Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αυτές είναι οι 12 περιοχές που μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες – Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε 12 Δήμους της χώρας προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αποδέχθηκε τις ενστάσεις που είχαν υποβάλει οι τοπικοί φορείς ζητώντας μείωση των τιμών ζώνης που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Οι Δήμοι για τους οποίους αποφασίστηκε η επανεξέταση των τιμών για συγκεκριμένες ζώνες είναι οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου-Κορίνθου, Σύμης, Πύργου-Ηλείας, Ρόδου και Αστυπάλαιας.

Πλέον το έργο του προσδιορισμού των νέων τιμών ζώνης περνά στους ιδιώτες εκτιμητές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία καθορισμού των τιμών εκκίνησης των ζωνών θα πρέπει να το δηλώσουν έως τη Δευτέρα 20 Μαΐου. Ο μέγιστος αριθμός ζωνών που μπορεί να ανατεθεί σε κάθε εκτιμητή είναι δέκα, ενώ όσοι επιλεγούν θα έχουν στη διάθεσή τους 15 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να παραδώσουν τις νέες τιμές στην ηγεσία του υπουργείου.

Τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ εάν υπάρξουν διορθώσεις στις τιμές αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.

Με απλά λόγια δεν αλλάζει τίποτα στον εφετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που ήδη έχουν αρχίσει να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά ούτε και στους φόρους μεταβίβασης για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές που έχουν καταβληθεί ή θα πληρωθούν μέχρι την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ