Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ψηφιακή κάρτα εργασίας έρχεται να βάλει “φρένο” στην αδήλωτη εργασία

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της νέας ψηφιακής κάρτας εργασίας που θέλει να εισαγάγει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, Κ. Χατζηδάκη, μέχρι το τέλος του χρόνου, όλοι οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την εργασιακή τους ταυτότητα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

 

Οι εργαζόμενοι θα «χτυπάνε» κάρτα από το κινητό τους

Αρχές του 2022 πρόκειται να είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα που θα φιλοξενεί τις πληροφορίες που θα καταχωρούν εργαζόμενοι και εργοδότες. Εντός του πρώτου εξαμήνου, λένε οι υπολογισμοί, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας αρχικά, ωστόσο αργότερα θα επεκταθεί παντού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εργαζόμενος ακόμα και μέσα από το κινητό του θα μπορεί να δηλώνει την προσέλευση και αποχώρησή του από την εργασία του, αφού θα συνδέεται στο σύστημα της εταιρείας αλλά και στο νέο ΠΣ, ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Έτσι ο εργαζόμενος θα δηλώνει μόνο ώρα προσέλευσης και αποχώρησης και το υπουργείο θα πραγματοποιεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους.

 

ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Με την αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σε ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα συνδέονται online τα συστήματα των επιχειρήσεων με το ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι ο εργαζόμενος θα «χτυπάει» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του.

Καθώς η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζόμενου, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου, υπερεργασίες και υπερωρίες και ανάλογα θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες – κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου αποδειχθεί ότι είναι παράνομη και επιπλέον αμοιβή στον εργαζόμενο. Με την ένταξη του ψηφιακού ωραρίου και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας στη ζωή των εργαζομένων πλέον δε θα μπορεί να καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας, αφού πλέον ο έλεγχος θα γίνεται αυτοματοποιημένα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, οπότε, οι επιθεωρητές πριν μπουν σε μία επιχείρηση θα γνωρίζουν ήδη όλα όσα χρειάζονται.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις.

Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να μπουν στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Στην συνέχεια θα πρέπει οι εργοδότες να δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ