Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Έκτακτη σύσκεψη για το ενεργειακό Plan B της Ελλάδας: «Φουντώνει» η ανησυχία μετά την ανακοίνωση της Gazprom

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 16:00 ο Κυριακός Μητσοτάκης θα ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και την ομάδα διαχείρισης κρίσεων για το ενεργειακό Plan B της χώρας.

Εν μέσω πανευρωπαϊκής ανησυχίας για ενδεχόμενο ρωσικό blackout στο φυσικό αέριο, που θα μπορούσε να αφήσει την ΕΕ χωρίς αποθέματα τον χειμώνα, πραγματοποιείται σήμερα ακόμη μία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου – με αντικείμενο την ενεργειακή επάρκεια αλλά και ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για κάθε ενδεχόμενο.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και η γγ Ενέργειας Αλέξάνδρα Σδούκου.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, για τις ασκήσεις προσομοίωσης που διεξάγονται προκειμένου να ανταπεξέλθει το ενεργειακό σύστημα της χώρας σε περίπτωση διακοπής της παροχής αερίου στην Ευρώπη αλλά και στο σενάριο της παύσης λειτουργίας του Turk Stream (με τον οποίο μεταφέρεται το ρωσικό αέριο στην Ελλάδα).

Υπενθυμίζεται πως χθες με το πρόσχημα των εργασιών συντήρησης, η Ρωσία έκλεισε έως τις 20 Ιουλίου τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream – με την Gazprom να δηλώνει πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream 1 καθώς δεν είναι σε θέση να έχει εικόνα για το αν θα παραληφθεί η τουρμπίνα που έχει αποσταλεί στον Καναδά για συντήρηση.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί στα εξής μέτρα:

  • Η εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα, η οποία στο τέλος του μήνα θα είναι σε θέση να λειτουργεί.
  • Αύξηση των εισαγωγών LNG.
  • Η αδιάλειπτη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μπει στο σύστημα και η Πτολεμαϊδα 5.
  • Η ετοιμότητα ιδιωτικών μονάδων καθώς και μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα με φυσικό αέριο να γυρίσουν τις μηχανές τους ώστε να καίνε ντίζελ για την παραγωγή ρεύματος.
  • Η περαιτέρω αύξηση εισαγωγών αερίου από τον αγωγό TAP.
  • Σχέδιο περικοπής των εξαγωγών αερίου και περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος των βιομηχανιών, αν υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ