Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

“Σέρνεται” επί 18 χρόνια η μεταφορά του ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Δημοσιεύθηκε

στις

“Σέρνεται” επί 18 χρόνια η μεταφορά του ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα.

“Απουσία πολιτικής βούλησης, έλλειψη χρηματοδότησης;”. Ακόμη και σήμερα, 18 χρόνια μετά, το ερώτημα γιατί η κατασκευή του κεντρικού σταθμού στον Ελαιώνα έχει μείνει στα χαρτιά, δεν έχει απαντηθεί.

Το έργο εξαγγέλλεται συνεχώς από το 2001, με την Αθήνα να είναι μία από τις ελάχιστες πρωτεύουσες της Ευρώπης που δεν διαθέτει ενιαίο Τερματικό Σταθμό ΚΤΕΛ, καθώς είναι διασπασμένο σε δύο περιοχές -Κηφισό και Λιοσίων με τριτοκοσμικές εικόνες- και σε άλλα διάσπαρτα σημεία της πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του ΚΤΕΛ, σε οικόπεδο της Αττικό Μετρό, πάνω από το Αμαξοστάσιο της εταιρείας και σχεδόν δίπλα από τον Σταθμό Μετρό “Ελαιώνας”, έχει προβλεφθεί με Προεδρικό Διάταγμα από το 2005 (ΦΕΚ 750/Δ/2005).

Τον Φεβρουάριο του 2016 υπεγράφη συμφωνητικό μεταξύ του Κεντρικού Σταθμού Αθηνών Υπεραστικών Λεωφορείων Ελλάδας (ΚΣΑΥΛΕ) και ομάδας μελετητών από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο/ΕΛΚΕ και λοιπών ιδιωτικών φορέων για την εκπόνηση της προμελέτης για τον νέο Τερματικό.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση, ενώ οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών θα διενεργούνταν μέχρι 01/04/2021.

Ακόμη και σήμερα, η ΜΠΕ τελεί υπό αναμονή μιας σειράς γνωμοδοτήσεων, όπως της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών – Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και της Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού – Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ουδείς γνωρίζει το τι μέλλει γενέσθαι με το έργο, το οποίο θεωρείται υψίστης σημασίας για τον νομό Αττικής καθώς αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Λιοσίων, η λεωφόρος Kηφισού, η λεωφόρος Aλεξάνδρας κ.λπ.

Τελευταία “είδηση” για τον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα ακούστηκε τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή ανέφερε: “Ελπίζουμε ότι μέσα στο 2022 θα έχει δημοπρατηθεί. Το στάδιο της υλοποίησης των σχεδίων εκπόνησης του έργου αναμένεται να διαρκέσει 16 μήνες από την έκδοση της σχετικής πολεοδομικής άδειας κατασκευής του κτηρίου. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ”.

Ο κεντρικός σταθμός που θα θύμιζε… αεροδρόμιο

Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, το νέο ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα θα θυμίζει τερματικό σταθμό μεγάλου αεροδρομίου… με όραμα να γίνει “τοπόσημο” για την Αθήνα, καθώς θα είναι το πλέον σύγχρονο κτίριο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως!

Ο νέος Κεντρικός Σταθμός προβλέπεται να κατασκευαστεί σε έκταση 66.420 τ.μ. στην περιοχή του Ελαιώνα, εντός του Δήμου Αιγάλεω, η οποία περικλείεται από τον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (Λεωφόρος Κηφισού), την Ιερά Οδό και τις οδούς Αγίας Άννης και Πιερίας.

Ο σταθμός θα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους 11.750 τ.μ., χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος 1.500 τ.μ., χώρους στάθμευσης 572 θέσεων και ελεύθερους χώρους πρασίνου 20.000 τ.μ.

Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση που θα προσφέρει οφέλη πρώτα στο επιβατικό κοινό αλλά και στις εγχώριες και διεθνείς μεταφορές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι βασικές λειτουργίες του σταθμού περιλαμβάνουν επίσης κέντρο διακίνησης δεμάτων, εμπορικές χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, συνεδριακό κέντρο και εκθεσιακούς χώρους, καθώς και τουριστική μονάδα.

Ιδιοκτήτης του ακινήτου των 90 στρεμμάτων είναι η Αττικό Μετρό, καθώς ο χώρος βρίσκεται πλησίον του υφιστάμενου Αμαξοστασίου της εταιρείας και σχεδόν δίπλα στο Σταθμό ΜΕΤΡΟ “Ελαιώνας”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ