Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Υψηλό παραμένει το ποσοστό όσων συνεχίζουν να αγοράζουν μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων ακόμη και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, γεγονός που δείχνει ότι ένα ποσοστό των καταναλωτών θα διατηρήσει και το επόμενο διάστημα τη συνήθεια που απέκτησε λόγω συνθηκών εν μέσω πανδημίας. Σε έρευνα της Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προκύπτει ότι οι 6 στους 10 από όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο συνεχίζουν τις ηλεκτρονικές αγορές ενώ ακόμη και με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς το ποσοστό αυτό, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται ελαφρά. Στα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται ότι η αξιοποίηση του διαδικτύου, των e-shop και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής παραγγελίας δεν πρόκειται να σταματήσει με το τέλος της πανδημίας.

 

  • Κάμψη της αισιοδοξίας των συμβούλων μάνατζμεντ, τόσο αναφορικά με την εξέλιξη των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, όσο και των συντελεστών της παραγωγής μετά από ένα έτος, καταδεικνύει το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για την οικονομία το α’ τρίμηνο 2021. Ο γενικός δείκτης GRe+1, ο οποίος είναι ο μέσος των δεικτών οικονομικής συγκυρίας και παραγωγικών συντελεστών, διαμορφώθηκε σε 38,3%, έναντι τιμής 46,1% που είχε στο τέλος του 2020. Όπως σημειώνει ο ΣΕΣΜΑ «παρά τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, την ανακοίνωση διαφόρων εμβληματικών επενδύσεων, την πρόβλεψη για ταχεία αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο και τη συγκράτηση της ανεργίας, η συνεχιζόμενη ύφεση, η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν φαίνεται να βελτιώνονται, ιδίως σε ορισμένες περιοχές της χώρας, συνέβαλαν στην κάμψη της αισιοδοξίας που παρατηρήθηκε».

 

  • Περιπτώσεις εξαπάτησης επιχειρηματιών από δήθεν «ολλανδικές» εταιρείες του διαδικτύου καταγγέλλει σε ενημερωτικά έγγραφά του προς τα επιμελητήρια, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβεία στη Χάγη, εφιστώντας την προσοχή των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι εν λόγω περιπτώσεις αφορούν στην εξαπάτηση ως προς την υποτιθέμενη πώληση κυρίως μηχανημάτων από ανύπαρκτες στην πραγματικότητα εταιρείες, οι οποίες παρουσιάζονται μέσω του διαδικτύου. Έχουν δε κοινά χαρακτηριστικά και στοιχεία, γεγονός που πιθανόν καταδεικνύει την εμπλοκή των ίδιων προσώπων σε αυτές. Συγκεκριμένα, σε ιστοσελίδες του διαδικτύου εμφανίζονται διάφορες «ολλανδικές» εταιρείες, οι οποίες οικειοποιούνται τα δεδομένα καθ’ όλα νομίμων ολλανδικών εταιρειών, όπως διευθύνσεις ή ακόμη και στοιχεία της εγγραφής των τελευταίων στο Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επωνυμία των ανύπαρκτων εταιρειών είναι παραπλήσια με αυτή των νομίμων εταιρειών. Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις οι εταιρείες/φαντάσματα χρησιμοποίησαν ως διεύθυνση των υποτιθέμενων αποθηκών τους την ίδια, πραγματική διεύθυνση αποθήκης μίας νόμιμης εταιρείας που αγνοούσε το γεγονός. Πρόκειται για αποθήκη στην διεύθυνση Lindeboomseweg 15 B, 3828 NG Hoogland.

 

  • Τελευταία ευκαιρία για 100.000 επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες προκειμένου να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7. Η πλατφόρμα έχει ανοίξει για όσους είχαν αποκλειστεί την Μεγάλη Εβδομάδα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί η αίτηση τους. Αυτοί θα πρέπει να επανυποβάλουν αίτηση, παρότι απορρίφθηκε η αρχική, επειδή δεν συμπλήρωσαν τα στοιχεία των εσόδων τους μέχρι το α΄τρίμηνο 2021. Επισημαίνεται ότι στις 10 Μαΐου λήγει η διορία υποβολής.

 

  • Πιο διευρυμένο ωράριο υπό όρους από 15 Μαΐου προανήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. «Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί» τόνισε, σε τηλεοπτική συνέντευξή του συμπληρώνοντας: «Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο». «Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης», είπε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανοίξουν καθώς δεν έχουν τον προβλεπόμενο ανοιχτό χώρο.

 

  • “Σε μερικές εβδομάδες θα έχει δημιουργηθεί ο κατάλληλος υγειονομικός χώρος, προκειμένου από τον Ιούνιο να ανοίξει πλήρως η οικονομία, δηλαδή να αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί”, δήλωσε σε συνέντευξή του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο ίδιος αναφέρει ότι ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από την λειτουργία του λιανεμπορίου είναι θετικά ως προς την επίδραση στην πανδημία και ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι η τήρηση των μέτρων από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές: «Με αυτά τα δεδομένα επικρατεί η θετική σκέψη για την επόμενη περίοδο και θέλουμε να αποφύγουμε ξανά νέους περιορισμούς στις οικονομικές δραστηριότητες».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ