Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πρόβα καλοκαιριού τις επόμενες ημέρες, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει καύσωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόβα καλοκαιρού τις επόμενες ημέρες, καθώς ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει καύσωνα ο οποίος θα εκτοξεύσει τη θερμοκρασία ακόμα και στους 36 βαθμούς Κελσίου.

Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει ο υδράργυρος από σήμερα σε όλη τη καθώς ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που προσεγγίζει την Ελλάδα φέρνει υψηλές θερμοκρασίες, με τα πρώτα 30άρια να κάνουν την εμφάνισή τους στα δυτικά.

Το κύμα ζέστης θα συνοδευτεί αύριο Πέμπτη και από αφρικανική σκόνη, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται η ζέστη να φτάσει στο πικ της.

Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, αναφέρει ότι η θερμοκρασία από αύριο Πέμπτη θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ τοπικά στα νότια και την Κρήτη δεν αποκλείεται να φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, συνοδεία νοτιάδων.

Όπως σημειώνει: «Η σκόνη θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας».

Τσατραφύλλιας: Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που θα πλήξει τη χώρα

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή κάνει λόγο για άφιξη σκόνης με «δύο εξάρσεις», τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνη στη χώρα αναμένεται να παρουσιάσει νέα έξαρση.

Τα δύο νέα κύματα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στη χώρα από σήμερα Τετάρτη μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Επίσης συνιστά μεγάλη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες.

Το φαινόμενο που μας «απειλεί» ονομάζεται «υποτροπικόw αεροχείμαρρος» τον οποίο εξηγεί αναλυτικά ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας με ανάρτησή του στο Facebook.

«Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη με διάρκεια, και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης στην περιοχής μας».

Πιο αναλυτικά, η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 15/5 και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς την περιοχή μας.

Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 και μετά τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς όπως η Κρήτη (κυρίως) ,η Βοιωτία, η Φθιώτιδα η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, τα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική, το Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27».

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πολύ θερμή αέρια μάζα θα χτυπήσει τη χώρα

Θερμές αέριες μάζες θα πλησιάσουν τη χώρα μας από την Παρασκευή σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Την Πέμπτη, θα έχουμε μία πρόσκαιρη γενίκευση της αστάθειας, ειδικά προς τα και κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Θα συναντήσουμε λίγες πρόσκαιρες τοπικές βροχές και μεταφέρεται και η αφρικανική σκόνη με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν λασποβροχές.

Πολύ θερμή αέρια μάζα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα προσεγγίσει τη χώρα μας, ιδιαίτερα μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συναντήσουμε τοπικά θερμοκρασίες κοντά στους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη η θερμή μεταφορά θα συνοδεύεται από συννεφιές και από αφρικανική σκόνη αλλά και από λίγες τοπικές βροχές.

Αυτό σημαίνει ότι γενικά δεν θα καταφέρει αυτή η πολύ θερμή αέρια μάζα να καλύψει στο σύνολο τη χώρα μας.

Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες θα αφορούν κυρίως περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και του βορειανατολικού Αιγαίου διότι λίγο πιο βόρεια προς τη Λαμία θα βλέπουμε συννεφιές και σαφώς πιο χαμηλές θερμοκρασίες με λίγες πρόσκαιρες βροχές.

Δεν είναι ένα ακραίο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, ωστόσο πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας γιατί σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία αλλά και με τις αρκετά αυξημένες θερμοκρασιακές τιμές θα κάνουν κάπως πιο αποπνιτική ατμόσφαιρα προς την κεντρική και νότια Ελλάδα.

Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος ουσιαστικά θα σπρώξει πιο θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς την περιοχή μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ