Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για την ψηφιακή έκδοση δελτίου αποστολής

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου θα δοθεί το σχέδιο της εγκυκλίου με τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθήσουν σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή διακίνηση αγαθών (ψηφιακή έκδοση δελτίου αποστολής). Αυτό ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ σε ενημερωτική ημερίδα για τις τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης τα στατιστικά της προ-συμπλήρωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τον μήνα Ιανουάριο 2024, ενώ συζητήθηκαν τα ανοιχτά θέματα του myDATA, όπως οι εναλλακτικοί τρόποι διαβίβασης δεδομένων και η κανονικοποίηση του συστήματος με τη διόρθωση λαθών μέσω της απλοποίησης (δείτε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου της ΑΑΔΕ).

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε επίσης στην εισαγωγική ομιλία του ότι στόχος μεταξύ άλλων της ημερίδας ήταν να γίνει μια συζήτηση με τις άτυπες ομάδες ώστε να αναφερθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν με σκοπό μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν έχουν ομαλοποιηθεί οι όποιες εκκρεμότητες εξακολουθούν να υπάρχουν.

Σχετικά με την προ-συμπλήρωση της δήλωσης ΦΠΑ, ο Γ. Κουνδουράκης, προϊστάμενος της διεύθυνσης ανάπτυξης φορολογικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, ανέφερε ότι για τον μήνα Ιανουάριο απόλυτη ταύτιση στα έσοδα εμφανίζει το 80,5% των επιχειρήσεων, ενώ το 16,8% των επιχειρήσεων δήλωσαν παραπάνω έσοδα στη δήλωση ΦΠΑ από αυτά που διαβιβάστηκαν στην πλατφόρμα.

Στα έξοδα υπήρξε μεγαλύτερη απόκλιση. Το 59,1% των επιχειρήσεων παρουσίασε ταύτιση στα έξοδα της δήλωσης σε σχέση με τα έξοδα που διαβιβάστηκαν στην πλατφόρμα και προ-συμπληρώθηκαν στο έντυπο ΦΠΑ. Μεγαλύτερα έξοδα στο έντυπο ΦΠΑ σε σχέση με αυτά που διαβιβάστηκαν στην πλατφόρμα δήλωσε το 18,95% των επιχειρήσεων, ενώ λιγότερα δήλωσε το 22%.

“Η ΑΑΔΕ δεν ελέγχει πώς δουλεύουν τα συστήματα των τρίτων κατασκευαστών”

Ο κος Απόστολος Μπούτος (σύμβουλος διοικητή της ΑΑΔΕ) ανέφερε ότι “η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να έχει έλεγχο για το πως δουλεύουν τα συστήματα των τρίτων κατασκευαστών (εταιρίες λογισμικού). Η ΑΑΔΕ δίνει τις τεχνικές προδιαγραφές για την υλοποίηση και κάποιοι τις ενσωματώνουν πολύ καλά, κάποιοι μέτρια, και κάποιοι το κάνουν με προβλήματα, τα οποία εν συνεχεία δημιουργούν πρόβλημα και στα συστήματα της ΑΑΔΕ και σε όλους του υπόλοιπους. Κάποιοι είναι πολύ αργοί στο να ενσωματώσουν κάποιες νέες δυνατότητες που δίνει η ΑΑΔΕ και κάποιοι το κάνουν άμεσα και σωστά. Είναι στην κρίση του κάθε λογιστή και κάθε επιχείρησης να καταλαβαίνει με ποιόν θα πάει και ποιόν θα αφήσει, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να έχει έλεγχο πως λειτουργεί το σύστημα από κάτω”.

Σημείωσε επίσης “προφανώς και υπάρχουν όρια, εάν είμαστε την τελευταία στιγμή και στέλνουμε κάτι το οποίο θέλουμε να το δούμε αμέσως με το άγχος της προθεσμίας 23.55, κάτι κακό μπορεί να γίνει».

Για την καθυστέρηση στην προ-συμπλήρωση του ΦΠΑ ορισμένων διαβιβάσεων

Ο κος Ηλίας Φουστέρης από την άτυπη ομάδα Τουριστικών γραφείων αναφέρθηκε στο πρόβλημα της καθυστέρησης προ-συμπλήρωσης στο έντυπο ΦΠΑ ορισμένων παραστατικών ειδικά τις τελευταίες ημέρες υποβολής της δήλωσης.

Για το θέμα αυτό ο Γ. Κουνδουράκης ανέφερε: «Tις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονα το φαινόμενο λόγω των κακών υλοποιήσεων. Υπάρχουν εταιρίες που στέλνουν το ίδιο παραστατικό 2.000.000 φορές μέσα στην ημέρα, κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντέξει εάν 1.000 τέτοιες εταιρίες κάνουν τέτοια υποβολή στοιχείων, ή κάνουν request δεδομένων από την αρχή του χρόνου ή στέλνουν χαρακτηρισμό εξόδων 300.000 φορές τον ίδιο χαρακτηρισμό μέσα στην ίδια ημέρα. Όταν έχουμε τέτοια θέματα δυστυχώς όση προσπάθεια και να καταβάλλουμε σαν τεχνική ομάδα, τις τελευταίες ημέρες η απόκριση του συστήματος μειώνεται, αυτό είναι αλήθεια, θα κοιτάξουμε να το περιορίσουμε».

Ο εκπρόσωπος των Συνδέσμου διεθνών διαμεταφορέων Ελλάδος κος Νίκος Αργυρίδης, ρώτησε πότε θα ολοκληρωθεί η ανάρτησή των θεματικών ενοτήτων στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Η απάντηση ήταν ότι όλες οι θεματικές ενότητας θα αναρτηθούν εντός του επόμενου διαστήματος (1ο με 2ο τρίμηνο του 2024).

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, κος Βασίλης Καμπάνης, ρώτησε για τους κωδικούς taric και πότε θα πρέπει να ενημερωθεί το οικοσύστημα για το πότε θα συμπληρωθούν αυτοί οι κωδικοί στα συστήματά τους ενόψει της έλευσης του ψηφιακού δελτίου αποστολής.
Τα στελέχη της ΑΑΔΕ απάντησαν ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος για την υλοποίηση αυτή στα συστήματα των εταιριών, αν και αυτή η υποχρέωση δεν θα είναι στην πρώτη φάση του έργου.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στα πρατήρια καυσίμων, επισημάνθηκε ότι σύντομα θα κλείσει οριστικά το σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ και θα αντικατασταθεί από τα mydata.

Τέλος, για το qrcode αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις. Αυτό που θέλει η ΑΑΔΕ είναι να μην υπάρχουν παραστατικά (εκτός των χειρόγραφων) τα οποία να μην έχουν qrcode.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ