Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Έσπασε… κοντέρ ο φόρος εισοδήματος – Αυξημένα τα εκκαθαριστικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλέον στην πλειονότητα όσων ακόμα δεν παίρνουν την απόφαση να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης είναι φορολογούμενοι που γνωρίζουν ότι θα είναι χρεωστική η δήλωση τους.

Μπορεί η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να παρατάθηκε εως το τέλος Αυγούστου, μπορεί και οι αιτήσεις για το Fuel Pass να «τρέχουν» με υποχρέωση οι ιδιοκτήτες Ι.Χ να έχουν υποβάλλει πρώτα τη δήλωση τους, ωστόσο, αρκετοί είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι ακόμα αποφεύγουν να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση τους.

Πλέον στην πλειονότητα όσων ακόμα δεν παίρνουν την απόφαση να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης είναι φορολογούμενοι που γνωρίζουν ότι θα είναι χρεωστική η δήλωση τους.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα περισσότερα εκκαθαριστικά που εκδίδονται είναι χρεωστικά. Μάλιστα, ο φόρος είναι ιδιαίτερα φουσκωμένος σε σχέση με πέρυσι καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι πλέον ο μέσος φόρος είναι 1.226 ευρώ από 966 ευρώ που ήταν πέρυσι, εξαιτίας και της μείωσης των εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ωστόσο, ο φόρος είναι αυξημένος κατά 10% και σε σχέση με το 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2019 έτος το οποίο δεν επηρεάστηκε από την πανδημία.

Είναι πολύ πιθανό όσο περνούν οι μέρες και αυξάνονται οι δηλώσεις που έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά, τόσο να αυξάνεται και ο μέσος φόρος που έχει προκύψει φέτος. Πάντως ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων οι οποίες ακόμα εκκρεμούν είναι εξαιρετικά μεγάλος παρά το γεγονός ότι μπήκαμε ήδη στον Αύγουστο.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι απομένουν ακόμα τουλάχιστον 900.000 δηλώσεις, καθώς στο Taxis έχουν υποβληθεί 5,5 εκατ. σε σύνολο 6,4 εκατ. που υποβλήθηκαν πέρυσι.

Δεδομένο είναι ότι αρκετοί φορολογούμενοι επιλέγουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μετά τις διακοπές τους προκειμένου να μην μάθουν την οφειλή τους πριν τις διακοπές. Άλλωστε μετά και τη νέα παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, δεν αλλάζει τίποτα στον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση του φόρου.

Οι 8 δόσεις παραμένουν κανονικά, απλά για τις δηλώσεις οι οποίες θα υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να έχουν εξοφλήσει τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου, δηλαδή τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει και στην έκπτωση φόρου 3% για την εφάπαξ εξόφληση του συνολικού ποσού, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την παράταση έως το τέλος Αυγούστου.

Από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι:

■ Από τις 5.507.148 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, οι 1.855.647 (32,24%) είναι χρεωστικές, δηλαδή προέκυψε οφειλή φόρου. Αυτές καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,276 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1.226 ευρώ από 966 ευρώ το 2021 (αύξηση 27%) και 1.111 ευρώ το 2020 (αύξηση 10,3%).

■ Οι 747.319 δηλώσεις ή το 13,57% είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσόν ανέρχεται σε 403 ευρώ ή 301,3 εκατ. ευρώ συνολικά.

■ Τα υπόλοιπα 2.873.629 εκκαθαριστικά, που αποτελούν το 52,18% του συνόλου των δηλώσεων, είναι μηδενικά, δηλαδή δεν προκύπτει οφειλή ή επιστροφή φόρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ