Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ευχάριστα νέα για δανειολήπτες: Πότε αρχίζουν να μειώνονται οι δόσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο – μετά και τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη – δήλωσε την Τετάρτη ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος.

Η απροσδόκητη υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα εδραιώνει την υπόθεση ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού – ρίχνοντας τα επιτόκια που έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.

«Από σήμερα, το κεντρικό σενάριο είναι ότι τον Ιούνιο θα μπορούσε να γίνει η πρώτη μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο De Cos σε οικονομική εκδήλωση στη Βαρκελώνη την περασμένη Τετάρτη.

Μια τέτοια εξέλιξη πρακτικά σημαίνει τη σημαντική ελάφρυνση των δανειοληπτών, καθώς μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ συνέπαγεται και μείωση του κόστους δάνεισμου – τουλάχιστον για όσους βρίσκονται ακόμη στη φάση αποπληρωμής των τόκων κι όχι αποκλειστικά του κεφαλαίου.

Οι συνεχείς αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – από 0% τον Ιούλιο του 2022 σε 4% σήμερα – έχουν οδηγήσει στα ύψη το μέσο κόστος δανεισμού σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ειδικά στην Ελλάδα.

Συνάρτηση του πληθωρισμού η μείωση των επιτοκίων

Όπως διαβάζουμε στο Reuters, ο πληθωρισμός των χωρών της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% έναν μήνα νωρίτερα, αψηφώντας τις εκτιμήσεις για σταθερό ποσοστό, καθώς οι τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των βιομηχανικών αγαθών τράβηξαν προς τα κάτω το συνολικό ποσοστό.

«Τα στοιχεία ήταν θετικά [… και] το πιο σημαντικό είναι ότι είναι συμβατά με τις προβλέψεις της ΕΚΤ του Μαρτίου», σημείωσε παράλληλα ο De Cos.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ υπήρξε επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την εκκίνηση των διαδικασιών για χαλάρωσης της πολιτικής της, καθώς εκτιμά πως ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στο στόχο του 2% πριν το επόμενο έτος.

Στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της – που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο – η ΕΚΤ αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις της για αύξηση των τιμών φέτος από 2,7% σε 2,3%, ενώ δήλωσε ότι αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός να μειωθεί στο 1,9% το καλοκαίρι του 2025.

Κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται τώρα να αναγνωρίσει τις βελτιωμένες προοπτικές, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να μειώσουν άμεσα τα επιτόκια.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι επενδυτές δεν βλέπουν σχεδόν καμία πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στις 11 Απριλίου, ωστόσο «ποντάρουν» σε μια τέτοια κίνηση τον Ιούνιο – την οποία μάλιστα θα ακολουθήσουν άλλα δύο ή τρία αντίστοιχα βήματα αργότερα φέτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ