Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: 8 ευρήματα μαρτυρούν το αποτέλεσμα των εκλογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός έχει σημάνει στα κομματικά επιτελεία που διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις, καθώς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές.

Έμπειροι δημοσκόποι και πολιτικοί, τονίζουν ότι οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης αποτελούν φωτογραφίες της στιγμής και υπογραμμίζουν ότι δεν πρέπει να βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα.
Εξηγούν μάλιστα, ότι ο πολιτικός χρόνος έχει τους δικούς του ρυθμούς και είναι τελείως διαφορετικός από τον πραγματικό, κάτι που σημαίνει πώς ότι ισχύει σήμερα, αύριο να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Μια κίνηση ματ στην πολιτική σκακιέρα ή ένα τυχαίο γεγονός είναι ικανά να αλλάξουν άρδην τους συσχετισμούς και να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ αυτού που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Υπ’ αυτή την έννοια, οι δημοσκοπήσεις αποτελούν εργαλεία δουλειάς και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται, καθώς τίποτα στην πολιτική δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως το τέλος.
Ωστόσο, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, υπάρχουν δημοσκοπικά δεδομένα που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη απ’ όποιον θέλει να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την έκβαση της αναμέτρησης.
Ας δούμε κάποια απ’ αυτά, που αποτελούν κοινό τόπο για όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης:

  1. Προβάδισμα Ν.Δ.: Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει εδώ και καιρό ότι διατηρεί άνετη πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην παρούσα φάση το προβάδισμα αρχίζει από πέντε μονάδες και ξεπερνά τις δέκα, γεγονός που της δίνει πλεονέκτημα όταν θα στηθούν οι κάλπες.
    1. Υψηλή συσπείρωση Ν.Δ.: Η αξιωματική αντιπολίτευση στον τομέα αυτό δείχνει να έχει χτυπήσει «ταβάνι». Αγγίζει ακόμη και το 85%, γεγονός που σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να απευθυνθεί και σε άλλες «δεξαμενές» για να αυξήσει το ποσοστό της. Η τόσο υψηλή συσπείρωση, αποδίδεται και στον επαναπατρισμό «γαλάζιων» ψηφοφόρων που για διάφορους λόγους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2015.
      1. Σταθερά 2ος ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει καμία δημοσκόπηση είτε στον φιλοκυβερνητικό είτε στον αντιπολιτευόμενο Τύπο που να δείχνει προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά 2ος και με πολύ χαμηλή συσπείρωση. Η προσπάθεια που γίνεται στην παρούσα φάση είναι να αυξήσει τη συσπείρωση μέσω φιλολαϊκών μέτρων, για να κλείσει η ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ.
        1. Αδιευκρίνιστη ψήφος: Παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα, καθώς κινείται ακόμη και στα επίπεδα του 15%-20%. Το εύρημα αυτό, κάνει κάποιους δημοσκόπους να υποστηρίζουν ότι το εκλογικό παιχνίδι είναι ακόμη ανοικτό, χωρίς όμως να θέτουν υπό αμφισβήτηση το προβάδισμα της Ν.Δ.
          1. Προβάδισμα Μητσοτάκη: Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει με άνεση τον Αλέξη Τσίπρα. Το εύρημα αυτό έχει τη σημασία του, εάν σκεφτεί κανείς ότι ο Κώστας Καραμανλής πριν γίνει πρωθυπουργός το 2004 έχανε σταθερά από τον Κώστα Σημίτη.
            1. Μάχη για την 3η θέση: Δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ δίνουν μάχη για την 3η θέση. Πρόκειται για ντέρμπι που θα κριθεί την τελευταία στιγμή, με δεδομένο ότι τα κόμματα αυτά δεν έχουν αναδείξει όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους. Τα τρία αυτά κόμματα δεν εμφανίζουν κάποια μεγάλη δυναμική που θα τους έδινε τη δυνατότητα για ένα μικρό προβάδισμα στο ντέρμπι της 3ης θέσης.
              1. Εξαφάνιση μικρών κομμάτων: Κοινό είναι το εύρημα σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης ότι τα μικρά κόμματα που μπήκαν στη Βουλή στα χρόνια του Μνημονίου εξαφανίζονται. Οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη κινούνται κάτω από το όριο του 3%. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δύσκολα θα διασωθούν και θα καταφέρουν να μπουν εκ νέου στη Βουλή.
                1. Έκπληξη Ελληνικής Λύσης;: Το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου εμφανίζεται σε κάποιες από τις δημοσκοπήσεις ακόμη και με 2,8% και δεν αποκλείεται να είναι η έκπληξη των εκλογών. Ωστόσο, είναι νωρίς να πει κανείς εάν θα τα καταφέρει, καθώς η χώρα δεν έχει μπει σε φάση εκλογών, όπου θα ενταθούν τα διλήμματα και οι πιέσεις. Άλλα κόμματα, όπως η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πλεύση Ελευθερίας απέχουν πολύ ακόμη από το πολυπόθητο 3%.

Στοίχημα αυτοδυναμίας
Η Ν.Δ. δείχνει ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, μετά τις αλλεπάλληλες ήττες που άρχισαν στις ευρωεκλογές του 2014, συνεχίστηκαν με τις διπλές εκλογές του 2015 και κορυφώθηκαν στο δημοψήφισμα της ίδιας χρονιάς.
Ζητούμενο όμως για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι εάν θα μπορέσει να κερδίσει εκτός από την πρωτιά και την αυτοδυναμία, κάτι όμως που είναι νωρίς να το εκτιμήσει κανείς από τώρα.
Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πως είναι πολύ κοντά, αλλά τα πάντα σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο θα κριθούν από το πόσα κόμματα θα είναι στην επόμενη Βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ