Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Παρακολουθήσεις: Οι επτά τομές του νομοσχεδίου – Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις επτά τομές που φέρνει στην ΕΥΠ και στο καθεστώς άρσης απορρήτου των επικοινωνιών παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «γενναία θεσμική απάντηση» ενώ παράλληλα απηύθυνε μια σειρά ερωτημάτων για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ και της αφαίρεσης του δεύτερου εισαγγελέα όσον αφορά την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε, δε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε».

 

Σύγκρουση με την αντιπολίτευση

«Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ, σημαντικό για να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών φημών που το συνοδεύουν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής. «Όλες οι χώρες αμύνονται στο διεθνή πληθωρισμό. Κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν το δικό τους πληθωρισμό από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων. Αυτό το εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Νοβάρτις» είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Δεν είχατε ποτέ τα κότσια κ. Τσίπρα να ζητήσετε μία συγνώμη από αυτούς που στήσατε στα μανταλάκια. Φτάσανε να ισχυριστούν τα φιλικά σας μέσα ότι σώθηκε στο Μάτι σώθηκε η γυναίκα και τα παιδιά του Κ. Πιερρακάκη με το predator και αυτό σας έφταιγε όταν κάνατε κρουαζιέρα»… «Ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και εκτοξεύονται σε μια περίοδο που η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, επιδοτήσεις, εσείς στήνετε πάλι το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού. Τελευταία εμπλέκετε και τις Ένοπλες Δυνάμεις και το πρόσωπο του αρχηγού κ. Φλώρου, το τελευταίο σκαλί της αθλιότητας. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που ξεκινά το εθνικό καθήκον. Δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέμα σχολιασμού στον τουρκικό τύπο.

Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες, από αυτούς που είπαν όχι στα νέα Ραφαλ και στις φρεγάτες μας. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στο σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης τώρα σκέφτεται πως θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο. Το ομολογεί. Δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών. Δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες. Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαιότητα της χώρας επιμένω είναι η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια».

Με μία σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για την μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία». Είπε συγκεκριμένα: «Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος». Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».

 

Οι επτά τομές του νομοσχεδίου

πρωθυπουργός παρουσίασε τις 7 τομές που καθιστούν την χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με διατάξεις όπως η καθολική απαγόρευση χρήσης και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών.

1)Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ; Ο διοικητής θα μπορεί αν είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί. Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ θα μπορούν να είναι διοικητές της ΕΥΠ. Το ακούσατε καλά κ. Τσίπρα, ούτε δημοσιογράφοι. Παράλληλά συστήνεται ακαδημία πληροφορίών και αντικατασκοπίας. Και δημιουργείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου της ΕΥΠ

2) Γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι αυτός που συνδέεται με την άμυνα και ασφάλεια χώρας και ασφάλεια κρίσιμων υποδομών χώρας.

3) Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική και όχι άλλες δημόσιες αρχές. Το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την ανάγκη άρσης καο θα εγκρίνεται από δύο εισαγγελείς. Όταν η άρση αφορά αιρετά πρόσωπα η έγκριση θα απαιτεί την έγκριση του τρίτου πολιτειακού άρχοντα δηλαδή του Προέδρου Βουλής

4) Η ενημέρωση μετά την παρέλευση τριετίας και μετά από έγκριση τριμελούς επιτροπής. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερα διαστήματα που πρέπει να περάσουν για να υπάρξει ενημέρωση. Λάβαμε υπόψη μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν αν αφαιρέσουμε από αυτή την τριμελή επιτροπή τον διοικητή της ΕΥΠ. Το δεχτήκαμε και προσθέσαμε έναν εισαγγελέα ώστε η απόφαση να λαμβάνεται από πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με το αρχικό αίτημα αρσης απορρήτου.

5) Δημιουργία πρωτοκόλλου ώστε να ορίζεται ρητά πότε καταστρέφονται τα αρχεία. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία καθώς η δημοσιοποίηση τέτοιων ζητημάτων δεν μπορεί να γίνεται ανεύθυνα και επιπόλαια

6) Απαγόρευση χρήσης κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτη. Η χρήση θα συνιστά πλέον κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη. Μόνο το κράτος θα έχει την δυνατότητα απόκτησης τέτοιων λογισμικών και μόνο μετά από έγκριση ανώτατου δικαστηρίου. Είμαστε το πρώτο κράτος που θεσμοθετεί αυστηρό πλαίσιο για κακόβουλα λογισμικά.

7) Μονάδα κυβερνοασφάλειας

 

[Με πληροφορίες από Protothema.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ