Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πρός παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου το lockdown – Με περιορισμούς και οι γιορτές

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυξάνονται, αντί να μειωθούν τα εμπόδια που καλείται να υπερπηδήσει το κυβερνητικό επιτελείο στο δρόμο προς τα Χριστούγεννα, καθώς η ασφυκτική πίεση που δέχονται οι μονάδες του ΕΣΥ κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που παραμένει υψηλός παρά τα περιοριστικά μέτρα, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ελιγμών για την επαναλειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Ακόμη και αν η εκρηκτική κατάσταση που καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη ως προς την εξάπλωση του ιού, εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης, το αυξημένο ιικό φορτίο σε ακόμη 17 περιοχές της χώρας έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να δίνει χθες στη δημοσιότητα των κατάλογο των «κόκκινων» νομών για την πανδημία.

Πρόκειται για τις: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Βόλο, Έβρο, Καβάλα και Τρίκαλα, γεωγραφικές ενότητες, στις οποίες η επιδημιολογική εικόνα υπερβαίνει κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο, κινητοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό.

Η στενή επιτήρηση στο εξής των παραπάνω περιοχών, αλλά και των πόλεων με συγκυριακές εστίες συνωστισμού, όπως η γιορτή του πολιούχου, Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα τη Δευτέρα, έχουν θέσει σε επιφυλακή και τις αστυνομικές αρχές, προκειμένου οι εντατικοί έλεγχοι να συμβάλουν στην αποτροπή της επανάληψης φαινομένων μαζικής διασποράς, όπως συνέβη ανήμερα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη, για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει σήμερα στην Πάτρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να συντονίσει τις τοπικές Αρχές στην επιτήρηση των μέτρων προστασίας.

Πανελλαδική επανεκκίνηση

Εκτός από την αυστηρή εποπτεία των ελεγκτικών μηχανισμών, με στόχο τον δραστικό περιορισμό του αριθμού νέων κρουσμάτων πανελλαδικά, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να καταλήξει επόμενο διάστημα στο τελικό σχέδιο εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προσαρμοσμένο στις συνθήκες κορωνοϊού.

Η ανάγκη, μάλιστα, το σχέδιο αυτό να συγκεράσει επιτυχώς το όποιο εορταστικό κλίμα με την επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας της αγοράς, οδήγησε τελικά στην παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στους όποιους σχεδιασμούς τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα. Και αυτό γιατί, επί της αρχής στις κυβερνητικές προθέσεις προηγείται η προσπάθεια ολικής επαναφοράς του συνόλου της χώρας μέσα στον Δεκέμβριο, με λίγους περισσότερους ίσως περιορισμούς για περιοχές με πρόσθετη ιική επιβάρυνση.

«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς. Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι «εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο».

Η ενιαία επανεκκίνηση, ωστόσο, λόγω των γιορτών προϋποθέτει αφενός μια πρώτη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων πριν την εορταστική ανάπαυλα, ώστε να δοθεί ένα περιθώριο στο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στην όποια επιβάρυνση προκύψει λόγω γιορτών. «Όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση» εξήγησε, στο ίδιο πλαίσιο, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, προβληματισμό που μοιράζονται μεταξύ τους αρκετοί από τους επιστήμονες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου.

Με δεδομένη τη ρευστότητα της κατάστασης, η μόνη σταθερά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι προσώρας η επιστροφή των μαθητών του δημοτικού και των νηπίων στις αίθουσες, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με μαθητές στα Χανιά. Τη βούληση της κυβέρνησης να ηχήσει και προ Χριστουγέννων το σχολικό κουδούνι επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας χθες στο Θέμα 104,6, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι οι τελικές αποφάσεις επαφύονται στους λοιμωξιολόγους.

Μέχρι την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη προς τα Χριστούγεννα, κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, στην απόφαση της επιβολής πλαφόν κατέληξε χθες η κυβέρνηση, με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπολίδη να γνωστοποιεί το πλαφόν για τεστ κορονοϊού, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας οι τιμές θα διαμορφώνονται ως εξής:

· ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονωιού SARS-CoV-2, τα σαράντα ΕΥΡΩ (40,00€)

· ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονωιού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα δέκα (10,00) ευρώ.

Επιπλέον, παράταση της τηλεργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Η παράταση αφορά επιχειρήσεις και εργοδότες, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας και υποχρεούνται έως το τέλος του έτους να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Την ίδια ώρα, ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα ζήτησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού χθες, προτείνοντας οι δύο κλάδοι να παραμείνουν κλειστοί την περίοδο των γιορτών, στεγανοποιώντας έτσι κάθε πιθανή εστία μετάδοσης του ιού, παρά τα σχέδια που τοποθετούσαν την έναρξη λειτουργίας καφετεριών και εστιατορίων τις παραμονές Χριστουγέννων, δηλαδή περί τις 21 Δεκεμβρίου. «Όπως η πολιτεία λαμβάνει μέτρα για να σώσει τις ζωές των πολιτών κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να λάβει αντίστοιχα μέτρα για να σώσει τον τουρισμό και την εστίαση από την οικονομική καταστροφή», δήλωσε σχετικά η κ. Λινού και αποτίμησε ως «τεράστιο κίνδυνο» τις εξόδους για φαγητό.

Την τύχη της εστίασης θα έχει την περίοδο των γιορτών και η διασκέδαση, αφού κλειστά θα παραμείνουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά και αίθουσες χορού, ενώ όσες καφετέριες και εστιατόρια λειτουργήσουν, δεν θα επιτρέπονται μουσική και όρθιοι θαμώνες. Στις εορταστικές απαγορεύσεις, μελετάται ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων όπως το φετινό Πάσχα, όπως και μετακινήσεις από τον έναν νομό στον άλλο. Πηγή: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ