Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τσαβούσογλου: Μετά τον σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό του Ισραήλ, Έλι Κοέν στην Άγκυρα μίλησε για την αλληλεγγύη της Ελλάδας και του Ισραήλ μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Σε νέα φάση φαίνεται πως μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τη διπλωματία των σεισμών να αντικαθιστά το πολεμικό κλίμα που κυριαρχεί εδώ και τρία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Δένδια στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και η θερμή αγκαλιά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν η κίνηση που έβαλε ξανά σε εφαρμογή τη «διπλωματία των σεισμών» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Τον θετικό αντίκτυπο της στήριξης που προσέφερε η Ελλάδα στην Τουρκία, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ επιβεβαίωσε και πάλι σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν στην Άγκυρα.

«Με τον σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα»

«Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, όπως όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη της περιοχής μας», σχολίασε.

«Διπλωματία των σεισμών»

Η αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, αρχικά με την αποστολή της ΕΜΑΚ, για να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης μέσα από τα συντρίμμια, τόνων ανθρωπιστικού υλικού, αλλά και την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αντιόχεια, προχθές Κυριακή.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια ήταν αυτή που έβαλε ξανά στις ράγες τη «διπλωματία των σεισμών» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ήδη, από το αεροδρόμιο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν θερμό εναγκαλισμό, ενώ στις δηλώσεις τους έδειξαν ότι Αθήνα και Άγκυρα είναι ενδεχομένως πρόθυμες να περάσουν σε μια νέα φάση των διμερών σχέσεων. «Δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις» είχε δηλώσει ο κ. Τσαβούσογλου.

«Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας», είχε γράψει στο twitter ο κ. Τσαβούσογλου.

 

 

Στην ανάρτηση του Τσαβούσογλου μετά την επίσκεψη του Δένδια στην Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για έναν πραγματικό γείτονα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, «Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας», είχε γράψει στο twitter ο κ. Τσαβούσογλου.

 

 

Efharisto poli file»

Ύμνοι της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hyrriyet για τους άνδρες της ΕΜΑΚ που συνέδραμαν τις περιοχές που έπληξε ο φονικός σεισμός.

«EFHARISTO POLI FILE» αναφέρει στο πρωτοσέλιδο τίτλο της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hyrriyet με το οποίο ευχαριστεί την Ελλάδα για τη συνδρομή και τη βοήθειά της προς τις περιοχές που έπληξε ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στην επιστροφή των δύο ομάδων της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους. «Η ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης που ήρθε να βοηθήσει την Τουρκία μετά τον σεισμό, ολοκλήρωσε το έργο της και επέστρεψε στην Ελλάδα μια εβδομάδα αργότερα» αναφέρεται στο δημοσίευμα το οποίο προβάλλει επίσης τη δήλωση του επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ στα ΜΜΕ, Δημήτρη Ρούσσου ο οποίος ανέφερε: «Ό,τι κάνουμε για τη χώρα μας, το ίδιο κάναμε και για την Τουρκία».

Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο περιστατικό όπου η ελληνική ΕΜΑΚ διέσωσε από τα συντρίμμια την επόμενη του σεισμού ένα κοριτσάκι 6 ετών στην Αντιόχεια. Μάλιστα για το σχετικό περιστατικό η εφημερίδα δημοσίευσε και σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο με άνδρες της ΕΜΑΚ να ξεσπούν σε επιφωνήματα χαράς και εναγκαλισμούς μετά την διάσωση της 6χρονης.

Η επιστροφή της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα προβάλλεται επίσης στο σύνολο σχεδόν των τουρκικών ΜΜΕ. «Σαν ήρωες υποδέχτηκαν στην Αθήνα, την ελληνική ομάδα διάσωσης (ΕΜΑΚ), που διέμειναν στην Τουρκία για μια εβδομάδα και έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ