Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αποκατάσταση ενός σημαντικού βυζαντινού μνημείου από την Περιφέρεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρέμβαση στον Ιερό Ναό

Αγίων Αναργύρων Κορωπίου

Λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο του Κορωπίου, στον αρχαίο δρόμο που οδηγεί στην Βραυρώνα,  βρίσκεται ο ιδιότυπος ναός των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού (Αγίων Αναργύρων), στην θέση Σκουπέρη ανάμεσα σε πεύκα και χωράφια. Ωστόσο πολύ κοντά πλέον περνούν οι οδικοί άξονες που συνδέουν την Αττική Οδό με τους γύρω οικισμούς.

O Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων, είναι κηρυγμένο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σύμφωνα με το Β.Δ. 9-7-1923 (ΦΕΚ 194/Α/17-7-1923) «…ως προέχον βυζαντινόν μνημείον…» με αρχιτεκτονικές και εικαστικές ιδιαιτερότητες.
Πρόκειται για μια μικρή τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με τριμερές ιερό και πολλές ιδιορρυθμίες που οφείλονται στην μακριά ιστορική της διαδρομή. Οι γενικές διαστάσεις είναι 11,60Χ7,60μ και το μέγιστο ύψος 5,51μ.
Το έργο αποκατάστασης του ναού εκτελέστηκε από την Περιφέρεια Αττικής βάσει εγκεκριμένης Μελέτης Αποκατάστασης του Υπουργείου Πολιτισμού με συμβατικό κόστος 647.240,00 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από πιστώσεις της Περιφέρειας Αττικής (ΚΑΕ 97620500228). Οι εργασίες του έργου περαιώθηκαν εμπρόθεσμα την 29/10/2012 και η προσωρινή παραλαβή του έργου έγινε στις 22/04/2013.

Ποιες εργασίες έγιναν

Συνοπτικά εκτελέστηκαν οι παρακάτω εργασίες:
– Καθαιρέθηκαν τα όλα τα επιχρίσματα και αποκαλύφθηκαν όλες οι οικοδομικές φάσεις του ναού προσφέροντας σημαντικό αρχαιολογικό υλικό.
– Έγινε ανασκαφική έρευνα περιμετρικά του ναού και κατασκευάσθηκε σύστημα αποστράγγισης και πλαγιοθεμελίωσης. Αποκαλύφθηκαν μαζικά κενοτάφια και έγινε ανακομιδή των οστών στο εσωτερικό του ναού.
– Έγιναν διερευνητικές ανασκαφικές τομές στο εσωτερικό του ναού και αποκαλύφθηκε το παλαιό δάπεδο.
– Αντικαταστάθηκε η καμένη στέγη με  νέα κεραμοσκεπή.
– Κατασκευάστηκαν νέα περιμετρικά ξύλινα σενάζ στη περίμετρο της λιθοδομής και τοποθετήθηκαν νέοι ελκυστήρες ανοξείδωτοι στα εσωτερικά τόξα.
– Συντηρήθηκαν οι εσωτερικές  τοιχογραφίες.
– Καθαιρέθηκε το νεωτερικό στέγαστρο με αδιατάρακτη κοπή.
– Αντικαταστάθηκαν τα  κουφώματα  με νέα ξύλινα.
– Διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος.

 

 

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ