Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Βουλή: Απόψε κορυφώνεται η «μάχη» μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πρόταση μομφής – Αργά το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα το βράδυ με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας αναμένεται να κορυφωθεί η συζήτηση στην Βουλή επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η χθεσινή συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση -και μάλιστα εκτός προγράμματος- μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Η αφορμή η τοποθέτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Τσίπρας: Πού κάνατε λάθος; Γιατί ζητάτε συγγνώμη;

Αμέσως μετά τον υπουργό, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει τι συνέβη με τον πρόσφατο χιονιά και τις εικόνες χάους στην Αττική, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε τον λόγο τονίζοντας: «Ζητήσατε συγγνώμη και εσείς και ο πρωθυπουργός. Σας άκουσα 20 λεπτά. Δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου που κάνατε λάθος, γιατί ζητήσατε συγγνώμη. Μας είπατε δεν έχουμε war room και ότι δεν είχαμε radar για το πού θα πέσει το χιόνι.

Αυτό είναι το ζήτημα; Η ΕΜΥ και οι επιστήμονες της χώρας που δεν είναι ούτε γαλάζιοι ούτε κόκκινοι ούτε πράσινοι, σας διαψεύδουν. Να έχουμε και ραντάρ και war room, όμως η ΕΜΥ λέει ότι δεν ήταν από τις χειρότερες κακοκαιρίες. Το 2008, ήταν χειρότερη, δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιμετωπίστηκε. Δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός αλλά και η Κατεχάκη και η Μεσογείων.

Γιατί άλλες φορές μπόρεσαν και σήμερα εσείς δεν μπορέσατε; Θα μας πείτε ή θα πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα; Ή είστε κατσαπλιάδες στις διαδικασίες σας ή μας λέτε ψέματα».

Μητσοτάκης: Προτιμώ την ειλικρινή συγγνώμη παρά την καμία συγγνώμη με 120 νεκρούς

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα για την τοποθέτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, πήρε τον λόγο τονίζοντας από την πλευρά του: «Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, τοποθετήθηκε με ασυνήθιστη ειλικρίνεια και εντιμότητα. Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι κρίσεις. Το νιώσατε στο πετσί σας. Πράγματι έγιναν λάθη στη διαχείριση της Αττικής Οδού, θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα απ’ ό,τι έκλεισε. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει η Αττική Οδός που ισχυριζόταν ότι μπορεί να την κρατήσει ανοιχτή.

Κανείς μετεωρολόγος δεν πρόβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε μέρα – μεσημέρι. Κανείς δεν είχε προβλέψει μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας. Αν είχαμε τέτοια πρόβλεψη θα είχαμε κλείσει την πόλη από την Κυριακή το βράδυ. Όπως το κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις. Ήταν ζήτημα των δεδομένων που είχαμε στη διάθεσή μας.

Έχω όμως και για το οργισμένο σας ύφος δύο παρατηρήσεις. Έχω εντοπίσει μια εντυπωσιακή αφωνία ως προς τις ευθύνες της Αττικής Οδού. Εγώ εξασφάλισα 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Μεσάζοντας λοιπόν ή πρωθυπουργός που συγκρούστηκε με μια μεγάλη εταιρεία. Εσείς γιατί τέτοια αγάπη με την Αττική Οδό;

Προτιμώ την ειλικρινή συγγνώμη, ακόμα και αν την χαρακτηρίζετε προσχηματική από την καμία συγγνώμη όταν είχατε 120 νεκρούς».

Τσίπρας: Φταίει η Αττική Οδός, η ΕΜΥ, κάποιοι τρίτοι αλλά εσείς πουθενά;

Παίρνοντας και πάλι τον λόγο, με τους τόνους να ανεβαίνουν, ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε στον πρωθυπουργό. «Καλό θα ήταν σήμερα να είστε λιγότερο προκλητικός. Την προηγούμενη Δευτέρα εγκλωβίστηκαν όχι μόνο στην Αττική Οδό, εκείνοι από ποιον θα αποζημιωθούν.
Δεύτερο.

Θέλετε διαρκώς κάποιος άλλος να φταίει εκτός από εσάς. Ο τρόπος που μιλήσατε τεκμηριώνει το επιχείρημά μου ότι η συγγνώμη σας είναι προσχηματική. Πρέπει να μας εξηγήσετε πού κάνατε λάθος. Μας είπατε ότι φταίει η Αττική Οδός. Φταίει η ΕΜΥ. Φταίνει κάποιοι τρίτοι, αλλά εσείς πουθενά. Είναι ακριβώς η ίδια φιλοσοφία που αντιμετωπίζετε την κριτική μας για την πανδημία.

Η κάθε ιδιωτική εταιρεία λειτουργεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο με υποχρεώσεις. Δεν μπορεί ιδίως ο πρωθυπουργός να διαμεσολαβεί για να διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η εταιρεία θα ανταποκριθεί. Οφείλατε αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της εταιρείας που είναι και νομικός σας σύμβουλος να μιλήσετε για τις ευθύνες της και για τις δικές σας. Η Ελλάδα έιναι κράτος δικαίου, έχει νόμους, δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα.

Τέλος από τη σημερινή συζήτηση διαπιστώνω ότι επιχειρείτε να υπεκφύγετε των ευθυνών με λαθροχειρίες. Είναι αδιανόητο να μας λέτε ότι δεν είχατε πρακτικά. Μια διάσκεψη κρίσιμη με την παρουσία και περιφερειαρχών».

Μητσοτάκης: «Δεν αναιρείται το δικαίωμα των οδηγών να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη»

Κλείνοντας την πρώτη μεταξύ τους σύγκρουση στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας, ο πρωθυπουργός, τόνισε: «Νομίζω έχετε αντιληφθεί ότι η συμφωνία της Αττικής Οδού να αποζημιώσουν τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν δεν αναιρεί το δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει οτιδήποτε παραπάνω κρίνει ότι πρέπει να διεκδικήσει.

Ούτε το δικαίωμα τοου κράτους να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.

Αναφερθήκατε επιμόνως στις συσκέψεις που έγιναν στην μη τήρηση πρακτικών. Αν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει σωστά γιατί παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος; Γιατί συμφώνησαν να δώσουν 2 χιλιάδες ευρώ;

Μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχεται σε ιδιωτική εταιρεία όταν είναι σαφές ότι έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη ούτε για το Μάτι ούτε για τη Μάνδρα, αναλάβατε κάποιους μήνες μετά την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη, δεν ζητήσατε ποτέ. Δεν είχα καμία πρόθεση να επαναφέρω τη συζήτηση στην τραγική στιγμή για τη χώρα θέλω να επαναλάβω όμως ότι η κριτική που σας ασκήσαμε δεν ήταν πρωτίστως για το γεγονός ότι μια φωτιά στέρησε τη ζωή σε περισσότερους από 100 συμπολίτες μας. Ήταν μια τραγωδία που μπορούσατε να τα είχατε κάνει καλύτερα.

Ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε την ώρα που ξέρατε ότι υπήρχαν νεκροί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ