Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Το πρώτο χάπι που μειώνει το χρόνο που νοσεί κάποιος με κορωνοϊό

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιικό χάπι που μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί μόνο στην Ιαπωνία, είναι η πρώτη θεραπεία για τον κορονοϊό που μειώνει τον χρόνο που κάποιος νοσεί έστω και κατά μόλις μία ημέρα.

Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Shionogi που ανέπτυξε το φάρμακο ενσιτρελβίρη (ensitrelvir) υποστηρίζει επίσης ότι το χάπι περιορίζει τον κίνδυνο μακράς Covid, αν και ο ισχυρισμός αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

Η δοκιμή σε περίπου 1.200 άτομα, που είναι σχετικά περιορισμένη, έδειξε πως η χορήγηση 125 mg ενσιτρελβίρης ημερησίως επισπεύδει κατά περίπου 24 ώρες την υποχώρηση πέντε συμπτωμάτων της Covid-19 και συγκεκριμένα της καταρροής, του πονόλαιμου, του βήχα, του πυρετού και της κόπωσης.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, είναι η πρώτη μελέτη στον κόσμο που διαπιστώνει στατιστικά σημαντική μείωση του χρόνου θετικότητας.

Ωστόσο ανεξάρτητοι ειδικοί δηλώνουν δύσπιστοι με τον ισχυρισμό επειδή διατηρούν επιφυλάξεις για τον σχεδιασμό της μελέτης και τον ορισμό της long Covid στον οποίο βασίστηκε η δοκιμή και ως εκ τούτου αναμένεται η επόμενη φάση τηυς έρευνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ