Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Υδροστρόβιλος “σάρωσε” περιοχή της Χίου – Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φαινομένου (βίντεο)

Δημοσιεύθηκε

στις

Το φυσικό φαινόμενο εμφανίστηκε την Παρασκευή στην περιοχή του αεροδρομίου της Χίου. Ο υδροστρόβιλος που δημιουργήθηκε στην θάλασσα στην συνέχεια κατευθύνθηκε στην στεριά, προκαλώντας ζημίες σε αυτοκίνητα και τέντες.

Συγκεκριμένα, ξεριζώθηκαν αλμυρίκια τα οποία καταπλάκωσαν ΙΧ, ενώ σηκώθηκαν ακόμα και τέντες από επιχειρήσεις. Επιπλέον, λαμαρίνες, ξύλα και άλλα αντικείμενα παρασύρθηκαν, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν κανέναν τραυματισμό.

Τι είναι ο υδροστρόβιλος 

Οι υδροσίφωνες είναι πολύ πιο ασθενείς από τους σίφωνες ξηράς, με ταχύτητες ανέμου της κατηγορίας F0 / EF0 και σπανιότερα F1 / EF1, ενώ και η ταχύτητα μετακίνησής τους από το ένα σημείο στο άλλο είναι πολύ πιο αργή. Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 50 μέτρα και πολύ σπάνια μπορεί να φτάσει τα 100 – 150 μέτρα. Η διάρκεια ζωής τους σχεδόν πάντα είναι μόλις μερικά λεπτά. Γενικότερα, έχουν πολύ ασθενέστερα χαρακτηριστικά, αλλά και λιγότερα ενδεχόμενα αντικείμενα να καταστρέψουν. Ωστόσο, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να βγουν στην ξηρά, με κίνδυνο τότε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και θύματα.

Υδροστρόβιλοι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη με τις χώρες με τις πιο συχνές εμφανίσεις υδροστρόβιλων, πίσω από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, τον Ισημερινό και τον κόλπο του Μεξικού. Σήμερα καταγράφονται ετησίως πάνω από 100 υδροσίφωνες στις ελληνικές θάλασσες. Βέβαια, αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η χώρα διαθέτει πλέον μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τον Ελλαδικό χώρο.

Καταστροφές και θύματα από το φυσικό φαινόμενο 

Σε επίπεδο υλικών καταστροφών και όχι θυμάτων, ο πιο καταστρεπτικός σίφωνας στην Ελλάδα συνέβη στις 18 Οκτωβρίου 1934. Συγκεκριμένα, ένας μεγάλος σίφωνας που δημιουργήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης, εισχώρησε στην Αιτωλοακαρνανία, χτυπώντας την περιοχή του Αστακού και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων 40 και τεράστιες υλικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στην Ελλάδα, συνέβη στις 7 Δεκεμβρίου 1959, όταν ένας υδροσίφωνας προκάλεσε την καταστροφή μιας βάρκας στη λίμνη Πλαστήρα, με αποτέλεσμα 21 εργάτες να χάσουν τη ζωή τους.

Περιοχές και μήνες εμφάνισης

Η μέγιστη συχνότητα εμφάνισής τους παρατηρείται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης. Περιοχές με μεγάλη συχνότητα υδροσιφώνων θεωρούνται επίσης το βόρειο Ιόνιο, η περιοχή της Ρόδου και περιοδικά η Χαλκιδική, αν και ενίοτε έχουν εμφανιστεί σε αρκετές ακόμα περιοχές στο Αιγαίο πέλαγος. Συχνά μάλιστα εμφανίζονται και ολόκληρες οικογένειες σιφώνων, ως δίδυμοι ή τρίδυμοι ή και κατά μεγαλύτερες ομάδες. Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο της οικογένειας σιφώνων (tornado family) εμφανίζει επίσης αυξητικές τάσεις συχνότητας εμφάνισης στη χώρα. Οι σίφωνες θαλάσσης σημειώνονται κυρίως το φθινόπωρο και ενίοτε το καλοκαίρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ