Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Γιατί η Ryanair κλείνει τη χειμερινή της βάση στο αεροδρόμιο της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη χειμερινή βάση της στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποφάσισε να κλείσει η αεροπορική εταιρία Ryanair.

Ειδικότερα από τις 29 Οκτωβρίου έως τα τέλη Μαρτίου, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία αποδεσμεύει δύο αεροσκάφη της από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μειώνοντας τα δρομολόγια της σε 10, από 29 που ήταν προγραμματισμένα. Κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ η χωρητικότητα.

Η ιρλανδική εταιρεία υποστηρίζει ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας και η Fraport Greece δεν προσφέρουν ισχυρά κίνητρά για την τόνωση της επιβατικής κίνησης τη χειμερινή περίοδο και για την ανάπτυξη του τουρισμού εκτός περιόδων αιχμής.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν παράσχει μακροπρόθεσμα κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες να επενδύσουν στον Αεροδρόμιο της Αθήνας για ταξιδιωτικές περιόδους μη αιχμής ή να αναπτύξουν τον τουρισμό με τον τρόπο που έκαναν η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Δυστυχώς για τους Έλληνες πολίτες, η απόφαση να πουληθούν τα περισσότερα ελληνικά αεροδρόμια σε γερμανικές εταιρείες υψηλού κόστους είχε καταστροφικό αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς αυτοί οι ξένοι φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία περιορίζοντας τη ροή τουριστών και τις επιχειρηματικές συνδέσεις και έχουν κανένα ενδιαφέρον για μείωση των τιμών για την τόνωση της κυκλοφορίας.

Σε μια εποχή που άλλες κυβερνήσεις και αεροδρόμια μειώνουν τις χρεώσεις και εισάγουν προγράμματα ανάκαμψης του τουρισμού, η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε να εφαρμόζει ποινικό φόρο ανάπτυξης αεροδρομίου ύψους 12 ευρώ ανά επιβάτη, καθιστώντας τα ελληνικά τέλη πρόσβασης μη ανταγωνιστικά.

Η Ryanair έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις ανάπτυξης στην ελληνική κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του ’21, με τις οποίες η αεροπορική εταιρεία θα διπλασιάσει τους επιβάτες από 5 σε 10 μέτρα τα επόμενα 5 χρόνια, θα μειώσει την εποχικότητα με πάνω από 2,5 εκατομμύρια επιπλέον επιβάτες εκτός αιχμής ετησίως, θα αυξήσει το εισόδημα από τον τουρισμό σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, δημιουργώντας 4.000 τοπικές θέσεις εργασίας και θα δούμε την πολύ αναγκαία ανάπτυξη στα υποεξυπηρετούμενα νησιά και περιφέρειες. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να απαντήσει στις προτάσεις της Ryanair που θα μεταμόρφωναν πλήρως τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα 5 χρόνια.

Η Ryanair είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία που αναπτύσσεται σημαντικά στην Ευρώπη, ενώ άλλες μειώνουν χωρητικότητα, θέσεις εργασίας και στόλο. Με περισσότερες από 150 παραδόσεις νέων αεροσκαφών τα επόμενα 4 χρόνια, η Ryanair είναι σε θέση να προσφέρει την ταχεία ανάπτυξη των επιβατών, τη συνδεσιμότητα και την προσβασιμότητα που απαιτούνται για την τόνωση της ελληνικής τουριστικής αγοράς, καθώς συνεχίζει να προσφέρει ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη τον χειμώνα του ’22.

Ο CEO της Ryanair, Eddie Wilson, δήλωσε: «Είμαστε απογοητευμένοι που ανακοινώνουμε το κλείσιμο της βάσης μας στην Αθήνα στα τέλη του Οκτώβρη του ’22 για τη χειμερινή περίοδο, αλλά η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να ανταποκριθεί στα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης της Ryanair για ένα τόσο απαραίτητο πρόγραμμα ανάκαμψης του τουρισμού καθιστώντας τα τέλη πρόσβασης μη ανταγωνιστικά, όπως έχουν ήδη κάνει η Κροατία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και άλλες. Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η ελληνική κυβέρνηση και η γερμανική ιδιοκτησία υψηλού κόστους αποτυγχάνουν να προσφέρουν για τον λαό και την οικονομία της Ελλάδας.

Ζητάμε και πάλι από τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια να απαντήσει στις γραπτές αναπτυξιακές μας προτάσεις με τις οποίες προσφέρουμε τον μετασχηματισμό της τουριστικής αγοράς της Ελλάδας τα επόμενα 5 χρόνια, διπλασιάζοντας την κίνηση σε 10 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, ενισχύοντας τον τουρισμό εκτός αιχμής, δημιουργώντας 4.000 τοπικές θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας την τόσο αναγκαία περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτή η αποτυχία δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης έχει ήδη οδηγήσει στο κλείσιμο της βάσης μας στη Ρόδο από τη Ryanair αυτό το καλοκαίρι και τώρα μας έχει αναγκάσει να κλείσουμε τη βάση μας στην Αθήνα αυτόν τον Οκτώβριο και να αναδιαθέσουμε αυτή τη χωρητικότητα σε ανταγωνιστικούς προορισμούς χαμηλότερου κόστους, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία.

Η δομή χρέωσης των αεροδρομίων στην Ελλάδα είναι δυσλειτουργική καθώς επιβραβεύει τους Γερμανούς φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων που ελέγχουν ζωτικό μέρος της ελληνικής εθνικής υποδομής εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης στον τουρισμό και τη συνδεσιμότητα. Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί κίνητρα στα ελληνικά αεροδρόμια για να προωθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας αντί να προστατεύει παρωχημένες γερμανικές πρακτικές υψηλού κόστους.

Καλούμε τον Υπουργό Κικίλια να απαντήσει επιτέλους εγγράφως στις αναπτυξιακές προτάσεις της Ryanair που θα μεταμορφώσουν τον ελληνικό τουρισμό δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο», αναφέρει τέλος η ανακοίνωση της εταιρείας.

 

Περιορίζονται τα δρομολόγια

Το κλείσιμο της βάση από τις 29 Οκτωβρίου και για τη χειμερινή περίοδο δεν σημαίνει ότι η ιρλανδική εταιρεία χαμηλών ναύλων δεν θα πετάει από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Για τον εφετινό χειμώνα, θα κάνει δρομολόγια σε 10 προορισμούς σε Δουβλίνο, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Μπολόνια, Ρώμη (Φιουμιτσίνο), Βουδαπέστη, Κατοβίτσε, Βιέννη και Μάλτα. Όμως δεν θα σταθμεύει δύο αεροσκάφη της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», περιορίζοντας τη διαθέσιμη χωρητικότητα της Ryanair στην Αθήνα κατά σχεδόν 60%.

Μεταξύ των δρομολογίων που σταματούν, είναι και μια βεντάλια δευτερευόντων προορισμών, μη εξυπηρετούμενων από άλλη εταιρεία, μεταξύ των οποίων Κατάνια, Άκαμπα, Βρότσλαβ, για τους οποίους από το 2019 και για τρία χρόνια η Ryanair αξιοποιούσε ένα ειδικό πρόγραμμα κινήτρων του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η λήξη του προγράμματος συνέβαλε προφανώς στη διακοπή των εν λόγω προορισμών, μειώνοντας προφανώς τη συνδεσιμότητα του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας.

 

 

 

 

[Με πληροφορίες από capital.gr και Newmoney.gr]

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ