Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Επιστολική ψήφος : Μια πραγματικότητα η οποία βαθαίνει τη Δημοκρατία μας”, της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στον Χ-τύπο.

Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελούν ένα ιστορικό ορόσημο για την χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά  Έλληνες πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Πάνω από 200.000 Έλληνες εκλογείς από 128 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών δηλώνοντας την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία επιστολικά. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι αρκετοί εξ αυτών στις προηγούμενες εθνικές εκλογές δεν είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν καθώς σε 90 από τις χώρες αυτές δεν είχαν λειτουργήσει εκλογικά τμήματα.

Η παράδοση των φακέλων με την επιστολική ψήφο στους εκλογείς ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα ημέρες και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Πάνω από 190.000 εκλογείς σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό, ενώ πάνω από 40.000 ψηφοδέλτια έχουν ήδη επιστραφεί στο Κέντρο Διαλογής Επιστολικής Ψήφου στο Περιστέρι με τη διαδικασία παραλαβής να συνεχίζεται κανονικά.

Οι εκλογείς οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν το σφραγισμένο ψηφοδέλτιο με εταιρεία ταχυμεταφοράς μέχρι την 3η Ιουνίου, ενώ εάν επιλέξουν να το παραδώσουν οι ίδιοι σε κατάστημα των συμβεβλημένων εταιρειών ταχυμεταφοράς τότε η καταληκτική ημερομηνία είναι η 4η Ιουνίου. Αντίστοιχα, για τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό, η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής του φακέλου από εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 28η Μαΐου. Όσοι  εκλογείς δεν ψηφίσουν τελικώς με επιστολική ψήφο παρότι είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα, θα τους αποσταλεί το Σάββατο 8 Ιουνίου μήνυμα το οποίο θα τους ενημερώνει ότι μπορούν να ψηφίσουν δια ζώσης την Κυριακή 9 Ιουνίου, μετά τις 11 το πρωί.

Η επιστολική ψήφος θεσπίστηκε προκειμένου να διευκολύνει τους Έλληνες πολίτες όπου και αν βρίσκονται εντός ή εκτός Ελλάδος, να συμμετέχουν εύκολα, γρήγορα, με οικονομία χρημάτων και χρόνου στην εκλογική διαδικασία. Για τους Έλληνες του εξωτερικού, η επιστολική ψήφος είναι μία γέφυρα η οποία τους φέρνει πιο κοντά στην πατρίδα τους και κάνει τη φωνή τους να ακούγεται πιο δυνατά. Για τους Έλληνες που διαμένουν στην Ελλάδα, η δυνατότητα επιστολικής ψήφου είναι η λύση σε πρακτικά ζητήματα που τους κρατούσαν μακριά από την κάλπη (π.χ. προβλήματα υγείας, εργασία την ημέρα των εκλογών, κ.α.).

Το δικαίωμα ψήφου αποτελεί κορυφαίο συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών, και χρέος κάθε ευνομούμενης Πολιτείας είναι να διασφαλίζει την απρόσκοπτη άσκησή του. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες συζητήσεων προκειμένου η επιστολική ψήφος να γίνει μία πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία βαθαίνει τη Δημοκρατία μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ