Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ – Προβλέψεις για 5.000 κρούσματα εντός του Νοεμβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού κρούουν οι ειδικοί δεδομένοι ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ κάνοντας προβλέψεις για 5.000 κρούσματα εντός του Νοεμβρίου, εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα προστασίας.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του πως μέσα στον επόμενο μήνα τα ημερήσια κρούσματα θα ανέλθουν στα 5.000 εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως πρέπει οι νέοι να εμβολιαστούν γρήγορα και επεσήμανε, επίσης, πως και οι γονείς πρέπει να πάνε τα παιδιά τους να εμβολιαστούν.

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», ξεκαθάρισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα. «Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής. Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα.

Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε». Ο καθηγητής είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία.

Τέλος, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

 

Συναγερμός από τους εντατικολόγους

Επιπροσθέτως, σκληρή μάχη συνεχίζει να δίνει καθημερινά το εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πανελλαδικά, για να μην στερηθεί κανείς ασθενής τη σωτήρια για τη ζωή του υγειονομική φροντίδα. Και παρά τη δημόσια αναγνώριση που έχουν λάβει οι Εντατικολόγοι για τον αγώνα τους κατά του κορωνοϊού, άλυτα παραμένουν βασικά ζητήματα του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ΜΕΘ των δημοσίων δομών ενισχύθηκαν με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό με αποτέλεσμα σήμερα να είναι διαθέσιμες 1.150 κλίνες πανελλαδικά. Οι ανάγκες, όμως, σε εξειδικευμένους Εντατικολόγους και νοσηλευτές ΜΕΘ είναι ακόμη μεγαλύτερες ώστε να μπορούν να λειτουργούν όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια.

Την τρέχουσα περίοδο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, στην Αττική η πίεση στο σύστημα υγείας από τα περιστατικά Covid-19 είναι σχετικά ελεγχόμενη, επιτρέποντας τη μικτή λειτουργία του συστήματος και τη διαχείριση όλων των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας και όχι μόνο των περιστατικών Covid. Αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και του ygeiamou.gr οι ΜΕΘ εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξημένες πληρότητες.

Ενδεικτικά σήμερα Τρίτη, οι ΜΕΘ Covid-19 στη Θεσσαλονίκη είχαν μόλις 6 διαθέσιμες κλίνες. Σε λίστα αναμονής, όμως, βρίσκονται καθημερινά περίπου 20-30 περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο, καθώς η πληρότητα των γενικών κλινών ΜΕΘ καθημερινά αγγίζει το 100%.

 

Δείτε επίσης: Κ. Χατζηδάκης: Ουσιαστική αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022 – Όσα αποκάλυψε για το νέο ΕΣΠΑ

 

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού έγιναν μεν προσλήψεις και μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές αλλά «Επρόκειτο κατά κανόνα για προσωπικό χωρίς την απαραίτητη εξειδίκευση που χρειάζονται οι ΜΕΘ για την επαρκή στελέχωσή τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί εξειδικευμένοι στην Εντατικολογία. Επιλέγουν την εργασία σε τμήματα με λιγότερο φόρτο η στο εξωτερικό για λόγους φυσικά οικονομικούς με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουμε μια εγχώρια ένδεια στον τομέα αυτό», σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου.

Οι Εντατικολόγοι υπήρξαν ανέκαθεν μια ολιγάριθμη και πολύτιμη επιστημονική ομάδα στην Ελλάδα -σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 500- που παρά την απαιτητική φύση της εργασίας τους δεν έχουν τύχει της ανάλογης προσοχής της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ενώ δεν λαμβάνουν και ειδικά επιδόματα.

«Ευχαριστούμε τους πολίτες και τους ασθενείς για την εκτίμηση και την αναγνώριση του έργου μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είμαστε ευτυχείς που καταφέρνουμε καθημερινά να σώζουμε ανθρώπους και πολύ απογοητευμένοι όταν χάνουμε κάποιους που δεν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το ισχυρότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο. Στους δύσκολους αυτούς 18 μήνες της πανδημίας που δοκιμάστηκαν οι αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και των λειτουργών του. Είναι η κατάλληλη στιγμή να εγκύψει η Πολιτεία στα δομικά προβλήματα του συστήματος υγείας και να δώσει λύσεις και κίνητρα να μείνουν οι γιατροί στην πατρίδα και νέοι συνάδελφοι να εξειδικευθούν στην Εντατικολογία, καθώς οι ΜΕΘ είναι απαραίτητες για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων», σημειώνει η κυρία Κοτανίδου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ