Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Μάστιγα” η βία ανάμεσα σε ανηλίκους – Περιστατικά που σοκάρουν στα Βόρεια Προάστια [Ρεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας πολλές φορές έχουμε βρεθεί μπροστά σε επεισόδια μεταξύ ανηλίκων τα οποία πολλές φορές μας κάνουν να σοκαριστούμε.

Συμμορίες παιδιών κάνουν επιθέσεις σε άλλα, με στόχο την ληστεία αλλά πολλές φορές και την… διασκέδαση, με την βιντεοσκόπηση και δημοσίευση των «κατορθωμάτων» τους να είναι «επιβεβλημένη» μιας και έτσι μπορούν να δείξουν το πόσο σκληροί είναι στους φίλους και τους συμμαθητές τους. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό πολλά τέτοια περιστατικά τα βλέπουμε και στα Βόρεια Προάστια προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων. Όπως μάλιστα αναφέρουν αστυνομικές πηγές πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, με τους νεαρούς να προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες με στόχο να προκαλέσουν τον τρόμο.

Όπως έχει γίνει γνωστό από την ΕΛΑΣ, συμπλοκές έχουμε ακόμα και μέσα στα σχολικά συγκροτήματα, με μεγαλύτερο παράδειγμα η επίθεση που δέχθηκε πριν λίγο καιρό μαθητής σε Λύκειο της Νέας Ερυθραίας, όταν στο διάλειμμα δύο 16χρονοι έσπασαν στο ξύλο έναν συμμαθητή τους με τον οποίο είχαν προσωπικές διαφορές. Την ίδια στιγμή ακόμα και περιοχή γύρω από την πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά, αλλά και οι δρόμοι γύρω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στην περιοχή. Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί που έχουν κληθεί να λύσουν τέτοιες υποθέσεις οι θύτες είναι συμμορίες ανηλίκων οι οποίες, πολλές φορές με την συμμετοχή ενηλίκων ηλικίας από 18 έως 20 ετών, στοχεύουν παιδιά ή ακόμα και ενήλικους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 19χρονου, ο οποίος απογευματινές ώρες δέχτηκε επίθεση από συμμορία παιδιών με στόχο να του πάρουν τα χρήματα που είχε πάνω του, αλλά και το κινητό του τηλέφωνο, με την ΕΛΑΣ να προχωράει σε σύλληψη 3 ατόμων.

 

Το επεισόδιο που “τάραξε τα νερά”

Ένα από τα τελευταία περιστατικά που έγιναν γνωστά και εξιχνιάστηκε άμεσα από το ΤΑ Διονύσου σημειώθηκε στην οδό Τιτοπούλου στον Άγιο Στέφανο, όταν ένας 16χρονος έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού από πενταμελή συμμορία παιδιών ηλικίας 14 και 15 ετών. Μάλιστα ακόμα και τώρα κανείς δεν γνωρίζει τον λόγο που ο 16χρονος δέχτηκε επίθεση με γροθιές και κλοτσιές στο πρόσωπο και στο σώμα, ενώ χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και εξετάσεις. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό  ένα από τα μέλη της συμμορίας βιντεοσκόπησε με το κινητό του τηλέφωνο τον ξυλοδαρμό του 16χρονου, προκειμένου να το κρατήσει ως… λάφυρο για την δράση των φίλων του.

«Το είχαν κάτω το παιδί. Έβγαλαν από το μπουφάν ένα ξύλο και το χτυπούσαν στο μάτι, το πρόσωπο, τα χέρια. Αίματα. Με το που βγαίνω και βλέπω το παιδί να φωνάζει όσο μπορεί, βάζω τις φωνές: “ντροπή σας, αλήτες”. Αυτοί τραβούσαν και βίντεο. Τον είχαν χτυπήσει στο μάτι, έτρεχε αίμα. Το πήρα του έβαλα ιώδιο, πάγο… Αν δεν έβγαινα να μαζέψω το παιδί και να φωνάξω, το παιδί θα το είχαν τελειώσει εκεί», είπε συγκλονισμένη η γυναίκα που ήταν μάρτυρας στο επεισόδιο.

 

Το φαινόμενο γίνεται έντονο και χρειάζεται άμεσα λύση

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε τα περιστατικά βίας στα Βόρεια προάστια γίνεται μέρα με τη μέρα και πιο έντονο. Οι ξυλοδαρμοί και οι ληστείες με θύτες ανήλικα παιδιά, ακόμα και κάτω από την καταγραφή καμερών ασφαλείας, έχει κάνει πολλούς δρόμους απροσπέλαστους ακόμα και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, βυθίζοντας τους δημότες στην ανασφάλεια. Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μάλιστα τονίζουν ότι το φαινόμενο, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι σε έξαρση με τους ίδιους να καλούνται να συλλάβουν παιδιά μικρής ηλικίας για πολύ σοβαρά αδικήματα. Φυσικά το ζήτημα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι η καταστολή, από τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά να βρούμε το βαθύτερο αίτιο και έχει τόση… πέραση η βία τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και «Νέος Διόνυσος» εξέδωσαν ανακοινώσεις για το περιστατικό βίας στον Άγιο Στέφανο, με στόχο να παρθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν ίδια φαινόμενα. Πλέον στόχος είναι να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και να δράσουμε για να μην ζήσουμε τα ίδια και… χειρότερα στο άμεσο ή μακρινό μέλλον.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ