Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Σκέψεις για τοπικά lockdown πριν τις γιορτές – Οι δέκα νομοί που είναι στο “κόκκινο”

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπροστά σε νέα διλήμματα, για το χριστουγεννιάτικο πλάνο με τα ενδεχόμενα ολικά lockdown, σε όσους νομούς της χώρας έχει χτυπήσει ξανά «κόκκινο» η επιδημιολογική κρίση, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Αρμόδιοι υπουργοί- όπως ο Βασίλης Κικίλιας που προειδοποίησε σχετικά για την «επικαιροποίηση» προς το αυστηρότερο των περιοριστικών μέτρων σε αρκετούς νομούς χώρας- αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, φαίνεται ότι είναι κοντά στο να πατήσουν το κουμπί για τα ολικά lockdown.

Πού και πότε ενδέχεται να ισχύσουν καθολικά απαγορευτικά; Το σίγουρο είναι ότι η σχετική συζήτηση εξελίσσεται με ιδιαίτερη ταχύτητα καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει στα αρμόδια υπουργεία ότι δεν θέλει να υπάρξουν καθυστερήσεις και αστοχίες που μπορεί να λειτουργήσουν μέσα στα Χριστούγεννα ως χαραμάδες για να βρει χώρο και να περάσει ένα τρίτο κύμα πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις- ανακοινώσεις είναι θέμα ωρών και ότι μπορεί να αναλάβει την παρουσίασή τους, κατά την αυριανή ενημέρωση των συντακτών στις 12.30 το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας- πρόκειται για το πιθανότερο αλλά όχι το μοναδικό σενάριο που ακούγεται τις τελευταίες ώρες. Και δεν είναι το μοναδικό αφού οι επιδημιολόγοι συνεδρίαζαν μέχρι πριν από λίγο για να εξετάσουν τα του επιδημιολογικού συναγερμού στην Δυτική Αττική- όπου βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης ΧρυσοχοίδηςΑσπρόπυργος και Ελευσίνα είναι από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής. Στο «κόκκινο» -κάτι που δεν επιτρέπει την παραμικρή χαλάρωση των μέτρων μέσα στις γιορτές- βρίσκονται επίσης οι νομοί ΚιλκίςΘεσσαλονίκηςΞάνθηςΠιερίαςΔράμαςΚοζάνηςΡοδόπης, ΓρεβενώνΠέλλας και Λάρισας.

Σε αυτές τις περιοχές που δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί ολικό απαγορευτικό ή αυστηρότερη δέσμη μέτρων στην πορεία προς τα Χριστούγεννα, παρατηρήθηκαν από τους ειδικούς μέσα στην τελευταία εβδομάδα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όπως συμπλήρωσε δε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει ειδικά για την Δυτική Αττική και την Κοζάνη, για τις δύο περιοχές που έχει αναλάβει δράση και ο κ.Χρυσοχοΐδης (σήμερα ήταν στην Ελευσίνα και αύριο εκτός απροόπτου στην Κοζάνη για να τσεκάρει τον βαθμό τήρησης των μέτρων από τους προγραμματισμένους ελέγχους).

Στην Θεσσαλονίκη φτάνει αύριο για να προεδρεύσει σε προγραμματισμένες συσκέψεις ο υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Χαρδαλιάς δεν αποκλείεται να προβεί σε ανακοινώσεις όντας στην συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα μετά τις συσκέψεις με τον περιφερειάρχη και τους άλλους αρμόδιους εκπροσώπους της ευρύτερης περιοχής. «Εάν κι εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα», είπε άλλωστε ο κ. Κικίλιας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη πιο σκληρών μέτρων εν μέσω του lockdown που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το Σάββατο 7 Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα.

Ο Στέλιος Πέτσας κινήθηκε στους ίδιους τόνους επίσης προειδοποιώντας νωρίτερα ότι: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι λάθος σήμα. Όταν θέλουμε μέσα στην περίοδο των γιορτών που αναγκαστικά είμαστε όλοι στη συμπεριφορά μας πιο χαλαροί θα ήταν λάθος σήμα στο τι έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στα parapolitika.fm , υπογράμμισε τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας μετά τις γιορτές και πρόσθεσε: «Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της εφαρμογής μέτρων τύπου Lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά ή εχουμε κα μικρές αναζωπυρώσεις. Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές, σε τέτοιες περιπτώσεις αν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά, η πίεση στο σύστημα υγεία ψηλά τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά ενδεχομένως να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Σε τοπικό επίπεδο πιο αυστηρό (lockdown)».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ