Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι θέσεις της ΠΑΚ για τον Προϋπολογισμό

Ο δημοτικός συνδυασμός Νέας Ιωνίας “Παράταξη Ανεξάρτητου Κινήματος” (ΠΑΚ), επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Άρης Χατζησαββίδης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2011:
“Ο προϋπολογισμός του Δήμου μας, είναι ο καθρέπτης, είναι ο σχεδιασμός για το ΕΡΓΟ που θα επιτελέσει την επόμενη χρονιά.

Εμπεριέχει το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ που έχουμε δημοσιεύσει αντίστοιχα άρθρα και μπορείτε να τα βρείτε στο blog της παράταξής μας http://pakneasionias.blogspot.com/. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε στο ίδιο blog, αναλυτικότερα τις θέσεις μας επί του προϋπολογισμού
Προσδιορίζει επίσης τις ικανότητες δυνατότητες, που έχει αυτός ο φορέας να σχεδιάζει, να βάζει προτεραιότητες, να κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις σε συναινετικές αποφάσεις και να υλοποιεί. 
Ο σχεδιασμός αυτός είναι ετήσιος και πρέπει να εντάσσεται σε μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε όσο γίνεται πιο αντικειμενικά αυτήν την κορυφαία επιλογή του δικού μας Δήμου.
Ο προϋπολογισμός κάθε φορέα πρέπει να εξυπηρετεί δύο στόχους:
1)Την αύξηση των εσόδων και
2)Την αποτελεσματική αξιοποίηση των εξόδων, σε επενδύσεις, σε υπηρεσίες, στο ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό, σε τοπική ανάπτυξη, στο περιβάλλον, σε κοινωνικές παροχές, σε τεχνολογίες και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, με όρους διαφάνειας.
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε, χαρακτηρίστηκε από ορισμένους, ως συνέχεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, υπηρεσιακός, και από τους εισηγητές χαρακτηρίζεται διαχειριστικός, διεκδικητικός και κοινωνικός.
Κατά την δική μας άποψη είναι διαχειριστικός, βάζει νούμερα αυξημένα για την κοινωνική πολιτική, που κατ’ ανάγκη δεν σημαίνει και παροχές, αλλά θα κριθεί από το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα.  Διεκδικητικός  στα λόγια, δεν έχει όραμα και συγκεκριμένους στόχους. Απεναντίας δεν τολμούν να αυτοδεσμευτούν στην προεκλογική τους εξαγγελία και πρόταση. Θα τα αναλύσουμε παρακάτω όλα αυτά.
Μία παρένθεση για να δούμε τις προτεραιότητες, το πρώτο δείγμα κοινωνικής πολιτικής όπως το προβάλλει η ηγεσία της υπηρεσίας σήμερα. Γίνεται εκδήλωση στις 30/3/11 με τίτλο , «Εργασιακό άγχος και εξουθένωση στους εργαζόμενους σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας»
Νομίζουμε πως μια συζήτηση για τους ανέργους και τις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από αυτό. Το «Βοήθεια στο σπίτι» το ξεχάσανε. Κλείνει η παρένθεση.
Ας δούμε τα έσοδα. Ποιες είναι οι κύριες πηγές χρηματοδότησης;
Είναι τα τακτικά έσοδα, τα έκτακτα, τα ανταποδοτικά, τα οίκοθεν και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Πραγματικά κάτω από τις τραγικές οικονομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις Κυβερνήσεις των δύο κομμάτων εξουσίας, με την ανοχή του πολιτικού συστήματος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, το ανίκανο και μπαταχτζίδικο κράτος να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Αυτοδιοίκηση.  Ο Μ Ω Σ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» πέρσι, μόνο εμείς και η Λαϊκή Συσπείρωση, ζητήσαμε να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η σημερινή Δημοτική Αρχή με όλες τις τάσεις της, εκείνης της περιόδου και η προηγούμενη, κώφευαν, σφύριζαν αδιάφορα. Δεν διεκδίκησαν και δεν διεκδικούν. Να θυμίσουμε μία από τις δικές μας προτάσεις:
 Κατοχύρωση της  οικονομικής αυτοδυναμίας μέσω (Δ.Ο.Υ) Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, χωρίς πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, με παράλληλη αποκέντρωση εξουσιών από το κεντρικό κράτος, που αφορούν την Τοπική Ανάπτυξη.
Αν έπαιρναν τέτοιες αποφάσεις πολλά δημοτικά συμβούλια στην πατρίδα μας, ο κίνδυνος που αναφέρουμε παραπάνω θα εξέλειπε.
Στα Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν έγινε  προετοιμασία, δεν παρουσιάστηκε κανένα σχέδιο.
Τα ΕΣΟΔΑ οίκοθεν ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου,(τέλος του 2%, του ζύθου, κλήσεων κ.λ.π.) παλαιότερων ετών,  η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν γνωρίζει την διαδικασία είσπραξης, τα χαρακτήρισε την ώρα συζήτησης του προϋπολογισμού επισφαλή, ενώ η προηγούμενη δεν τα εισέπραττε, για να μην δυσαρεστήσει και χάσει τους ψηφοφόρους.
Πληρώνουμε συνδρομές 1.300.000 ευρώ στον σύνδεσμο (ΕΣΔΝΑ) ανεξάρτητα από τα σκουπίδια που πάμε. Ακόμη και ένα φορτηγό σκουπίδια να πάμε θα πληρώσουμε τα ίδια χρήματα. Είναι σωστή διαχείριση της άμεσης φορολογίας των κατοίκων της πόλης μας, που τα πληρώνουν κάθε φορά, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ;
Αντιγράφω την πρόσφατη απόφαση – πρόταση της ΚΕΔΚΕ για το ίδιο θέμα 16/3/11 που συνεχίζει την ίδια αντιπαραγωγική, αντιαναπτυξιακή αντιπεραβαλλοντική, σπάταλη πολιτική.
«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης πρόταση της ΚΕΔΚΕ προς το ΥΠΕΚΑ για την εφεξής είσπραξη των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.
Η ΚΕΔΚΕ λοιπόν, προτείνει να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία η είσπραξη των τελών να γίνεται όχι μόνο από τη ΔΕΗ αλλά από όλους τους ανεξάρτητους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής θα παρέχει σε όλους τους προμηθευτές είτε είναι ανεξάρτητοι, είτε είναι η ίδια η ΔΕΗ και όλα εκείνα τα πληροφοριακά στοιχεία επί τη βάσει των οποίων γίνεται η τιμολόγηση των χρεώσεων υπέρ των ΟΤΑ. Έτσι ο προμηθευτής θα τιμολογεί τόσο την ηλεκτρική ενέργεια, όσο και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων.»
 Είναι ή δεν είναι αυτό το κείμενο ομολογία ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ της Αυτοδιοίκησης, να εισπράττει  τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ; Σήμερα ο Δήμος μας πληρώνει στην ΔΕΗ για την είσπραξη τους 260.000 ευρώ
Ξέρετε πόσοι Δήμοι θα ψάχνουν τα χρήματά τους γιατί ορισμένοι πάροχοι θα τα ιδιοποιηθούν μέσω πτωχεύσεων;
Η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, θέλουν άλλοι να είναι φορομπήχτες, να εισπράττουν και αυτοί να κάνουν τους καλούς και να ξοδεύουν, να σπαταλούν και ορισμένοι να πλουτίζουν. Ο σχεδιασμός και οι επενδύσεις στους σταθμούς μεταφόρτωσης αυτή την πολιτική υπηρετούν. Αντίθετα ο σχεδιασμός της πλήρους αξιοποίησης της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ στην πηγή είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
Έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων από μερικούς εργαζόμενους, πως είμαι η αιτία που δεν παίρνουν πλασματικές υπερωρίες. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι αυτοί που διοικούν λένε στους εργαζόμενους εμείς θέλουμε να σας δώσουμε υπερωρίες αλλά ο Χατζησαββίδης ζητάει στοιχεία και αυτό είναι πρόβλημα.
Να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό. Η Παράταξή μας (ΠΑΚ) είναι εναντίον των  υπερωριών, υπέρ της παραγωγικότητας, υπέρ της ανταγωνιστικής κοινωνικής εργασίας και υπέρ των προσλήψεων των ΑΝΕΡΓΩΝ.
Όσον αφορά τον διεκδικητικό ρόλο αυτής της Δημοτικής Αρχής μέχρι τώρα, δοκιμάστηκε και απέτυχε στην παρεμπόδιση της μεταφοράς του ΙΚΑ. Θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον.
Στο θέμα της ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ που ζήτησε η Δημοτική Αρχή, εμείς την δώσαμε απλόχερα, ενώ η ίδια ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ συνεργασίες και ΑΚΥΡΩΣΕ μεθοδικά δύο σημαντικούς πρωτοεμφανιζόμενους θεσμούς, τον συνήγορο του πολίτη και της επιχείρησης και την επιτροπή διαβούλευσης.
Χαιρετίζουμε την ΔΙΟΡΘΩΣΗ της βιαστικής; δήλωσης του Δημάρχου, που έκανε από την πρώτη ημέρα ανάληψης του, επί δύο φορές, ότι παρέλαβε έναν Δήμο σε καλή οικονομική κατάσταση, με τα επίσημα στοιχεία που ο ίδιος παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανεβάζουν τα χρέη επισήμως, πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.
Στο θέμα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ που επιβάλλει ο νόμος 3861 καμία αναφορά δεν κάνει η ηγεσία αυτής της Δημοτικής Αρχής, που είναι υποχρεωτικά εφαρμόσιμος από 15 Μάρτη του 2011 και για τους Δήμους.
 Προκαλώ τον καθένα να δει στον διαδικτυακό τόπο του Δήμου μας, που χρυσοπληρώθηκε, την διαφορά στην τυπική καθ’ όλα προμήθεια που έκανε ο Αθλητικός Οργανισμός για το μπλόκο της Καλογρέζας σε αντίθεση με την Δημοτική Αρχή που την ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό, σε ημέτερους ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, χωρίς να αναρτηθεί στο διαδίκτυο και ειδικότερα στον σύνδεσμο της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ. Ελπίζω να μην κάνουν το λάθος να πληρώσουν τα έντυπα αυτά, από το ταμείο του Δήμου και να μην κάνει τα στραβά μάτια ο επίτροπος. 
Η Παράταξή μας (Π.Α.Κ.) θα σταθεί ιδιαίτερα στο θέμα αυτό και θέλουμε να γίνει πεντακάθαρο. Απαιτούμε να υπάρχει πλήρης ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στις διαδικασίες προμηθειών, αναθέσεων, έργων, μελετών και στο σύνολο των πράξεων που προβλέπει ο νόμος, με μητρώο προμηθευτών και σύστημα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
Αν παρ’ όλα αυτά ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ο νόμος, από οποιονδήποτε εμείς ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ πως θα υπάρχουν ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.
Τον προϋπολογισμό δεν τον καταψηφίσαμε, ούτε τον υπερψηφίσαμε. Είμαστε παρόντες και ότι θετικό για την πόλη και τους ανθρώπους θα το στηρίζουμε και θα είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ότι ΙΔΙΟΤΕΛΕΣ”.
    

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ