεδάφισης.
Το ευρώ έγινε μέσο αντιδημοκρατικής εκτροπής σε όλη την ΕΕ, εργαλείο απίστευτων επεμβάσεων σε κάθε χώρα, όπλο απέραντων εκβιασμών και όχημα για την επιβολή μιας ιδιόμορφης Γερμανικής “δικτατορίας”!
Η Ελλάδα είναι η χώρα που γνώρισε με το χειρότερο τρόπο, ως “πειραματόζωο” αυτές τις καταστάσεις και η οποία, αυτές τις μέρες, έζησε, στο όνομα του ευρώ, τους πιο ταπεινωτικούς εκβιασμούς και επεμβάσεις.
Και είμαστε ακόμα στην αρχή….
Σήμερα, μετά τις τραγικές εξελίξεις στην Ιταλία, με τα ιταλικά επιτόκια να βρίσκονται σε νέα ύψη, μετά τα μέτρα σκληρής λιτότητας στη Γαλλία και την αναμενόμενη στην ευρωζώνη ύφεση το 2012, το ευρώ κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Αυτήν την ώρα δεν είναι δυνατόν, στο όνομα του ευρώ, να εκβιάζεται και να πειθαναγκάζεται ο ελληνικός λαός να υποστεί μια “ολκληρωτικού” τύπου συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου κηδεμονία και λεηλασία.
To “ευρώ” υποτίθεται ότι αντικατέστησε την παλιά δραχμή για να βελτιώσει τη θέση της χώρας και όχι για να χρησιμοποιείται ως μέσο και “μπαμπούλας” για να γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω, σε εισοδήματα φτώχειας, σε εφιαλτική ανεργία, σε ασταμάτητη ύφεση και σε ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.
Αυτήν την ώρα είναι μάλλον αυτονόητο ότι με τη συνέχιση, στο όνομα του ευρώ, των επεμβάσεων και των πιέσεων σε βάρος κάθε ίχνους ανεξαρτησίας αλλά και της δημοκρατίας, ο ελληνικός λαός θα φτάσει να ακούει για ευρώ και θα παθαίνει αλλεργία!
Σε λίγο το ευρώ μπορεί να εξελιχθεί σε μισητό σύμβολο!
Η Ελλάδα είναι βέβαιον ότι, όπως υπήρξε πριν το ευρώ, θα υπάρξει και μετά από αυτό.
Η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ δεν είναι καθόλου καταστροφή, όπως απατηλά και τρομοκρατικά προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι.
Αντίθετα, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αν συνοδευθεί συνολικότερα με μια σύγχρονη και ριζοσπαστική προοδευτική πολιτική με σοσιαλιστικό ορίζοντα, μπορεί να γίνει αφετηρία διεξόδου, ανόρθωσης και αναγέννησης της χώρας.
Δεν προτείνουμε την έξοδο από το ευρώ, – η οποία άλλωστε μπορεί να επισυμβεί από σειρά παραγόντων που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά, είτε να έρθει ως απόρροια της διάλυσης της ίδιας της ευρωζώνης- για να συνεχιστεί το ίδιο παλιό σκηνικό και οι ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές!
Η πρόταση μας για έξοδο από το ευρώ προϋποθέτει μια άλλη πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα εφαρμόσει, με αφετηρία ένα νέο εθνικό νόμισμα, ένα καινούργιο προοδευτικό πρόγραμμα αναπτυξκιακής διεξόδου, παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σε λίγο η θέση εξόδου από το ευρώ με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, θα είναι η μόνη ευρέως αποδεκτή, ρεαλιστική και υπεύθυνη πρόταση διεξόδου για τη χώρα, που θα διαφυλάσσει την προοπτική της!
 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ