Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Τριπλό σενάριο για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η λύση του ανασχηματισμού και της φυγής προς τα εμπρός

Ποιοι και γιατί μιλούν  για κάλπες μέσα στον Ιούνιο

 

Σχέδια επί χάρτου κάνουν επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., ενόψει των αυριανών ευρωεκλογών, που είναι βέβαιο ότι θα δρομολογήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ρίξει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε να πάει σε εθνικής εκλογές στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στην κάλπη της 26ης Μαΐου.
Απ’ την πλευρά του ο πρωθυπουργός δηλώνει βέβαιος ότι οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα κερδίσει τη μάχη όπως έγινε στις διπλές εκλογές και το δημοψήφισμα του 2015.
Η πόλωση έχει χτυπήσει «κόκκινο» και οι δύο μονομάχοι θα βγάλουν από τη φαρέτρα τους, όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας χάσει την εκλογική μάχη είτε με μικρή είτε με μεγάλη διαφορά, καθώς αυτός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Στο παρελθόν έχει παραδεχτεί ότι δέχτηκε εισηγήσεις από συνεργάτες του προκειμένου οι εθνικές εκλογές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, αλλά τις απέρριψε.
Τα δεδομένα όμως θα είναι σίγουρα διαφορετικά το βράδυ της 26ης Μαΐου, εάν η κάλπη επιβεβαιώσει, τη δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής βούλησης και κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Σ’ αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός πρέπει να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο και να βρει λύσεις που θα στέλνουν το μήνυμα ότι διατηρεί ακόμη την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Στο παρασκήνιο γίνεται λόγος για τρεις δρόμους εκ των οποίων θα πρέπει να επιλέξει για να μην βρεθεί αντιμέτωπος με αδιέξοδο.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι δρόμοι, σε περίπτωση μικρής ή μεγάλης ήττας το βράδυ της 26ης Μαΐου.

  • Ανασχηματισμός

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε τη μάχη των τριών μεγάλων δήμων το 1986. Ο τότε πρωθυπουργός είχε πει τη μεγαλειώδη φράση «νίκησε η αυτοδιοίκηση» και προχώρησε κανονικά.
Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να επιλέξει το δρόμο του ανασχηματισμού και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση, με την ελπίδα να γυρίσει το παιχνίδι έως τον Οκτώβριο, οπότε και εξαντλείται η τετραετία. Το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται, παρά το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας άλλωστε έχει αποδείξει ότι είναι «δύσκολος» και «απρόβλεπτος» παίχτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές εξελίξεις.

  • Εκλογές στις 23 Ιουνίου

Κάλπες εθνικών εκλογών μέσα στον επόμενο μήνα μπορούν να προκύψουν είτε χάσει με μικρή ή μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε κερδίσει τις εκλογές. Εάν ηττηθεί με μια διαφορά από 6 έως  8 μονάδες, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί. Στην περίπτωση μικρής ήττας -κάτω από 4 μονάδες-, δεν αποκλείεται τις εκλογές να τις προκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αντιδεξιά ρητορική. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη, καθώς δεν θα έχει καλύτερη ευκαιρία. Στο παρασκήνιο ακούγεται η 23η Ιουνίου, με δεδομένο ότι από τις 7 Ιουνίου αρχίζουν οι πανελλαδικές ενώ η 15η Ιουνίου, εντάσσεται στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

  • Εκλογές τον Οκτώβριο

Η τρίτη λύση για τον πρωθυπουργό εάν χάσει στις ευρωεκλογές μπορεί να αποτυπωθεί στη φράση «το μήνυμα ελήφθη». Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα αποδεχτεί την ήττα του και θα συνεχίσει με την ελπίδα να πάει καλά ο τουρισμός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σ’ αυτή την περίπτωση ελπίδα του θα είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της διαφοράς από τη Ν.Δ. Ωστόσο, κοινό μυστικό είναι ότι εάν η Ν.Δ. κερδίσει τις ευρωεκλογές, θα ενισχυθεί η παράσταση νίκης της και οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας μπορεί να μεγαλώσουν περισσότερο τη διαφορά και η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνωθεί.

  • Κριτής η κάλπη

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, τονίζοντας ότι έχουν εξαφανιστεί οι διψήφιες δημοσκοπικές διαφορές.
Όπως επισημαίνουν υπάρχει μια βουβή πλειοψηφία που παρά τα λάθη που έχουν γίνει στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπιστεύεται τη Ν.Δ. ή δεν επιθυμεί την επιστροφή της στην εξουσία.
«Κριτής είναι η κάλπη» τονίζουν και υποστηρίζουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι αυτοί που θα βρεθούν σε στρατηγικό αδιέξοδο εάν δεν κερδίσουν την πρωτιά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ