Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέο σκηνικό έντασης από τον Ερντογάν: «Οι Έλληνες θα λογοδοτήσουν» – Βέλη κατά των ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να επιτύχει την πολυπόθητη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Υπήρχαν παρασκηνιακές πιέσεις τόσο από πλευράς ΗΠΑ όσο και από τη δύση.

Αφού είχε προηγηθεί το αβάσιμο διάβημα διαμαρτυρίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα αλλά και προς τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας τις ανυπόστατες κατηγορίες για τα ελληνικά νησιά και το στρατιωτικό καθεστώς τους, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη των προκλήσεων επιδιδόμενος σε ένα νέο παραλήρημα μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, κατά το οποίο εκτόξευσε νέες απειλές κατά τη χώρας μας και μάλιστα με πρωτοφανώς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και παρεμβαίνοντας, όπως συνηθίζει τελευταία, και στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

Για ακόμα μια φορά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “δεν είναι ίση με εμάς” απειλώντας ότι “οι Έλληνες θα λογοδοτήσουν”, ενώ εμφανώς ενοχλημένος με τις ελληνικές συμμαχίες θέλησε να εμφανίσει τη χώρα μας ως μαριονέτα άλλων δυνάμεων. “Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες. Θεωρώ πως είναι καλό να υπενθυμίσω το τίμημα που πλήρωσαν οι πολιτικοί της Ελλάδας και ο λαός της Ελλάδας με την μεγάλη μας νίκη πριν 100 χρόνια την οποία γιορτάσαμε τον περασμένο Αύγουστο” είπε.

Ενοχλημένος πιθανότατα και από το κάλεσμα φιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον ΟΗΕ στους Τούρκους πολίτες, το οποίο σαφώς του χάλασε το αφήγημα των “κακών” και απειλητικών Ελλήνων, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδας λέγοντας πως “Οι Έλληνες κυβερνήτες οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα τους σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κατοχή για τα μικροσυμφέροντα τους θα λογοδοτήσουν πρώτα στον δικό τους λαό”.

Η απάντηση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστοδούλου Λάζαρη

Με τη σειρά του, ο κ. Λάζαρη επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, δε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Βέλη κατά των ΗΠΑ

Το ενδιαφέρον στο νέο παραληρηματικό τουρκικό κρεσέντο είναι ότι αυτή τη φορά η Άγκυρα στράφηκε εναντίον των ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών. Και μπορεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ (πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής) να μην κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, απεστάλη όμως στο State Department επιστολή διαμαρτυρίας, με την τουρκική πλευρά να ζητά επισήμως από τις ΗΠΑ να σταματήσει η μεταφορά αμερικανικών όπλων στα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση κλιμάκωσης από μέρους της Άγκυρας, αλλά και δηλωτική του γεγονότος ότι οι επαφές του κ. Ερντογάν στον ΟΗΕ δεν πήγαν καλά, μιας και δεν έγινε δεκτός για άλλη μια φορά από τον κ. Μπάιντεν, ενώ, κατά πληροφορίες, το αίτημα για την αναβάθμιση των υφισταμένων και την προμήθεια νέων F-16 παραμένει «σκαλωμένο» στις μυλόπετρες του Κογκρέσου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ