Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Απίθανη πρόκληση: Τουρκικό δίκτυο «διεκδικεί» τα τρία τέταρτα της Κρήτης

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προκλήσεις από την Τουρκία, καθώς το τουρκικό δίκτυο TR Haber πως τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν σε εκείνους.

Το δίκτυο TR Haber με απαράδεκτο κείμενο και προκλητικά γραφικά διεκδικεί τα… 3/4 της Κρήτης, σημειώνοντας πως υπάρχει παράνομη κατοχή της Ελλάδας σ’ αυτά, αφήνοντας πάντως ελληνικά τα… Χανιά.

Η ιστοσελίδα που φιλοξενεί τις απόψεις του πρώην γγ του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού και αναλυτή, Γιουμίτ Γιαλίμ, αναφέρει ότι μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τουρκικά νησιά είχαν αβέβαιο νομικό καθεστώς. Τα νησιά δόθηκαν – όπως αναφέρει η ιστοσελίδα – στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις χωρίς την έγκριση της Τουρκίας.

Και αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1913) όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις «συμμαχικές δυνάμεις». Αυτά τα «συμμαχικά κράτη» που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις τέσσερις χώρες, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νησί».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του πρώην αξιωματούχου, κάπως έτσι δικαιολογείται η θέση ότι τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν… δικαιωματικά στην Τουρκία, ενώ αφήνει στην Ελλάδα τα Χανιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ