Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κοινωφελής Εργασία: Τι ισχύει με την παράταση για τις 25.000 θέσεις εργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κρίνει εάν θα δοθεί παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 25.000 θέσεων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση του προγράμματος και αναμένεται απάντηση τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηδάκης σε σχετική του παρέμβαση είχε ενημερώσει  τους εκπροσώπους των Περιφερειών ότι εξετάζεται η δυνατότητα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, με βάση τους διαθέσιμους πόρους.

Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει ζητήσει τη διατήρηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς  μέσω του Προγράμματος αυτού οι Δήμοι καλύπτουν σήμερα μέρος των μεγάλων αναγκών που έχουν σε εποχικό προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούν  στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους έχουν δοθεί από το Κεντρικό Κράτος.

“Με δεδομένο μάλιστα πως οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι μεγάλες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εργαζομένων στους ΟΤΑ που έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν με νέες προσλήψεις, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς δίνει λύσεις. Λύσεις ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων, που θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτό από πλευράς ΚΕΔΕ κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη, η έγκαιρη εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί είτε η έναρξη ενός νέου κύκλου κοινωφελούς εργασίας είτε η παράταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος, είτε ώστε να μην αποστερηθούν οι Δήμοι το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο», μέσω του οποίου διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες” αναφέρει η ΚΕΔΕ

Χρόνος παράτασης

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι μεγάλος ο χρόνος παράτασης καθώς μελετάται να δοθούν από 2 ως 4 μήνες. Να σημειωθεί ότι οι άνεργοι  μπήκαν στο πρόγραμμα απο τα τέλη Ιουνίου και μετά  και έτσι οι συμβάσεις τους θα ξεκινήσουν να λήγουν από τον Ιανουάριο 2023 και μετά.

Παράλληλα, το πρόγραμμα προσφέρει αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω κατάρτισης έως 150 ωρών σε 11 θεματικές ενότητες που θα οδηγήσει σε πιστοποίηση, η οποία θα ενισχύσει την εργασιακή ένταξη των ανέργων.

Συνολικά απασχολούνται σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), ενώ οι 25.000 θέσεις του προγράμματος έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

• Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%) (για την κατανομή ελήφθησαν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες των δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού)

• Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3 %)

• Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4 %)

• Λοιποί Φορείς: 1.689 θέσεις (6,7 %).

Η Δράση της Κατάρτισης είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους ηλικίας έως και 54 ετών, ενώ για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω είναι προαιρετική.

Περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ώρες , ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέγει o ωφελούμενος, το οποίο θα οδηγεί στην πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία έχουν ρόλο παρόχου κατάρτισης.

Τα αντικείμενα της θεωρητικής κατάρτισης δύναται να είναι τα κάτωθι:

Θεματικά αντικείμενα

1. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (1ο επίπεδο)

2. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (2ο επίπεδο)

3. Βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ (3ο επίπεδο)

4. Γραμματειακή υποστήριξη

5. Οργάνωση και λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και επιχειρήσεων

 

6. Ψηφιακές δεξιότητες κοινωνικής δικτύωσης με εφαρμογές στο χώρο εργασίας (Social Media)

7. Περιβαλλοντολογική προστασία και ανακύκλωση προϊόντων

8. Υπηρεσίες διαμόρφωσης / Συντήρησης πρασίνου

9. Συστήματα Ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce)

10. Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics)

11. Υπηρεσίες καθαριότητας Δημοσίων Υπηρεσιών, οργανισμών  και επιχειρήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ