Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Εμβολιασμοί: “Εισιτήριο” για άνοιγμα των δραστηριοτήτων – Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι γεγονός ότι η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα είναι μια διαδικασία που γίνεται σταδιακά και με προσεκτικές κινήσεις, δεδομένου ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμα εδώ και τα “πισωγυρίσματα” σε δραστηριότητες που έχουν ήδη επανέλθει είναι πάντα πιθανά.

Βασικό όπλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης αποτελεί φυσικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο φαίνεται να ανεβάζει διαρκώς ρυθμούς χάρη στην αύξηση των διαθέσιμων εμβολίων.

Ήδη έχει επιτευχθεί ο στόχος για 100.000 δόσεις την ημέρα και μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 5,5 εκατομμύρια δόσεις. Τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 30 ετών, ώστε πλέον όλοι οι ενήλικοι να μπορούν να εμβολιαστούν επιτυγχάνοντας στις αρχές του καλοκαιριού ένα πρώτο τείχος ανοσίας.

“Εισιτήριο” ο εμβολιασμός

Με δεδομένη πλέον την αύξηση της ταχύτητας της εμβολιαστικής διαδικασίας και με γνωστό το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό, στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο της περαιτέρω απελευθέρωσης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μόνο για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, όπως για παράδειγμα οι συναυλίες. Επίσης, να μπορούν να παρευρεθούν σε δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους με πιο χαλαρά μέτρα προστασίας.

 

Δείτε επίσης: Αισιοδοξία για νίκη: Μάχη 45 ημερών για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας

 

Η αρχή φαίνεται πως θα γίνει με τα γυμναστήρια. Όπως έκανε ήδη γνωστό από χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο συγκεκριμένος κλάδος, ο οποίος είναι αυτός που ίσως έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλον από την πανδημία, εκτός της οικονομικής στήριξης που θα λάβει το επόμενο διάστημα, αναμένεται και να επανεκκινήσει την δραστηριότητά του εντός του μήνα. Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε ως πιθανή ημερομηνία την 17η Μαΐου, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας με την λειτουργία των χώρων άσκησης να αφορά αποκλειστικά τους εμβολιασμένους για αρχή και από τον Ιούνιο τον λοιπό πληθυσμό.

Αυτός άλλωστε είναι ο μοναδικός τρόπος να λειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια κλειστοί χώροι όπου εκ των πραγμάτων συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι είτε για να διασκεδάσουν είτε για να αθληθούν. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ήδη συζητά αυτά τα σενάρια και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση, που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, βλέποντας θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ένα επιπλέον επιχείρημα για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είναι ότι θα αποτελέσει έξτρα κίνητρο για όσους εμφανίζονται προσωρινά διστακτικοί στον εμβολιασμό τους. Η δυνατότητα όσων έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν απρόσκοπτα και να πάρουν μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς περιορισμούς μπορεί να λειτουργήσει ως μια ατράνταχτη απόδειξη και στους πλέον δύσπιστους ότι τα εμβόλια είναι το βασικό όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να κερδίσουμε πίσω τις ζωές μας.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί;

Όπως αναφέρεται, προφανώς δεν θα αποκλειστούν από δραστηριότητες όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ειδικά αν δεν οφείλεται σε άρνηση των εμβολίων αλλά επειδή δεν έχει έρθει ακόμα η σειρά τους. Γι’ αυτό εξετάζεται τα όποια «προνόμια» χαλάρωσης των περιορισμών για τους εμβολιασμένους να δοθούν αφότου θα υπάρχει πρόσβαση σε εμβόλιο για όλους τους ενήλικες πολίτες.

 

Δείτε επίσης: Σχολεία: Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων – Άνοιγμα και για τα φροντιστήρια

 

Ειδικός χειρισμός θα υπάρξει για όσους αρνούνται τον εμβολιασμό και ιδιαίτερα αν αυτό έχει να κάνει άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια συμπολιτών τους. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι ένα κομμάτι των υγειονομικών -με εξαίρεση τους γιατρούς- το οποίο φτάνει το 35% και δεν έχει προσέλθει για εμβολιασμό.

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία, καθώς δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Ερωτηματικό παραμένει αν αυτή η συζήτηση θα γίνει και για άλλες επαγγελματικές ομάδες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ