Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επενδυτικά σχέδια 11 δισ. πήραν φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επενδυτικά σχέδια 11 δισ. πήραν φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξαν το 2023 δανεισμό 2 δισ. σε επιχειρήσεις

Ξεπέρασαν ήδη τα 11 δισ. ευρώ οι συμβάσεις επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν με φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις εκταμιεύθηκαν το 2023 με τη βοήθεια ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Όπως τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και τα ευρωπαϊκά εργαλεία παροχής πιστώσεων θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια βασικούς παράγοντες ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης στις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΤτΕ στο αγγλόφωνο δελτίο της για την οικονομία,

  • Κατά την περίοδο 2022-2026, η παροχή πιστώσεων προς την οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί από τους πόρους που παρέχονται μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) του NGEU και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) «Greece 2.0». Μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του τροποποιημένου ΕΣΑΑ, οι συνολικοί διαθέσιμοι επενδυτικοί πόροι ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,3 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Μετά την έγκριση της 3ης δόσης των κεφαλαίων του RRF προς την Ελλάδα, η συνολική εισροή των δανειακών κεφαλαίων του RRF ανέρχεται σε €7,3 δισ.
  • Οι ελληνικές τράπεζες και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στη διαδικασία διοχέτευσης στην οικονομία του δανειακού τμήματος του ΕΣΑΑ. Συγχρηματοδοτούν, μαζί με την Πολιτεία, επενδύσεις σε τομείς προτεραιότητας της οικονομίας (όπως η πράσινη και ψηφιακή οικονομία, οι εξαγωγές, η έρευνα και η καινοτομία). Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται μέσω δανείων του RRF καλύπτονται από κεφάλαια του RRF (έως το 50% κατ’ ανώτατο όριο του επενδυτικού σχεδίου), από τη συμμετοχή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (εμπορικές τράπεζες και/ή ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τουλάχιστον το 30% του επενδυτικού σχεδίου) και από ίδια κεφάλαια των επενδυτών (τουλάχιστον το 20% του επενδυτικού σχεδίου).
  • Όσον αφορά τα δάνεια του RRF μέσω ελληνικών εμπορικών τραπεζών, έως τον Φεβρουάριο του 2024 είχαν υπογραφεί 283 δανειακές συμβάσεις χρηματοδότησης επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 11,1 δισ. ευρώ (δάνεια ΜΑΑ: 4,7 δισ. ευρώ, τραπεζικά δάνεια: 3,8 δισ. ευρώ, ιδία συμμετοχή επενδυτών: 2,6 δισ. ευρώ). Έτσι, οι συναφθείσες δανειακές συμβάσεις αντιπροσωπεύουν το 56% του συνολικού προϋπολογισμού των υποβληθέντων έργων. Από την έναρξη εφαρμογής του ΣΑΑ τον Ιούλιο του 2022, το ποσό των τραπεζικών δανειακών συμβάσεων που συγχρηματοδοτούν έργα του RRF αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των συνολικών συμβάσεων τραπεζικών δανείων κατά την ίδια περίοδο.
  • Επιπλέον, οι χρηματοδοτικοί πόροι, εν μέρει με τη μεσολάβηση τοπικών τραπεζών, εξακολουθούν να κατευθύνονται στην οικονομία μέσω χρηματοδοτικών μέσων που προσφέρονται στο πλαίσιο διαφόρων ευρωπαϊκών και εθνικών πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), η ΕΤΕπ και το ΕΤαΕ συγχρηματοδοτούν ή εγγυώνται δάνεια που χορηγούν εμπορικές τράπεζες, κυρίως σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και δευτερευόντως σε νοικοκυριά. Η ΕΤΕπ και η ETAA παρέχουν επίσης άμεση χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και εγγυήσεις εξαγωγών σε MμE.
  • Κατά τη διάρκεια του 2023, οι εκταμιεύσεις τραπεζικών δανείων προς Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις, υποστηριζόμενες από τα προαναφερθέντα χρηματοδοτικά μέσα, ανήλθαν σε 2,0 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 11% των νέων τραπεζικών δανείων προς ΜΧΕ και ατομικές επιχειρήσεις (2022: 4,2 δισ. ευρώ, περίπου 20%). Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, τα χρηματοδοτικά μέσα στήριξαν περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των νέων τραπεζικών δανείων προς ΜΜΕ και ατομικές επιχειρήσεις (2023: 1,4 δισ. ευρώ, 2022: 2,9 δισ. ευρώ, περίπου 60%).

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ