Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αμαλία Μεγαπάνου: Απεβίωσε η πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλήρης ημερών πέθανε, σε ηλικία 91 ετών, η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου, πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η Αμαλία Μεγαπάνου δεν ήταν μια οποιαδήποτε Ελληνίδα. Αποτέλεσε το σύμβολο μιας εποχής καθώς ταύτισε την ζωή της τόσο με τον πολιτικό ηγέτη Κωνσταντίνο Καραμανλή όσο και με την απόλυτη έννοια της κομψότητας. Γεννημένη το 1929 ήταν μια πραγματική αστή. Κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδελφού του πολιτικού και ιστορικού Παναγιώτη Κανελλόπουλου, μεγάλωσε με την παιδεία και την αστική ευγένεια των εύπορων κοριτσιών της εποχής. Η γνωριμία της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δημιουργήθηκε μέσω των πολιτικών σαλονιών και ο γάμος δεν άργησε να έρθει. Μια συμβίωση δύο διαφορετικών ανθρώπων αλλά κατά πολλούς και δύο διαφορετικών κόσμων. Η Αμαλία ήταν ευγενής και διακριτική, εκείνος νευρικός και ηγέτης.

Εκείνη ασχολείτο με την μελέτη των θρησκειών και την φιλοσοφία, εκείνος είχε πολιτικές φιλοδοξίες. Ωστόσο ήταν πάντα διακριτικά στην σκιά του. Μια θετική εικόνα για εκείνον. Η διαφωνία του Καραμανλή με το παλάτι, τον οδήγησε στο Παρίσι, το 1963. Εκείνη τον ακολούθησε στην εξορία. Όμως οι μεταξύ τους καυγάδες είχαν μείνει ιστορικοί. Πρωτοσέλιδο του περιοδικού «Οικογενειακός Θησαυρός» τα Χριστούγεννα του 1970, μιλά για πρώτη φορά ανοικτά για το διαζύγιό τους. Μετά από λίγους μήνες το περιοδικό επιβεβαιώνεται. Ο δυναμικός ηγέτης και η κομψή των Αθηνών χωρίζουν.

Διατηρούν όμως μέχρι το τέλος της ζωής του Καραμανλή πολύ καλές σχέσεις. Έχει μείνει αξέχαστη η εικόνα την ημέρα της κηδείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η Αμαλία κρυμμένη πίσω από ένα παγωμένο βλέμμα, περπατά μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια και συνοδεύει τον πρώην σύζυγό της στην τελευταία του κατοικία συντετριμμένη. Για την ευγενική Αμαλία το κεφάλαιο Καραμανλή έκλεινε μόλις τότε.

Μετά το διαζύγιό της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η «ωραία των Αθηνών» θα παντρευτεί τον εφηβικό της έρωτα. Έναν εκ των ιδρυτών του Μαιευτηρίου «Μητέρα», τον γυναικολόγο Επαμεινώνδα Μεγαπάνο. Κράτησε το επώνυμό του μέχρι το τέλος. Στην συνέχεια της ζωής της που έγραφε βιβλία ως Αμαλία Μεγαπάνου υπέγραφε κι ας είχε χωρίσει και με τον Μεγαπάνο. Η ίδια είχε παραδεχτεί κατά το παρελθόν ότι η ζωή θέλει τσαγανό «Δεν μιλώ δημόσια είχε πει. Δεν είναι από έλλειψη αντίληψης, αλλά από επιλογή».

Αξιοπρεπής, «καλογερασμένη», μια χορτάτη αστή που δεν έκρυβε ούτε τις ρυτίδες, ούτε την ηλικία της. «Λέω τα χρόνια μου γιατί τα έχω περπατήσει» ήταν το moto της ζωής της. Ηταν επικοινωνιακή, μιλούσε κατ’ ιδίαν για όλα, έδωσε λίγες συνεντεύξεις που αφορούσαν αυστηρά και μόνο τα βιβλία της και αναφερόταν σε γεγονότα και πρόσωπα, εκτός από ένα.

Κυρ.Μητσοτάκης: “Έφυγε μια άξια Ελληνίδα που υπηρέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό”

“Άξια Ελληνίδα που επί χρόνια υπηρέτησε τα γράμματα και μελέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Αμαλία Μεγαπάνου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετων.

“Η Αμαλία Μεγαπάνου διέτρεξε με ευθύνη και σεμνότητα τη ζωή της, μιλώντας λίγο και πράττοντας πολλά. Αισθάνομαι τυχερός που την γνώρισα από μικρός. Την θυμάμαι να κάνει στενή παρέα με τους γονείς μου, στο Παρίσι, στη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και, έπειτα, στην Αθήνα. Εκπέμποντας πάντα ευγένεια, διακριτικότητα και κομψότητα” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης και κατέληξε: “Διαβάζοντας, αργότερα, τα βιβλία της, ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες”.

Μήνυμα Ν. Δένδια για τον θάνατο της Αμαλίας Μεγαπάνου

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Αμαλίας Μεγαπάνου ανάρτησε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Ο θάνατος της Αμαλίας Μεγαπάνου, την οποία είχα την τιμή να γνωρίζω, προκαλεί θλίψη σε όλους μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε «θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ