Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Τσίπρας vs Μητσοτάκης: 5 “κλειδιά” κρίνουν τον πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα «κλειδιά» που θα δώσουν τη νίκη στις ευρωεκλογές αναζητούν τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. , καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Α. Τσίπρα και του Κ. Μητσοτάκη θα είναι μέχρι τελικής πτώσης.

Η σύγκρουση των δύο πολιτικών αρχηγών έχει χτυπήσει «κόκκινο» και όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, θα πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Σε Μαξίμου και Πειραιώς επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων,  με στόχο να εκμεταλλευτούν τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων και να αποδομήσουν τα πολιτικά τους επιχειρήματα.
Η σύγκρουση έχει πλέον χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας, κάτι που έγινε σαφές από τις βαριές κουβέντες που ακούστηκαν στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Το βέβαιο είναι πώς όλη την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πάρουν το παιχνίδι πάνω τους για να κερδίσουν τη μάχη των αναποφάσιστων.
Ουδείς αμφισβητεί ότι στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. μπαίνει με καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά όλοι συμφωνούν ότι ο πόλεμος δεν έχει ακόμη κριθεί.
Ο πολιτικός χρόνος άλλωστε κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς από τον πραγματικό και τα λάθη των αντιπάλων μπορούν να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Ας δούμε λοιπόν τα κλειδιά που θα κρίνουν τον πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.

  1. Παροχές: Η κυβέρνηση δείχνει να επενδύει πολλά στις παροχές όπως η 13η σύνταξη που θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου, μόλις δηλαδή έξι ημέρες πριν από την ευρωκάλπη. Στόχος του πρωθυπουργού με την κίνηση αυτή είναι να έρθει πιο κοντά στους συνταξιούχους και να στείλει το μήνυμα ότι πρόκειται για μόνιμο μέτρο που δίνεται λόγω του ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για 13η σύνταξη, αλλά για επίδομα, που δίνεται όπως λέει με «ξεδιάντροπο τρόπο».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι στόχος του είναι η δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν στο να μην εξαρτώνται οι πολίτες από την καταβολή επιδομάτων. «Θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα, ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδιανείμει τη φτώχεια»,  τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

    1. Μέγεθος διαφοράς: Ο κ. Μητσοτάκης σ’ αυτό τον πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης επιδιώκει μια καθαρή νίκη που θα έχει το «3» μπροστά για να εμφανίζεται ως βέβαιος πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του θέλει είτε τη νίκη, είτε μια ήττα με μικρή διαφορά που δεν θα βγάζει ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα, για να μεταθέσει το πρόβλημα στη Ν.Δ. και να συνεχίσει απρόσκοπτα έως τον Οκτώβριο.
  1. Ηθικό πλεονέκτημα: Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός χρεώνει στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι είναι γνήσιος εκφραστής των ελίτ. Η κριτική που του ασκεί για τις σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι πιο έντονη από ποτέ.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τις καταγγελίες για τη Novartis, τη Siemens και τα δάνεια που έχει λάβει η Ν.Δ. Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει  ότι δεν είναι κουμπάρος του κ. Μαρινάκη, ενώ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα τόσο για την υπόθεση Πετσίτη, όσο και για τις διακοπές του πρωθυπουργού με θαλαμηγό, όταν καιγόταν το Μάτι.
Στελέχη της Ν.Δ. μιλούν για σκαφάτες διακοπές και μετάλλαξη από την αριστερή ιδεολογία και σημειώνουν ότι η Ν.Δ. και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ηθικό πλεονέκτημα.

      1. Μακεδονικό: Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται μεγάλες πιέσεις στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ο φόβος του Μαξίμου είναι ότι η συναισθηματική ψήφος θα έχει ολέθρια αποτελέσματα και για το λόγο αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει τις θετικές πλευρές που θα έχει για τη χώρα η συμφωνία. Η Ν.Δ. καταψήφισε τη συμφωνία και ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να κερδίσει την ψήφο όλων όσοι εκτιμούν ότι δεν είναι συμφέρουσα για τα εθνικά συμφέροντα. Άγνωστος Χ σ’ αυτή την περίπτωση είναι μικρότερα κόμματα όπως για παράδειγμα η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, που δείχνουν ιδιαίτερη δυναμική λόγω του Μακεδονικού.
  1. Κόμματα πάνω από 3%: Ένα από τα κλειδιά της κάλπης είναι εάν οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης θα καταφέρουν να εξουδετερώσουν τα πολύ μικρά κόμματα. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων δεν συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 3% και δύσκολα θα εκλέξουν ευρωβουλευτές. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πολλά όχι τόσο για τις ευρωεκλογές, όσο για τις εθνικές εκλογές, καθώς εάν η τάση είναι για πέντε κόμματα άνω του 3% και όχι για επτά όπως έγινε το 2015, η Ν.Δ. θα βρίσκεται ένα βήμα πριν την αυτοδυναμία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κ. Μητσοτάκης κλιμακώνει τον πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης λέγοντας ότι εάν ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας πρέπει να προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Ο  πρωθυπουργός επιχειρεί από την πλευρά του να κρατήσει άμυνα, λέγοντας ότι οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι και θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ