Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ερντογάν σε Νετανιάχου: «Είστε εγκληματίες πολέμου»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενώ οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα, έχουν περάσει σε «δεύτερη φάση», ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «το Ισραήλ διέπραξε έγκλημα πολέμου».

Ποια εγκλήματα θεωρούνται εγκλήματα πολέμου; Πώς μπορεί το Ισραήλ να χαρακτηριστεί ως «εγκληματίας πολέμου»;

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου αυξήθηκε στις 8306. Ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τις 20.000.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα που ζητά «άμεση και μόνιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και απαιτεί την παύση των εχθροπραξιών.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς Ισραήλ: «Θα σας παρουσιάσουμε στον κόσμο ως εγκληματίες πολέμου»

Σύμφωνα με την milliyet.com.tr, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ως αντίδραση στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Μιλώντας στο συλλαλητήριο, ο πρόεδρος Ερντογάν, δήλωσε ότι το Ισραήλ διέπραξε σαφώς έγκλημα πολέμου και είπε:

«Τώρα, Ισραήλ, θα σε παρουσιάσουμε στον κόσμο ως εγκληματία πολέμου και τώρα προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Εργαζόμαστε γι’ αυτό».

Πότε «μιλάμε» για εγκλήματα πολέμου

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ρώμης, το οποίο ορίζει τα εγκλήματα πολέμου, το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία επί εγκλημάτων πολέμου, ιδίως εκείνων που αποτελούν μέρος σχεδίου, πολιτικής ή διάπραξης τέτοιων εγκλημάτων σε μεγάλη κλίμακα, και ότι τα εγκλήματα πολέμου θεωρούνται πολύ σοβαρά, σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης της 12ης Αυγούστου 1949.

Το κύριο ζήτημα είναι οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την έκφραση των ίδιων των εγκλημάτων πολέμου, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα τα εκφράσουμε.

  •  Πρώτα απ’ όλα, τα εγκλήματα πολέμου μπορούν να διαπραχθούν κατά ατόμων.
  •  Μπορεί να διαπραχθούν κατά των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
  •  Αξιολογείται στο πλαίσιο των εγκλημάτων πολέμου που αφορούν τη χρήση απαγορευμένων μεθόδων. Έτσι, η συλλογική τιμωρία είναι ένα από αυτά.
  •  Υπάρχουν εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε πραγματικές ενέργειες που περιλαμβάνουν τη χρήση απαγορευμένων όπλων. Δεδομένου ότι όλα αυτά αφορούν βασικά τα δικαιώματα των ανθρώπων, θεωρούνται σοβαρές παραβιάσεις.

Η καταστροφή σπιτιών, η θανάτωση ζώων, η δολοφονία αμάχων και η άρνηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο μιας σκόπιμης πολιτικής ήταν πάντα ζητήματα που παρατηρούνται διεθνώς στις ένοπλες συγκρούσεις.

Μεταξύ όλων αυτών, ιδίως όταν εξετάζουμε τη βάση του άρθρου 8, παράγραφος Α του Καταστατικού της Ρώμης, βλέπουμε ότι ο φόνος και η σκόπιμη θανάτωση αποτελούν έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο των εγκλημάτων κατά προσώπων, τόσο στη σύμβαση και στο Καταστατικό της Ρώμης όσο και στη Σύμβαση της Γενεύης.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ