Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Καθαρά Δευτέρα: Στα ύψη οι τιμές για το τραπέζι της σαρακοστής – Οι εξηγήσεις για τις αυξήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας της ακρίβειας, προετοιμάζεται η αγορά αλλά και… η τσέπη των πολιτών και για το σαρακιστιανό τραπέζι. Το παραδοσιακό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι κοντά, με τους εμπόρους και τους καταναλωτές να αισιοδοξούν ότι η κατάσταση θα καλυτερέψει, παρόλο που οι τιμές φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί.

Το πρωί της Παρασκευής, η κεντρική αγορά της πόλης, το Καπάνι, αποδεικνύει πως ο κόσμος είναι πιο διστακτικός φέτος, αν και υπάρχει περιορισμένη κίνηση. Οι έμποροι δίνουν τις συμβουλές τους στους καταναλωτές, για να ξεχωρίζουν τα φρέσκα θαλασσινά αλλά και τι άλλο πρέπει να προσέχουν. Όμως, όπως λένε και οι ίδιοι, αναγκάζονται να ανεβάσουν τις τιμές τους, γιατί… «κάπως πρέπει να καταφέρουμε να ζήσουμε».

Ενδεικτικά, τα θράψαλα κοστίζουν 7-10 ευρώ το κιλό, οι γαρίδες 8-10, τα μύδια στα 5 ευρώ, ενώ πιο «τσιμπημένα» είναι τα καλαμαράκια στα 18 ευρώ το κιλό και στο χταπόδι, που η τιμή του ανέρχεται στα 15 ευρώ. Επίσης, παρατηρείται μια διαφοροποίηση στην τιμή της ελιάς, όπου φτάνει τα 6-7 ευρώ το κιλό. Συνολικά, όπως εξηγούν οι έμποροι, το σαρακιστιανό τραπέζι φέτος κοστίζει περίπου 60-80 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης η μερίδα καλαμαράκια κοστίζει από 6 μέχρι 8 ευρώ, το χταπόδι από 7,5 μέχρι 9 ευρώ, οι σουπιές από 5,50 μέχρι 7 ευρώ και ο ταραμάς από 2,50 μέχρι 3,50 ευρώ η μερίδα. Ο χαλβάς συνήθως προσφέρεται δωρεάν.

«Η κίνηση στο Καπάνι φέτος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, είναι ένα τίποτα μπροστά στον χαμό που γινόταν πριν την πανδημία. Δυστυχώς μας έχει καταστρέψει αυτό το πράγμα, οι τιμές αν και ανέβηκαν, είναι σχετικά καλές, αλλά ο κόσμος δεν έχει χρήματα ούτε και για αυτά» αναφέρει έμπορος θαλασσινών…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ