Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Πρεμιέρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας έκαναν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και πλέον υποδέχονται το καταναλωτικό κοινό μετά από αρκετούς μήνες που ήταν κλειστά. Οι περισσότεροι πελάτες φαίνεται πως είναι καλά ενημερωμένοι για τον τρόπο των αγορών τους είτε αφορά την παραλαβή απ’ το κατάστημα (click away) είτε την επιτόπια έρευνα αγοράς (click inside). Ο καταναλωτής επίσης θα ενημερώνεται από το κατάστημα ή το εμπορικό κέντρο για τη διάρκεια του ραντεβού του.

 

  • Δεν τίθεται θέμα προστίμου για όσους φεύγουν από ένα κατάστημα εστίασης στις 23:00, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη. Ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, απαντώντας στο πότε θα καταβληθούν τα 330 εκατομμύρια ευρώ για την επανεκκίνηση της εστίασης, είπε ότι «Για την επανεκκίνηση της εστίασης, πάμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα δύο ετών, σε δύο μήνες. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα πάρουν τα λεφτά τους. Αν μπει κάποιος στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου που ανοίγει, μπορεί μετά να κάνει το κουμάντο του με βάση αυτό».

 

  • Μέχρι τις 10 Μαΐου οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μπορούν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7. Αυτό προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ σχετικά με τις διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης στους πληττόμενους. Σημειώνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 έχουν επαγγελματίες και εταιρείες που έκαναν έναρξη έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021 και εμφανίζουν μείωση τζίρου κατά 20% στο πρώτο 3μηνο του 2021. Ο όρος αυτός δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα βάσει ΚΑΔ (λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, αθλητισμός, πολιτισμός, μεταφορές, γυμναστήρια, κομμωτήρια, καταστήματα ΟΠΑΠ, σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ίσχυαν περιοριστικά μέτρα).

 

  • Σημαντικές προκλήσεις θα έχει να αντιμετωπίσει το λιανεμπόριο τροφίμων την επόμενη διετία κυρίως λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Δουκίδης. Στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι οι άμεσες προτεραιότητές τους αφορούν την προστασία των υπαλλήλων / πελατών από τη πανδημία, την πελατοκεντρική στρατηγική άμεσης και ποιοτικής εξυπηρέτησης, καθώς επίσης και την έμφαση στη παραγωγικότητα. «Η διαχείριση του ρίσκου είναι απρόβλεπτη αφού υπάρχει εκτίμηση για μεγαλύτερη διάρκεια της κρίσης. Οκτώ στους δέκα καταναλωτές εκτιμούν ότι η έκτακτη κατάσταση θα κρατήσει μέχρι τα τέλη του 2021 ενώ τρεις στους δέκα και μετά το 2021. Επτά στους δέκα θεωρούν ότι η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά και το 2022 ενώ τρεις στους δέκα και μετά το 2022» τονίζει ο κ. Δουκίδης και συμπληρώνει ότι στο υπό διαμόρφωση ανταγωνιστικό περιβάλλον καταγράφονται κάποιοι σημαντικοί παράγοντες / προκλήσεις που εκτιμάται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της επόμενης διετίας.

 

  • 8 στους 10 καταναλωτές επικροτούν την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να ανοίξουν τα καταστήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Πάνω από τους μισούς έχουν ήδη επισκεφθεί ή σκοπεύουν να επισκεφθούν, μέσα στις επόμενες ημέρες κάποιο κατάστημα, από όσα άνοιξαν πρόσφατα. Όσον αφορά το άνοιγμα της εστίασης, αναφέρεται ότι 3 στους 4 (73%) αξιολογούν θετικά το άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί επιθυμία μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

 

  • Ενεργοποιήθηκε το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για χορήγηση επιχειρηματικών δανείων εγγυημένων από το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων, την διαχείριση του όποιου έχει αναθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων έχει προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ από πόρους ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ) και μέσω πέντε χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα χορηγηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ σε εγγυημένα επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης αναπτυξιακού σκοπού, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες. Με την εγγύηση του Ταμείου, οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα παρέχουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλότοκα δάνεια, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής. Η εγγύηση θα καλύπτει έως και το 80% των ζημιών κάθε δανείου.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ