Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στα ύψη οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης – Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις για το επίδομα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρεμιέρα για την περίοδο διάθεσης πετρελαίου είναι για γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αυξήσει ακόμα περισσότερο την τιμή.

Με τον χρόνο για την έναρξη της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης να μέτρα αντίστροφα, οι καταναλωτές αλλά και η κυβέρνηση βλέπουν να καταρρίπτεται κάθε υπολογισμός εξαιτίας και της νέας ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Η πρεμιέρα για την περίοδο διάθεσης πετρελαίου είναι για γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

Είναι ενδεικτικό πως στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν η κυβέρνηση έκανε τις ανακοινώσεις σχετικά με το νέο επίδομα θέρμανσης οι υπολογισμοί είχαν γίνει με τιμή 1,60 ευρώ / λίτρο, η οποία μετά την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία ( 20 λεπτά συν ΦΠΑ 24%), η τιμή θα έπεφτε τουλάχιστον στο 1.35 ευρώ / λίτρο. Οι υπολογισμοί ωστόσο έγιναν χωρίς η κυβέρνηση να λογαριάσει τον ΟΠΕΚ.

Η απόφαση περικοπής της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και το γεγονός ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ μοιάζει να στοιχίζονται πίσω από τον Πούτιν, δημιουργούν νέα δεδομένα . Πλέον η έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης (με την επιδότηση) αναμένεται να γίνει με τιμή στην περιοχή του 1,55 ευρώ / λίτρο, όταν πέρυσι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ/ λίτρο και τελικά τον Απρίλιο η τιμή είχε φτάσει στα 1,60 ευρώ / λίτρο

Το νέο επίδομα

Πλέον οι καταναλωτές στρέφουν το βλέμμα τους στο επίδομα θέρμανσης, περιμένοντας την υπουργική απόφαση που θα ορίζει τους όρους και το χρόνο έναρξης υποβολής των αιτήσεων.

Το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος δεν αναμένεται να αλλάξει. Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής θα παραμείνουν ως έχουν, με εξαίρεση όπου έχουν διαπιστωθεί λάθη και αυτά διορθωθούν.

Αντίθετα αλλαγές υπάρχουν στα νέα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία διαμορφώνονται:

Άγαμος : 16.000ευρώ

Έγγαμος: 24.000ευρώ

Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000 ευρώ

Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000 ευρώ

Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000 ευρώ

Υπολογισμός επιδόματος

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό ένας άγαμος θα πρέπει να περιμένει επίδομα από 100 ευρώ έως και 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί. Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ