Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Δημοσκόπηση Interview: Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών αλλά απώλειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ευρωεκλογές του 2024 δεν… αργούν, με τη δημοσκόπηση της Interview να δείχνει μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ αλλά και με «απώλειες» σε σχέση με το 41% των εκλογών του Ιουνίου.

Η δημοσκόπηση της Interview, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της politic, δείχνει πως  ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ανακτά τη 2η θέση, ενώ η Νέα Αριστερά δεν φαίνεται να μπορεί να μπει στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τα κόμματα καταγράφουν τα εξής ποσοστά ενόψει Ευρωεκλογών 2024:

  • Νέα Δημοκρατία (29,2%)
  • ΣΥΡΙΖΑ (13,8%)
  • ΠΑΣΟΚ (12,4%)
  • ΚΚΕ (6,8%)
  • Ελληνική Λύση (6,5%)
  • Νίκη (3,3%)
  • Πλεύση Ελευθερίας (2,6%)
  • «Νέα Αριστερά» (2,5%).

Στις ευρωεκλογές του 2019, χρονιά στην οποία η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 10 μονάδες.

Σχεδόν έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να διατηρεί το δημοσκοπικό προβάδισμά του, παρόλο που καταγράφονται οι πρώτες (μεγάλες) απώλειες.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στις 18,2 μονάδες. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 31,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 13% (στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου η ΝΔ κατέγραψε ποσοστό 40,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,8%). Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιστρέφει στη δεύτερη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μια διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία κινείται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενισχυμένο σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου (11,8%), συγκεντρώνοντας 12,5%. Το ΚΚΕ είναι στο 6,7%, η Ελληνική Λύση ανεβαίνει στο 6,5% (από το 4,4%), η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει 3,1%, οι Σπαρτιάτες 2% και η Νίκη 4%.

Η επίσημη «πρώτη» της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά», της δίνει ποσοστό 2%, με την εκτίμηση να κυμαίνεται ανάμεσα στο 2% και στο 3%.

«Αρνητικά» κρίνουν το κυβερνητικό έργο 6 στους 10, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να πείσει ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας

Αν και η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα, η οποία αξιολογήθηκε με θετικό πρόσημο, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι δεν μπορεί να απορροφήσει μια σειρά από προβλήματα και τους «κραδασμούς» από το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το 61% κρίνει «αρνητικά» το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το 35% που απάντησε «θετικά».

Στον αντίποδα, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ένας στους δύο απαντά πως κανένα από τα κόμματα δεν ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, αν και τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, φαίνεται να είναι πιο ικανό σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση αποτελεσματικής αντιπολίτευσης. Τα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνικής Λύσης και ΚΚΕ είναι πολύ κοντά.

Ακλόνητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να είναι πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός και διατηρεί τα ποσοστά του, άνω του 40% όπως και σε προηγούμενες μετρήσεις, την ώρα που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 15% και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 11%. Είναι η πρώτη φορά που συμπεριλαμβάνεται ο Στέφανος Κασσελάκης στη συγκεκριμένη μέτρηση.

Παρά την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, έντονο είναι το κύμα δυσπιστίας που καταγράφεται, αφού το 32% απάντησε πως δεν εμπιστεύεται κανέναν από τους τρεις, ενώ στις προηγούμενες τρεις δημοσκοπήσεις δεν ξεπέρασε το 26%.

Όσον αφορά τη δημοφιλία, παρόλο που οι περισσότεροι ερωτηθέντες απάντησαν πως έχουν αρνητική άποψη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (σ.σ. 55,3%), ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να υπερτερεί έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.

Τα ποσοστά δημοφιλίας:

  • Μητσοτάκης: 41,5% (από 49,7%)
  • Κουτσούμπας: 35,5% (από 28,7%)
  • Ανδρουλάκης: 22,6% (από 18,3%)
  • Κωνσταντοπούλου: 21,1%
  • Κασσελάκης: 20%
  • Βελόπουλος: 18,3% (από 10,9%)
  • Νατσιός: 9,8%
  • Στίγκας: 3,8%

Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα -Απαισιόδοξοι 7 στους 10 Έλληνες

Σε αντιδιαστολή με τη δήλωση του πρωθυπουργού για «βελτιωμένη και ανθεκτική οικονομία» οι πολίτες την κατατάσσουν στη δεύτερη θέση των προβλημάτων της χώρας με ποσοστό 16%. Στην πρώτη θέση με ποσοστό 30,7% είναι η ακρίβεια, ενώ το σύστημα υγείας είναι τρίτο με 14,8%.

Οδεύοντας προς τον χειμώνα, οι οικονομικές υποχρεώσεις δημιουργούν στους πολίτες μεγάλο αίσθημα απαισιοδοξίας για τη χρονιά που έρχεται όσον αφορά τους ίδιους. Το 70% δηλώνει πως είναι λίγο ή καθόλου αισιόδοξο, ενώ μόλις το 25% φαίνεται πολύ ή αρκετά αισιόδοξο. Το 5% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα ποσοστά για την πορεία της χώρας το 2024, αφού 7 στους 10 (σ.σ. 72%) θεωρούν πως δε θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στην εικόνα της Ελλάδας. Αντίθετα, το 26% δηλώνει πως βλέπει «φως στον ορίζοντα», ενώ το 2% δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ