Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Εκρηκτική» η κατάσταση σε Χίο και Μυτιλήνη: Αντιδράσεις και επεισόδια στα νησιά [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για το μεταναστευτικό είναι η κυβέρνηση και προχωρά κανονικά τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία κλειστών δομών. Με οδοφράγματα και πετροπόλεμο απαντούν οι κάτοικοι των νησιών.

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ σε Χίο και Μυτιλήνη όταν τα ξημερώματα, εν μέσω έντασης και συγκρούσεων κατοίκων και αστυνομικών στα δυο νησιά, αποβιβάστηκαν χωματουργικά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, εσκαφείς, φορτηγά, καθώς επίσης και οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές,το πρωί της Τρίτης άγνωστοι επιτέθηκαν με ρουκέτες -αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούνται το Πάσχα- σε αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάσχεσαν μολότοφ έτοιμες προς χρήση αλλά και 17 ρουκέτες, αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά των αστυνομικών. Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σύλληψη ενός 45χρονου για αντίσταση.

Τα ξημερώματα είχαν προηγηθεί επεισόδια στο λιμάνι Μεστών Χίου, καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.

Το μπλόκο των κατοίκων στην περιοχή Διαβολόρεμα της Μυτιλήνης 

Λίγο μετά την άφιξη των μηχανημάτων στο νησί, το κομβόι συναντήθηκε με το μπλόκο που είχαν στήσει οι κάτοικοι στην περιοχή Διαβολόρεμα. Αρχικά οι κάτοικοι δεν επέτρεπαν στα οχήματα να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα σημεία που θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών, ωστόσο με την παρέμβαση της αστυνομίας, ο δρόμος τελικά άνοιξε. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες και όπως φαίνεται και από τις παρακάτω φωτογραφίες δεν είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός κατοίκων στο μπλόκο.

Επεισόδια στη Χίο στη θέση Πιτύος

Στο λιμάνι των Μεστών της Χίου επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα, καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες εστάλησαν στο νησί.Η απόφαση ανακοινώθηκε με σκοπό να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροντάδου-Βολισσού.

Με οδοφράγματα και μπλόκα από κορμούς δέντρων επιχειρούν οι κάτοικοι του Βροντάδου να αντισταθούν στην επέλαση των δυνάμεων των ΜΑΤ που απέστειλε στο νησί η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις για τη δημιουργία νέας δομής.

Στο νοσοκομείο ο δήμαρχος Χίου και ένας ιερέας

Εξαιτίας της ρίψης χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε σήμερα γενική απεργία

Την ίδια ώρα σε συνέχεια των όσων συνέβησαν τα χαράματα στη Μυτιλήνη και των όσων συμβαίνουν ακόμα στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε για σήμερα γενική απεργία. Παράλληλα οργανώνει για τις 10 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Στην ανακοίνωση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει: «Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών».

Από το πρωί μαθητές κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου στο Μανταμάδο, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή της νέας δομής.

Πέτσας: Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υλοποίηση των κλειστών δομών

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σήμερα το πρωί στο OPEN τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον σχεδιασμό της. «Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υλοποίηση των κλειστών δομών. Ζητάμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελός τους αλλά και της χώρας η κατασκευή κλειστών δομών. Είναι καλύτερα να υπάρχουν κλειστές δομές στις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως ο κορωνοϊός. Το προσωπικό κατευθύνεται στις περιοχές των δύο νησιών για να ξεκινήσουν τα έργα, υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις», είπε συγκεκριμένα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ