Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επιδότηση συσκευών: Τέλος χρόνου για τα voucher – «Μπαίνουν» νέοι δικαιούχοι για ψυγεία και air condition με επιδότηση έως 710 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία εξαργύρωσης των voucher για την αντικατάσταση των παλιών ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών τους από την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Περιθώριο λίγων ωρών έχουν οι έως τώρα δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για να αξιοποιήσουν την επιδότηση του προγράμματος, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία εξαργύρωσης των voucher για την αντικατάσταση των παλιών ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών τους.

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση της χρήσης των vouchers του Προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή».

Οι σημαντικές προθεσμίες για τους πρώτους δικαιούχους διαμορφώνονται ως εξής:

Μέχρι την 1η Νοεμβρίου πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί οι επιταγές (vouchers) για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών.
Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν παραδοθεί προς ανακύκλωση οι παλαιές συσκευές.
Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου πρέπει να έχει γίνει η ακύρωση της συναλλαγής ή η αντικατάσταση των συσκευών.
Οι πληρωμές προς τους προμηθευτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023.

Και οι νέοι δικαιούχοι και οι πρώτοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως τρεις συσκευές, ενώ η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Με βάση τα στοιχεία προόδου που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος, και τα οποία έχουν επικαιροποιηθεί πριν από λίγες ώρες, έως και χθες είχαν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί περίπου 179.000 voucher.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης σειρά παίρνουν οι νέοι δικαιούχοι για την αγορά κλιματιστικών και ψυγείων και έτσι θα ξεκινήσει και επίσημα η επόμενη φάση ένταξης των 200.000 νέων δικαιούχων, με την επέκταση του προγράμματος, την οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Το επόμενο «κύμα» ωφελούμενων θα προέλθει από τους πρώτους επιλαχόντες, μετά τις επιλέξιμες αιτήσεις, στις 879.026 αιτήσεις που υποβλήθηκαν συνολικά. Η ένταξή τους αναμένεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να λάβουν στον επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τους ενημέρωση για την έγκριση της αίτησής τους και τη δυνατότητα έκδοσης των επιταγών. Έτσι, θα μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για να εκδώσουν τα voucher.

Οι νέοι δικαιούχοι θα έχουν και αυτή τη φορά τρίμηνη προθεσμία για την εξαργύρωση των κουπονιών τους, ώστε να αντικαταστήσουν έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες).

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου ενώ, το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, με βάση και τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ