Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

“Άμεση επαναφορά χορήγησης καλλιεργητικών δανείων στους αγρότες”

Δημοσιεύθηκε

στις


Σε καθημερινές δηλώσεις μελών της  κυβέρνησης ακούμε για ανάπτυξη και πρωτογενή παραγωγή, για αναγέννηση της υπαίθρου, κ.λ.π , όμως , τα επίσημα στοιχεία από τις αγροτικές περιοχές της χώρας, μας οδηγούν ολοένα στην διαπίστωση, ότι το επάγγελμα του αγρότη πάει με μαθηματική ακρίβεια σε ολική συρρίκνωση και κατακερματισμό.
Δεν έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα που με προηγούμενο άρθρο μου,  είχα διατυπώσει την άποψη,  ότι ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων από τις αστικές  περιοχές,  θα πρέπει να μετακινηθεί «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ» ,με «προγράμματα αποκέντρωσης» στην ελληνική περιφέρεια, για να υπάρξει άμεση αναγέννηση της πρωτογενής παραγωγής.
Έχει διαπιστωθεί πλέον και επίσημα,  ότι στην μεγάλη ανεργία που επικρατεί στα αστικά κέντρα, πολλά είναι τα επαγγέλματα  που είναι «καταδικασμένα» και μη «αναστρέψιμα».( Οικοδόμοι, Οδηγοί Ταξί ) κ.λ.π. Fυσικά σε αυτήν την χώρα  ισχύει : το « στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» .

Στο Δια Ταύτα Τώρα:
Η οικονομική κατάσταση των αγροτών  στην Ελληνική περιφέρεια γίνεται ολοένα και πιο τραγική .Χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε αγρανάπαυση λόγο έλλειψης ρευστού από τους αγρότες.
Γεωπόνοι αλλά και καταστήματα προμήθειας  έχουν «κόψει την πίστωση» εδώ και καιρό , με αποτέλεσμα πολλοί από τους αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν. Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο θέμα   προς επίλυση από τις τράπεζες και την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των αγροτεμάχιων  της ελληνικής περιφέρειας βρίσκεται στα « Χαμένα χαρτοφυλάκια» των τραπεζών από κατασχέσεις.
Πρωτεύον σημαντικό ζήτημα όμως,  για την συγκεκριμένη κατάσταση , θεωρείται  η  «κατάργηση»  από τις τράπεζες  στην παροχή καλλιεργητικών δανείων  με χαμηλότοκα επιτόκια καθώς και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων που έχουν φέρει πολλούς αγρότες στα πρόθυρα αλλαγής επαγγέλματος.
Προτείνω προς την κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα της επαναφοράς χορήγησης καλλιεργητικών δανείων στους αγρότες, ως ένα θετικό βήμα στην εξύψωση και σταθεροποίηση της αγροτικής μας βιομηχανίας  και κατά επέκταση, στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο Φώτης Αλεξόπουλος είναι Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής Αττικής και Πολιτευτής Νομού Ηλείας .

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ