Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε ανοίγει το TaxisNet για την υποβολή

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Πέμπτη 30/3 είναι η επικρατέστερη ημέρα για το «άνοιγμα» του Taxisnet, ώστε να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

 

Την Πέμπτη 30/3 είναι η επικρατέστερη ημέρα για το «άνοιγμα» του Taxisnet, ώστε να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Όπως είχε προαναγγείλει σχετικά ο Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος της ΑΑΔΕ ήταν να ξεκινήσει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η κατάθεση στοTaxisnet.

Η βασική διαφορά που θα δουν φέτος, λογιστές και φορολογούμενοι, είναι στο έντυπο Ε3, το οποίο φέτος θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Ωστόσο, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

Αναφορικά με τον φόρο, αυτός θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία δόση αποπληρωμής να είναι στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Ωστόσο, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Σε ό,τι αφορά στο «φορολογικό διαζύγιο» για τα ζευγάρια εκείνα που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις σημειώνεται ότι, ακόμη και εκείνοι που υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχουν δηλώσει και φέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση.

Ποια ποσά είναι αφορολόγητα

Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που θα βάλουν σε ταλαιπωρία τους φορολογούμενους ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής με απόφασή του, δίνει αναλυτικές οδηγίες στους εργοδότες προκειμένου να καταχωρήσουν σωστά τα ποσά αποδοχών και φόρων που έχουν παρακρατηθεί ξεκαθαρίζοντας ποια ποσά είναι αφορολόγητα.

Στην νέα απόφαση αναφέρονται τρεις νέες περιπτώσεις ποσών που απαλλάσσονται από το φόρο και πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά στη φορολογία εισοδήματος:

Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη

Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ